Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tarık Tolunay’ın İllüstratif Haritalar Serisinin Üçüncü Etabı: Fractal İstanbul – Pandemi

Tarık Tolunay’ın İllüstratif Haritalar Serisinin Üçüncü Etabı: Fractal İstanbul – Pandemi

Tarık Tolunay, Fractal İstanbul projesinin üçüncü ayağı 2,5 milyar piksellik Fractal İstanbul – Pandemi’de Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy'e yer veriyor.

Tarık Tolunay, kendi değimiyle bir kentçizer olarak İstanbul’u en ince detaylarına kadar işlediği Fractal İstanbul projesine devam ediyor. 2010 yılında başladığı bu projenin oluşum sürecini Yeni Yaratıcılar etkinliğimizde konuşmuştuk. 2017 yılında bitirdiği Tarihi İstanbul yarımadasının haritalamasının ardından geçtiğimiz Aralık ayında serinin ikinci eseri Haydarpaşa Panorama’yı duyurmuştu.

Üçüncü etap Fractal İstanbul – Pandemi 8 aylık bir çalışmanın ürünü

Pandemi sürecinde Tarihi Yarımada’nın ve Haydarpaşa Panorama’nın yapbozlarını sunan sanatçı bu süreç içerisinde de üretime hız kesmeden devam etti. Minyatürleri, Seyyah gravürcülerin çizdiklerini, Avrupa kent haritacılığının örneklerini inceleyen Tolunay, illüstratif haritalar serisinin üçüncü etabı Fractal İstanbul – Pandemi’yi paylaştı. 2,5 milyar pixellik Fractal İstanbul – Pandemi projesinde Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy yer alıyor.

İkinci etap Haydarpaşa Panorama’nın hemen arkasından çalışmalara başlayan Tolunay, Fractal İstanbul – Pandemi’yi yaklaşık 8 aylık bir sürecin sonunda bitirdi. İlk iki seride olduğu gibi yine ince detaylar eseri izleyenleri uzun süre kendisine baktıracak gibi duruyor.

Tarihi yapılar ve kentin simge ulaşım araçları bir arada

Tarık Tolunay, pandemi süreci boyunca İstanbul’un kült otobüslerini ve tarihi vapurlarını birer birer hazırlayıp paylaşıyordu. Bu ulaşım araçlarının hepsi Fractal İstanbul – Pandemi’nin içerisinde yer alıyor. Eski Büssing belediye otobüsleri, İETT’nin otobüsü otomatik vites Leyland, Galata Köprüsü’nden geçebilmek için katlanabilir bacaya sahip vapurlar, Fenerbahçe Vapuru ve Kalender Vapuru gibi kentin tarihi ve önemli araçları serinin üçüncü eserinde yeniden hayat buluyor. Bu araçlarda onlarla özdeşleşmiş isimler de yer alıyor. Ancak bunları görebilmek için oldukça dikkatli incelemek gerek. Bunlardan birisi Burhan Pazarlama olarak bilinen vapurların efsane satıcısı Burhan Demircan.

İstanbul’un tarihi yükünü taşıyan bu bölgede ulaşım araçlarına mimari yapılar eşlik ediyor. Sirkeci’de yer alan Büyük Postane ve Yeni Camii gibi ilk bakışta dikkati çeken yapıların yanı sıra Karaköy’ün çatılarında yer alan küçük kiliseler ve 1850’li yıllarda yapılan tarihi Kamondo Merdivenleri gibi ayrıntıda kaybolmuş yapılar da bulunuyor.

Haydarpaşa Garı ile benzer durumu paylaşan İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı Sirkeci Tren Garı da uzunca bir süredir restorasyonda olan hali ile haritada yerini alıyor.

Eminönü ve Karaköy’ün detaylarında kaybolmak

Fractal İstanbul – Pandemi’nin her bir köşesinde farklı hikayeler ve ilginç detaylar bulunuyor. Tarık Tolunay paylaşmış olduğu Tweet zincirince bu ayrıntılardan bazılarına dikkat çekiyor. Ancak yine de illüstratif haritanın içerisinde saatlerce kaybolup keşfedilecek yeni alanlar bulmak mümkün. Serinin üçüncü etabıyla birlikte Fractal İstanbul – Pandemi’nin 71 X 122 cm boyutlarındaki posteri de satışa sunuldu. Eline bir mercek alıp posteri saatlerce incelemek oldukça eğlenceli olacak gibi duruyor.

Görsel: Twitter