Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kinetik+Tipografik Filmler

Kinetik+Tipografik Filmler

Barış Sarhan "Kinetik Filmler" serisinde, sinemanın unutulmaz diyaloglarını kinetik ve tipografik bir yaklaşımla yeniden yorumluyor.

Yeşilçam bugünün yaratıcı bünyelerinin en çok ilham aldığı kaynaklardan biri. Selahattin Birgül’ün Yeşilçam aktörlerinin değişimini yansıttığı zaman tüneli, Yağmur Cansel İlhan’ın unutulmaz Yeşilçam filmlerini gölge oyunuyla canlandırdığı Loho, Yeşilçam Gölge Oyunu adlı projesi, Mehmet Demirel ve Şebnem Kuş’un hazırladığı Sinemagraf GIF’ler en çok dikkat çeken örnekler arasındaydı. Barış Sarhan’ın Kinetik Filmler serisi ise bu büyülü dünyayı motion graphic designer dokunuşuyla yorumluyor.

Hafızalara kazınan diyaloglara hareketli grafikler

Barış Sarhan’ın biyografisini ve çalışmalarını incelediğinizde ne kadar çok yönlü bir yaratıcı olduğunu görüyorsunuz. Üstelik ilk kez üretim yaptığı bir sanat-tasarım pratiğinde dahi büyük başarılar yakalayabiliyor. Örneğin 2009 yılında hazırladığı ilk kısa filmi Terlik Türkiye’nin en çok ödül alan kısa filmlerinden biri oluyor. Sarhan, karantina döneminde hareketli grafik tasarıma odaklanıyor ve karantinadan bir motion graphic designer olarak çıkıyor. Hatta kendine bir showreel da hazırlıyor. Özgeçmişinden bahsetmişken 2005 yılında Marmara Üniversitesi, grafik tasarım bölümünden derece ile mezun olmuş olduğunu da ekleyelim. Ünvanları arasında reklam yönetmenliği ve freelance sanat yönetmenliği de var.

Sarhan son günlerde, eski filmleri yorumladığı kısa kinetik+tipografik filmlerle motion graphic design becerilerini konuşturuyor. İzlerken büyük keyif alacağınız bu Kinetik Filmler serisinin ilk filmi, ilginç senaryosuyla ticari Yeşilçam klişelerinin dışına çıkan efsane Metin Erksan filmi Sevmek Zamanı. İkinci film ise Lütfi Ömer Akad’ın Vesikalı Yarim’i. Her iki filmden de en akıllara kazınan diyalogları alıp felsefi birer pasaj olarak görselleştirmiş Barış Sarhan. Serinin devamı gelirse bundan sonraki filmlerin konusunun ne olacağı hakkında henüz bir ipucu yok. Belki de dünya sinemasının ya da edebiyatın unutulmaz diyalogları da karşımıza çıkabilir, kim bilir… Merakla bekliyoruz!

Barış Sarhan’ın diğer çalışmalarını Instagram’ı, Vimeo kanalı ve internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.