Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İllüstratörler Raskol’un Baltası’nı Yorumladı

İllüstratörler Raskol’un Baltası’nı Yorumladı

Raskol’un Baltası, illüstratörlerin logoyu yeniden yorumladığı; yazarların ise her güne bir metinle katıldığı yeni bir seriyi duyurdu.

Raskol’un Baltası, edebiyatta kalıplara aykırı yaklaşımlara ilgi duyanların yakından takip ettiği bir anlatı dizisi. Adını Dostoyevski’nin Suç ve Ceza romanının baş karakteri Raskolnikov’dan alan bu oluşum, yüksek edebiyata ve yazarlara kurallar koyan tutucu edebiyat anlayışına karşı duruyor. Kurulduğu günden bu yana “anlatının günceli, güncelin anlatısı” ilkesiyle genç kalemlere ve yeni yazarlara kapısını açıyor. Raskol’un Baltası son günlerde illüstratörlerle ve yazarlarla hayata geçirdiği yeni bir projeyle sesini duyuruyor.

9 illustratör Raskol’un Baltası’nı yorumladı, 9 yazar metinleriyle eşlik etti

Yeni proje, “çatışkan” illüstratörlerin Raskol’un Baltası’nı yeniden çizdiği ve Dokuz Raskol yazarının illüstrasyonlara metinleriyle eşlik ettiği bir seriden oluşuyor. İllüstrasyonları paylaşmaya başlayan Raskol, 20 Ağustos’tan itibaren de “her güne bir metin” şeklinde duyuruyor seriyi.

View this post on Instagram

Dokuz çatışkan illustratör Raskol’un Baltası’nı yorumladı. Dokuz Raskol yazarı illustrasyonlara metinleriyle eşlik etti. Beraber hareket etmeyi seviyoruz. Konsept ve grafik tasarımlar için Yasemin Varlık’a, – @yaseminvarlk – editöryel destek için Rahman Yıldız’a – @therahmanyildiz – ve tüm grafik sanatçılarına teşekkürler. Raskolnikovlarız! 20 ağustostan itibaren her güne bir metin, raskolunbaltası.com’da #ozançınar #muhammedaliüzen #ferhatözkan #selintahtakılıç #feritedgü #meltemşahin #furkançolak #gizemakgün #rahmanyıldız #cansubayrambey #özgeakarsu #sedaçakıravunduk #belemirkoç #fatmanurkaptanoğlu #yaseminvarlık #fuldennartur #simayyaman #burakfidan #raskolunbaltası

A post shared by Burak Fidan, Burak Acar (@raskolunbaltasi) on

Raskol’un Baltası’nı yeniden yorumlayan illüstratörler; Meltem Şahin, Yasemin Varlık, Selin Tahtakılıç, Muhammed Ali Üzen, Cansu Bayrambey, Simay Yaman, Özge Akarsu, Belemir Koç ve Gizem Akgün. Konsept ve grafik tasarımlar yine Yasemin Varlık’ın imzasını taşıyor. Metinleriyle okuyucuya seslenecek olan yazarlar ise Ferit Edgü, Ozan Çınar, Rahman Yıldız, Burak Fidan, Ferhat Özkan, Fulden Nartur, Seda Çakır Avunduk, Furkan Çolak ve Fatma Nur Kaptanoğlu.

Raskol’un Baltası’nı daha iyi kavrayabilmek adına kurucuları Ahmet Güntan ve Burak Fidan’ın kaleme aldığı aşağıdaki manifesto önemli. Zira okuyucu açısından zihin açıcı bir metin.

Edebi hiza aramıyoruz, çağımız hakkında kişisel patlamalar arıyoruz. Anlatıyı kısıtlayan kuralları tanımıyoruz, kuralların alaşağı edilmesinden zevk alıyoruz. Genç yazarlara yazmaya devam edecek mi diye bakmıyoruz, tek kitap olsun ama yazarla çağı arasında bir çarpışma olsun, biz sahiciliği arıyoruz. Yüksek edebiyat bize alçak geliyor, yüksek edebiyatın baskısına ‘Hayır’ diyen yazarları arıyoruz. Roman, hikâye nasıl yazılır diye yaratıcı yazarlık kurslarına giden yazarları değil, içindeki kimyaya teslim olan cesareti arıyoruz. Çatışkan Raskolnikov’lar arıyoruz.

Gelişmeleri Raskol’un Baltası’nın Instagram’ı ve Twitter’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Görsel: Raskol’un Baltası