Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Made in Fukushima: Tarım Arazileri Radyoaktif Maddeden Nasıl Arındı?

Made in Fukushima: Tarım Arazileri Radyoaktif Maddeden Nasıl Arındı?

Sayfaları Fukushima bölgesinde üretilen pirinçlerin saplarından hazırlanan Made in Fukushima isimli kitap bölgedeki tarım ürünlerinin radyoaktif malzemeden arındığı anlatmayı hedefliyor.

Japonya’da 42 adet kullanıma hazır nükleer reaktör bulunuyor. Önceden bu reaktörlerden biri olan Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’ne 11 Mart 2011’de tsunami vurdu. Depremin etkisiyle oluşan tsunamiden dolayı santralde elektrikler gitti. Sürekli soğutulması gereken reaktör aşırı ısınıp eridi. Radyoaktif madde rüzgara, toprağa ve suya karıştı ve çevre üzerinde yıkıcı bir etki bıraktı.

“Meyve Krallığı” olarak bilinen Fukuşima aynı zamanda bir tarım merkeziydi. Şeftalisi ile ünlü bölgede pek çok meyve ve sebze yetişiyordu. 25 bin hektardan fazla tarım alanının radyoaktif maddeye maruz kaldığı bilgisi verildi. Yayılan radyoaktif maddelerden ötürü halk Fukuşima’da yetişen tarım ürünlerini almak istemiyordu.

Bölgedeki tarım alanlarını radyoaktif malzemeden temizlemek için çalışmalar yapıldı

Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Masaru Mizoguchi, uluslararası teknoloji şirketi METER Group’dan çevre teknolojisi uzmanları ve kâr amacı gütmeyen kuruluş Fukushima Saisei ile birlikte pirinçlerin tekrardan güvenli bir şekilde yetiştirilmesi için sürdürülebilir bir arıtma yöntemi geliştirmek için çalıştılar. Çalışmaları sonucunda üretilen pirinçlerin artık güvenli olduğunu kanıtlamış olsalar bile ülkede hiç kimse güvenli olmadığını düşündükleri için pirinçleri tüketmemeyi tercih ediyordu.

“Made in Fukushima” kitabı bilgiler ve verilerle toprağın neden güvenli olduğunu anlatıyor

Serviceplan, arınmış alanlardan elde edilen pirinçlerin güvenirliğini göstermek için bir projeye imza attı. METER Group ile birlikte yürütülen çalışma ile “Made in Fukushima” isimli bir kitap yaptı. Kitap arınmış alanlardan elde edilen pirinç samanlarından üretildi. Yerel çiftçileri desteklemeyi amaçlayan kitap arıtma yönteminin nasıl işlediğini anlatırken bu pirinci yemenin neden güvenli olduğunu gösteriyor. Fotoğrafların, raporların, verilerin ve röportajların yer aldığı kitapta geniş bir kaynak yelpazesi ile insanları bilinçlendirmek amaçlanıyor.


Topraktaki radyoaktif madde oranı yüzde 95 azaldı

296 sayfalık kitabın sayfaları için pirinç samanı toplandı temizlendi kesildi ve kağıda dönüştürüldü. Geleneksel Japon estetiğini özgün ve tutarlı bir şekilde modern tasarımla birleştiren Serviceplan radyoaktif maddenin topraktan nasıl çıkarıldığına da kitapta yer veriyor. Tokyo Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda radyoaktif maddelerin kil ile bağlandığı fark ediliyor. Killi toprağa bağlanan radyoaktif malzemeyi toprak üstüne çıkarmak için toprağa su basılıyor. Su üstüne çıkan killi toprak ve onunla bağlı olan radyoaktif malzeme böylelikle topraktan ayrılmış oluyor. Bu yöntem topraktaki radyoaktif malzemenin hacminin yüzde 95 oranında azalmasına yol açıyor.

Japonya’da pek çok kişinin devleti suçladığı olaydan sonra hükümette daha tedbirli davranmaya başlamış durumda. Ancak her ne olursa olsun Japonya’nın nükleer enerjiden vazgeçme lüksü yok gibi gözüküyor. Petrol ve benzeri enerji kaynağı bulunmayan Japonya, 2030 yılına kadar enerjisi ihtiyacının yüzde 20’sini nükleerden enerjiden sağlaması bekleniyor. “Made in Fukushima” kitabına ise pirinç kağıdına basılı kopyalarının dışında çevrimiçi olarak da ulaşılabiliyor.

Görsel: Youtube, madeinfukushima.com, adsoftheworld