Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geri Dönüştürülebilir Şişeleriyle Innocent Drinks’in B Corp Yolculuğu [B Corp Summit 2019]

Geri Dönüştürülebilir Şişeleriyle Innocent Drinks’in B Corp Yolculuğu [B Corp Summit 2019]

Innocent Drinks geri dönüştürülebilir şişeleri ve cinsiyet ayrımı gözetmesizin uygulamaya çalıştığı eşit ücret politikaları sayesinde B Corp topluluğu içerisinde yer alıyor.

B Corp günümüz iş dünyasının artık sadece para kazanmaya odaklı çalışmaması gerektiğini hatırlatıyor. İşletmelerdeki başarı kıstasını yeniden tanımlayan ve topluluğuna katılmak isteyen şirketlere belirli kıstaslar sunan B Lab, bu değerlendirmelerin sonucunda çalışanlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, topluluklarına ve çevreye saygı gösteren şirketlere sertifika veriyor.

Şirketlerin kendi kendine yeten sürdürülebilir bir ekonomi içerisinde ilerlemesini sağlamak isteyen B Crop, ekonomi için pozitif bir değişim sağlamayı hedefliyor. Küresel olarak yayılan bu kültür değişimi ile beraber B Corp sertifikası almak isteyen şirketlerin sayısı da artıyor. B Corp sertifikasına sahip olan şirketler daha iyi çalışanlarla dünyanın dört bir yanındaki şirketler ile çalışma fırsatını yakalarken markalarının değerini de artırıyor.

Amsterdam’da gerçekleşen B Corp Summit 2019’daki gelişmeleri yerinde takip ederken zirvede yaşananları Instagram Hikayeleri üzerinden güncel olarak paylaşıyoruz. Bununla birlikte B Corp sertifikası almış şirketleri de inceleyerek hangi kıstasları başarıp bu topluluğun içinde yer aldığını haberleştiriyoruz. Etik akıllı telefon Fairphone, B Corp sertifikasına sahip tek mülkiyete bağımlı ilk şirket Ben & Jerry’s, çikolata endüstrisinin kaderini değiştirmeye çalışan Tony’s Chocolonely ve yavaş moda akımını benimseyen açık hava spor giyim mağazası Patagonia yakından incelediğimiz şirketler arasında yer alıyordu.

Bugün ise süpermarketlerde ve kafelerde satılmak üzere meyve suyu ve smoothie yapan şirket Innocent Drinks bulunuyor. 1999 yılında üç arkadaş tarafından kurulan içecek şirketi lezzetli ve sağlıklı ürünler üretme amacını benimsemiş. Şirket, kurulduğu seneden 20 yıl sonra bugün haftada iki milyondan fazla smoothie satışı gerçekleştiriyor. Şu anki güncel hisse dağılımında şirketin yüzde 90’ı Coca-Cola’ya ait durumda bulunuyor.

Innocent Drinks ilk başvurusunda B Crop sertifikasını almış

Şirket geçtiğimiz yıl B Corp sertifikası almış olmasına rağmen kurulduğu ilk zamandan bu yana aslında B Corp gerekliliklerini yerine getiren bir misyona sahip. Innocent Drinks yaptığı ilk başvuru ile B Crop sertifikası almış. Şirket bu mutluluğu paylaşırken kendileri ile aynı hedefe sahip diğer şirketler ile aynı toplulukta bulunmaktan ve onlarla iş birliği içinde olmaktan heyecan duyuyor.

Şirketin 2022 hedefinde yüzde 100 geri dönüştürülebilir şişeler bulunuyor

İçeceklerini tüketen herkesi geri dönüşüme davet eden şirket kullandığı malzemelerin tamamının geri dönüştürülmesine önem gösteriyor. Şirket, smoothie’leri için tasarladığı özel şişenin yüzde 50’sinin geri dönüştürülmüş plastikten yüzde 15’inin ise biyoplastikten oluştuğunu bildiriyor. Bitkisel temelli plastik olan biyoplastikler yenilenebilirken normal plastiğe göre daha az karbon içeriyor. 2002 yılından bu yana şişelerinin dönüşümü üzerine yoğunlaşan marka geriye kalan oran için çalışmalarının sürdüğünü ifade ediyor. Innocent Drinks 2022 yılına kadar tüm şişelerini yüz 100 yenilenebilir malzemeden yapmayı planladıklarını açıklıyor.

Kadın ve erkek çalışanlara dengeli ücret politikası

Innocent Drinks kadın ve erkek çalışanları arasındaki maaş eşitliğine de önem gösteriyor. Hazırladığı raporlarla da şirket içi durumu paylaşıyor. Şirket Avrupa’da çalışan sayısını artırırken bu çalışanların yarısından fazlası Birleşik Krallık’taki ana merkezde bulunuyor. 2018 yılındaki son rapora göre ülkedeki cinsiyete dayalı ödeme açıklığı yüzde 17,9 olurken Innocent Drinks bünyesinde bu oran yüzde 9,8. Kadınlara yönetim kurullarında da yer vermeyi amaçlayan şirket kadın liderleri destekliyor. Onlara fırsatlar tanıyarak liderlik gelişimlerine destek veriyor. Şu anda Birleşik Krallık’taki kurul ekibinin yüzde 33’ü ve bölüm başanlarının yüzde 36’sını kadınlar oluşturuyor.İkramiye oranındaki fark ise şirketin kadın erkek arasındaki ücret farkının oluştuğu alanların başında geliyor. Yüzde 24’lük farkın temek sebebi ise ticari ekipte erkek sayısının daha fazla olması. Innocent Drinks bu yüzdeyi 2017 senesinde açıkladığı rapora göre düşürmüş olsa bile aradaki farkı daha da kapatmak istiyor. Kadınların ticari ekipte yer alması için hangi teşvikleri sunulabileceğini araştırıyor.

Esnek çalışma durumu da işçilerin memnuniyeti etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Bilişim teknoloji departmanında yaptığı yatırımlar sayesinde çalışanların daha rahat koşullarda çalışmasına imkan sunuluyor.

Plastik şişeler çöpe gitmesin geri dönüştürülsün

Bir işletme için para kazanmanın önemli olduğunu bildiren şirket bunu yaparken çevreye, insanlara ve gezegende yaşayan diğer canlılara zarar vermeden başarmanın peşinde. Döngüsel ekonomi ile sürdürülebilir bir şirket olmayı hedefledikleri için plastiklerin çöpe gidip doğaya karışmasını engel olmaya çalışıyorlar. Döngüsel ekonomi modeli ile mağazalardan evlere giren içeceklerin geri dönüşüm sayesinde tekrar üretim bandında yer alması sağlanıyor. Daha az plastik atık daha az üretime sebebiyet veriyor. Şirket bununla birlikte kârının yüzde 10’unu genellikle açlıkla mücadele eden hayır kurumlarına bağışlıyor.

2018 yılında B Corp sertifikasına sahip olan şirketin güncel puanı 92,5. Bu puanın 35,1’ini topluluklardan 19,9’unu çevreden alırken 14,6’sını yönetim, 22,7’sini işçiler kategorisinden toplamış. B Corp sertifikası ile beraber yaptıkları işi daha iyi hale getirmek için çalışacaklarını söyleyen Innocent Drinks, diğer şirketlerin de bu kıstaslara uyup sertifika alabilmesi için onlara yol göstereceğini ifade ediyor.

View this post on Instagram

Budget wouldn't stretch to a grassy helicopter.

A post shared by innocent (@innocent) on

Görsel: Innocent Drinks


Zorlu Holding’in katkılarıyla Bigumigu ve imece işbirliğiyle iş yaşamındaki değişim hareketini B Corp Summit’ten aktarıyoruz.

Tüm B Corp 2019 içeriklerimiz için tıklayın.