Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Mobilyalarından Oluşan Canavarın İnsanların Hayatına Yaptığı Dokunuşlar

IKEA Mobilyalarından Oluşan Canavarın İnsanların Hayatına Yaptığı Dokunuşlar

IKEA Kanada reklam filminde mobilyalardan oluşan tatlı canavar birisi için eski olan eşyanın bir başkası için yeni olabileceğini hatırlatıyor.

İngiltere ve İrlanda’da The Wonderful Everyday kampanyası ile sürdürülebilirliğe dikkat çeken IKEA, söylemleri doğrultusunda mağazalarında değişim sürecine girmişti. Greenwich’de bulunan mağazasını sürdürülebilirlik olarak en gelişmiş mağazası olarak tanıtan ve bunun için bir de çevre dostu cüzdan tasarlayan şirket, mağazasındaki ürünler üzerinden konuyu vurgulamaya devam diyor. IKEA Kanada için Rethink tarafından hazırlanan “Stuff Monster” isimli reklam filmi yeni mobilyalar almak için atılan eski eşyaların kullanılabileceğini hatırlatıyor.

Stuff Monster tematik olarak IKEA’nın “Lamp 2” kampanyasının devamı niteliğini taşıyor denebilir. Yine Rethink tarafından hazırlanmış olan kampanyada sokağa terk edilen bir masa lambasının hikayesi anlatılıyordu. “Lamp 2” reklam filminde olduğu gibi bu reklamın da yönetmenliğini Scouts Honour prodüksiyon şirketinden Mark Zibert yapıyor. IKEA, Stuff Monster ile sürdürülebilir bir dünya için herkesi daha sorumlu olmaya davet ediyor.  Yönetmen, CGI animasyonlu reklam filminde aksiyon unsurunu canavar üzerinden verirken oluşturulan hikaye sayesinde duygusal bir dokunuş yapılıyor.

Birisi için eski olan eşya bir başkası için kullanışlı olabilir

Sürdürülebilirliğin anlatılmaya çalışıldığı filmde iç içe geçmiş IKEA ürünlerinden oluşan bir canavar yer alıyor. Canavar, üzerindeki eşyaları bir bir bıraktıkça ufalıyor ve aynı zamanda mutlu oluyor. En son kutu yere bırakıldığında ise canavarın aslında oldukça fazla eşyası olan bir kadın olduğu ortaya çıkıyor. Bir hevesle yapılan alışverişlerin fazlalığı ve aslında gereksiz olabileceği de anlatmış oluyor.

Ancak bu eşyalar çöp değil. IKEA Kanada eski eşyaları çöp olarak görüp onları atmak yerine başka bir çözüm sunuyor. Marka, bir insanın artık kullanmadığı eşyası için başka bir insanın hayatını değiştirebilecek etki yaratabileceğini gösteriyor.Rethink yaratıcı yönetmen Dhaval Bhatt IKEA Kanada için hazırlanan reklam filmini için izleyici ile empati kurabilen ve onlara bağlanabilen bir karakter yaratmaya çalıştıklarını anlatırken en büyük zorluğun cansız nesneler topluluğuna ruh vermek olduğunu ifade ediyor. Gözlere eklenen masa lambalarıyla yapılan ufak Pixar dokunuşu sayesinde ekip bu zorluğun üstesinden geliyor.

Reklam filmi için Cat Stevens’ın “Tea for the Tillerman” parçası kullanılmış. Canavarın duygularını ortaya çıkaran şarkı için Bhatt, Beatles’dan Bowie’ye kadar 50’den fazla şarkıyı denediklerini ve en iyisini bulduklarını söylüyor. Parçanın orijinal halinin 60 saniye sürmesi reklam için güzel bir tesadüf oluşturuyor. Böylelikle ekip şarkının tek bir parçasına dokunmadan reklam filmine entegre edebilmiş.

IKEA ürünlerinin çöpe gitmesini engellemeye çalışıyor

IKEA döngüsel ekonomi hedefi kapsamında atık miktarını azaltmayı hedeflerken sürdürülebilir iş modellerini geliştirmeye çalışıyor. Şirket bu kapsamda hasar görmemiş mobilyaların iade edilmesini sağlayan bir program uyguluyor. Program kapsamında verilen ürün karşılığı müşteriye mağaza tarafından yeni alacağı ürün için belli oranda kredi veriliyor.

Künye

Müşteri: IKEA Canada
Ajans: Rethink
İdari Yaratıcı Yönetmen: Aaron Starkman, Christina Yu, Chris Staples, Ian Grais
Yaratıcı Yönetmen: Joel Holtby, Dhaval Bhatt
Sanat Yönetmeni: Joel Holtby
Metin Yazarı: Dhaval Bhatt
Müşteri Direktörü: Sarah Riedlinger
Genel Müdür: Sean McDonald
Ajans Yapımcısı: Erica Metcalfe
Prodüksiyon Şirketi: Scouts Honour
Yönetmen: Mark Zibert
DoP: Christopher Mably
VFX Stüdyosu: A52
CG Amiri: Andy Wilkoff
Renklendirme: Eric Whipp, Conor Fisher
Düzenleme: Rooster Post
Editör: Marc Langley
Beste: Cat Stevens – ‘Tea for the Tillerman’
Ses Tasarımı: Kevin Chamberlain

Görsel: Youtube