Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dayanıklı ve Geri Dönüştürülebilir Kumaşları ile Patagonia’nın B Corp Yolculuğu [B Corp Summit 2019]

Dayanıklı ve Geri Dönüştürülebilir Kumaşları ile Patagonia’nın B Corp Yolculuğu [B Corp Summit 2019]

2011 yılından bu yana B Corp sertifikasına sahip olan ve sürdürülebilir iş modelini benimseyen Patagonia'nın B Corp yolculuğunu inceliyoruz.

2007 yılında 82 şirkete verilen B Corp sertifikası ile başlayan sürdürülebilir çalışma anlayışı bugün 50 ülkede, 130 farklı sektörde 2.500’den fazla şirkete ulaşmış durumda. B Corp topluluğuna katılan şirketler kamusal şeffaflık, çalışanlar, yerel ekonomi, toplumsal ve ekolojik performanslar gibi alanlarda değer yarattıklarını gösteren belirli bir performans standardına uymayı hedefliyorlar. Şirketler bu kriterleri yerine getirerek dünya ve çevre için en iyi olmayı amaçlıyor. Bunula birlikte küresel ekonomiyi herkes için değer yaratacak şekilde biçimlendirmeye çalışıyor.

Bigumigu olarak, imece iş birliği ile 23-24 Eylül’de Amsterdam’da gerçekleşecek B Corp Summit’e katılacağımızı duyurmuştuk. B Lab’in organizatörlüğünde ve B Corp sertifikasına sahip olan şirketlerin katılımıyla gerçekleşecek olan zirveden çalışma dünyasındaki yenilikleri aktarırken sertifikaya sahip şirketlerden bazılarını da yakından inceleyeceğiz. 2011 yılından bu yana sertifika sahibi olan açık hava sporları malzemeleri üreticisi Patagonia listemizde yer alan şirketler arasında bulunuyor. Şirketin B Corp sertifikası için hangi gereklilikleri yerine getirdiğine, şirket politikalarını ve başarılarına göz atacağız.

Patagonia verimli ve çevreci bir iş politikası benimsiyor

Bir grup dağcı ve sörfçü tarafından kurulan Patagonia, yavaş moda akımını benimseyerek müşterilerine kullanışlı, basit ve minimalist bir tarz sunuyor. Dağcılar için ekipmanlar hazırlayan bu şirket zamanla büyüyerek olta balıkçılığı malzemeleri, dağ bisikleti, kayak ve sörf takımları gibi doğa sporları ve açık hava etkinlikleri için giysiler ve malzemeler üretiyor.

California merkezli Patagonia 1973 yılında Yvon Chouinard tarafından kuruldu. Şirketin logosunda yer alan dağlar ise Şili ve Arjantin arasında yer alan Fitz Roy dağlarından geliyor. 1996 yılında yüzde 100 organik pamuklu spor giysileri üreten Patagonia bu gelişim sürecinde kumaşın kalitesini arttırmak için 18 aylık bir çalışma göstermiş. Çiftçilerle birebir iletişime giren ekip daha çevre dostu kumaşlar aramaya devam ediyor. Şirket geri dönüşümlü polyesterlerin yanı sıra bazı ürünlerinde kenevir de kullanıyor. Son beş yıllık dönemde ise nemi daha verimli bir şekilde filtreleyen ve kullanıcılarına daha fazla hareket serbestliği sağlayan değişken örgülü “Capilene” taban katmanı geliştirilmiş. Kumaşlarını geliştirmede ise işlevsel minimalizm şirketin görüşünü oluşturuyor. Geliştirilen dikiş yöntemleri kumaşların daha sağlıklı kalmasını sağlıyor. Bu durum malzemelerinde yıllarca dayanmasına olanak sağlıyor.

Patagonia B Crop sertifikası için neler yapıyor?

Yaşadığımız gezegenin sahip olduğu sınırlı kaynakların bir gün biteceğinin farkında olan şirket işlerini, yatırımlarını, hedeflerini ve hayal güçlerini bu konuda bir şeyler yapmak amacıyla kullanıyor. Ürünlerinin dayanıklılığına ve tamir edilebilir oluşuna önem veriyor. Ürünlerin ekolojik etkilerini sınırlandırmak amacıyla kullandıkları malzemelerin geri dönüştürülebilir olmasına önem gösteriyorlar. Bulundukları sektör içerisindeki ticari faaliyetlerin her aşamasında zararı minimuma indirmeye ve gereksiz faaliyetleri azaltmaya çalışıyorlar. Doğanın dengesini korumak için üretim ve satış sırasında tespit ettikleri zorlukları ve zararlı yönleri yaşam ağının dengesini korumak açısından düzenliyorlar. Ayrıca bunu paylaşarak diğer şirketlerin bu ağa dahil olmasını sağlamak istiyorlar. Dolayısıyla Patagonia, işi kendileri için verimli ve çevreci bir temaya oturtmuş oluyor. Sağladıkları bu değerler de onları doğrudan B Corp şirketleri arasında yer almasına yol açıyor.Zamanının, hizmetlerinin ve satışlarının en az yüzde 1’ini dünyadaki pek çok organizasyon ve oluşuma bağışlayan Patagonia, yeri doldurulamayacak alanların korunması için çaba sarf ediyor. Şirket, biyolojik çeşitliliğin azalması, mercan resiflerinin yavaş yavaş yok olması gibi küresel iklim krizini tetikleyen olayların belirtilerini değil nedenlerini inceliyor. Şirket nedenlere odaklanarak daha temel bir çözüm yolu arıyor. Bu duyarlılığı kurulduğu ilk günden bu yana 40 seneyi aşkın bir süredir devam ettiren Patagonia 2011 yılından bu yana B Corp sertifikasına sahip.

Patagonia 151.5 puanı ile en iyi B Corp şirketleri arasında bulunuyor

Güncellenen genel puan tablosunda Patagonia 151.5 toplam puanı ile üst sıralarda yer alıyor. Şirketin 2011’deki puanı 107.3 iken bu değer 2014 yılında 113.9’a çıkmıştı. Bu tabloya bakarak Patagonia’nın süreç boyunca değerlerini geliştirerek daha sürdürülebilir bir şirket halin aldığını söylemek mümkün.

B Lab her yıl kendi alanında ve genel alanda en iyi performans gösteren B Corp sertifikalı şirketleri belli kategorilerde “en iyi” listelerine alarak onları onurlandırıyor. Patagonia ise 2012, 2013, 2014, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında “Best for Environment” (Çevre için En iyi) listesinde yer aldı. Ayrıca her alanda topladığı puanların yüksek oluşundan ötürü 2018 ve 2019 yıllarında “Best for Changemakers” (Değişim Yaratanlarda En İyiler) listesine girdi. Şirket bununla birlikte yine 2018 ve 2019 yıllarında genel alanda da en iyiler listesine (Best for Overall) girmeyi başardı.

 

Görsel: Patagonia


Zorlu Holding’in katkılarıyla Bigumigu ve imece işbirliğiyle iş yaşamındaki değişim hareketini B Corp Summit’ten aktarıyoruz.

Tüm B Corp 2019 içeriklerimiz için tıklayın.