Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sony’den Yapay Zeka ve İnsan Etkileşimi Üzerine Bir Sergi

Sony’den Yapay Zeka ve İnsan Etkileşimi Üzerine Bir Sergi

Sony, Affinity In Autonomy sergisinde yapay zekanın evrim sürecini ve robotların insanlarla etkileşimini inceleyen alanlar yarattı.

Sony, Milano Tasarım Haftası’nda Affinity In Autonomy: A Positive Future With Artificial Intelligence (Otonomide Benzeşim: Yapay Zeka ile Olumlu Gelecek) adlı sergi düzenledi. Sergi sayesinde ziyaretçiler robot ve insan arasındaki etkileşimi farklı boyutlarda deneyimlemeyi fırsatı yakaladı.

Affinity In Autonomy robotların insanlarla etkileşimini ve davranışını günümüzde ve gelecekte nasıl değişebileceğini fark edebilme imkanı sunuyor. 1999 yılında ilk kez piyasaya çıkan Aibo’dan sonra yapay zeka ve robotlarla ilgili gelişmesini sürdüren Sony, şirket içindeki yaratıcı stüdyosunu kurduğu sene olan 1961 yılından bu yana teknolojinin ve yaratıcılığın gücünü birleştiriyor.

Yapay zeka ve insan etkileşimin gözlemlenebileceği alanlar

Beş farklı etkileşim alanından oluşan sergide robotların ve insanların yakınlaşması sağlanıyor. Affinity In Autonomy sergisinin yaratıcısı Daisuke İshii, beş farklı alanla yapay zekanın farklı adımlarının incelendiğini, başlayışından gelişim sürecine kadar yapay zekanın nasıl çalıştığı ile ilgili bir yolculuk oluşturduklarını ifade etti. Awakening (Uyanış) olarak adlandırılan ilk alan ışık ve ses ile cisimleşen yapay zeka ve insan etkileşimini içeriyor. Alan, insanların robotlarla beklenmedik bir şekilde etkileşime girmesine olanak sağlarken, insanın robotlara karşı duyumsal farkındalığını yükseltiyor.

Autonomy (Özerk) alanında robotların bağımsızlığı ve iradesi keşfediliyor. Bir küre içinde rastgele hareket eden bir sarkacın olduğu bu kısımda ziyaretçiler robotların bağımsız hareketlerine karşı gösterdiği duygu ve tepkileri sorguluyor. Ziyaretçileri fark eden otonom robotik sarkaç, ziyaretçilerin hareketlerine ve yönelimlerine cevap vererek etkileşime geçiyor.

Üçüncü alanın başlığı Accordance (Uyumluluk). Bu alanda insanlar gibi kendine özgü kişilikleri bulunan küreler yer alıyor. Bu küreler uyumlu olarak bir araya geliyor işbirliği yapıyor ve hareket ediyor. Robotların tahmin edilmeyen hareketleri  topluluğun oluşumunu etkiliyor.

Affiliation (Bağlanma) alanı, insanlarla sürekli etkileşim halinde olan robotların hem bilgi hem de duygusal olarak nasıl gelişeceğini gösteriyor. Robotlar daha canlı bir görünüme kavuştukça insanlarla arasındaki duygusal bağ bu oranda artış gösteriyor. Bu alanda bulunan robot köpek Aibo sayesinde tamamlayıcı bir ilişki yaşayan insan ve robotun duygusal tepkileri grafik ile eş zamanlı olarak tanımlanıyor.

Yakın gelecekte insanlar robotlara karşı yakınlık hissedecek

Son alan Association ( Birliktelik) olarak adlandırıldı. Robotların gelecekte insan hayatı için bütünleyici bir rol üstleneceğini söyleyen Sony genel başkan yardımcısı ve yaratıcı bölümün başkanı Yutaka Hasegawa, bu alanın ziyaretçiler için geleceğe bir adım atmasına olanak sağladığını söylüyor. Robotların önümüzdeki yıllarda insan yaşamında daha etkili olacağı aşikar. Robotlar hayatta olduklarını anlayacak kadar evrim geçirdiklerinde insanlarla olan etkileşimi ve insanların robotlara duyduğu yakınlık da ilerleyecek. Yaratılan bu alan sayesinde robotların geleceği hakkında fikir üretebilmek mümkün oluyor.

Affinity in Autonomy sergisi ile ziyaretçiler yakın gelecekteki robot ve insan ilişkilerini deneyimleme fırsatı buldu. Robotların insanların yaratıcılığında ve motivasyonunda ne gibi etkiler bırakabileceği gözlemlenebilirken yapay zekanın insan hayatını nasıl daha iyi bir noktaya çıkarabileceği farklı alanlarda gözlemlendi.

Görsel: Sony