Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Seslerin Fotoğrafları

Seslerin Fotoğrafları

Linden Gledhill, sudan geçen ses dalgalarının LED ışıklar altında oluşturduğu görüntüleri fotoğraflıyor.

Çıplak gözle göremediğimiz şeyleri, görünür kılan çekim teknikleri büyüleyici karelerin ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Örneğin fizik alanındaki akademik bilgilerini kullanan Craig Borrows, “morötesi ışıkla uyarılmış görünür ışıma” tekniğiyle çiçeklerin yaydığı ışıltıları fotoğraflamış ve internette ses getirmişti. Daha önce ses heykelleriyle konuk ettiğimiz bilim insanı ve fotoğrafçı Linden Gledhill de cymatics’ten (saymatiks / seslerin görsel karşılığını inceleyen bilim) faydalanarak sesleri fotoğraflıyor.

Philadelphia’lı farmasötik biyokimyacı Linden Gledhill, son birkaç yıldır cymatics üzerinde çalışıyormuş ve oldukça yol katetmiş. Fotoğraf çekimlerinde kullandığı araçları ise yüksek hızlı kamera, sıvı kabı ve hoparlör olarak sıralıyor. Sanal bir ton üreteci tarafından hareket ettirilen amplifikatörden yayılan belirli frekanslardaki sesler sıvı kabını sallıyor. Böylece LED ışıkla aydınlatılmış su yüzeyindeki hareketler kamerayla kaydediliyor.

Linden Gledhill birkaç yıl içinde kendi görüntüleme stilini geliştirmiş

Sıvı sınırlı bir alanda titreştiğinde, belirli frekanslarda doğrusal olmayan durağan dalgalara neden oluyor. Faraday dalgaları olarak bilinen bu dalgaların oluşumu, Gledhill’e göre notaların müzik enstrümanlarıyla dile gelmesine benziyor. Ses suyun içinden geçiyor ve titreşimler LED ışıklı yüzeyde vücut buluyor. Elde edilen şekiller ve motifler, uygulanan frekanslara bağlı olarak çarpıcı biçimde farklı olabiliyor.

Cymatic high speed video

Linden Gledhill ilk cymatics deneylerine 2016’nın başlarında başlamış. Daha önce bu tür çalışmaların başka örneklerini görmüş ancak ve farklı aydınlatma yöntemleriyle kendi versiyonlarını yaratmak istemiş. Zaman ilerledikçe bu deneylere daha uzun süre devam etmek istediğini fark etmiş. Karmaşık desenlerin ve renk kombinasyonlarının sonsuzluğu onu büyülemiş. Gledhill aydınlatma tekniklerini yıllar içinde geliştirmiş ve benzersiz bir görüntü stiline sahip olmuş. Yakın zamanda, yüksek hızlı video kameralar da kullanmaya başlamış.

Single frames from a single cymatic frequency at 9Hz showing full cycle. Taken at 5000 fps. Total duration of series about 15 milliseconds.

Fotoğraf çekmek, Linden Gledhill için işinden arta kalan zamanlarda gerçekleştirebildiği bir hobi. Bilime olan tutkusu nedeniyle biyokimya dalında akademisyen ve araştırmacı olarak kariyer yapmış. Doktoranın ardından bilgi ve becerilerini, insanları tedavi etmek için yeni ilaçlar geliştirmekte kullanmak istediğini fark etmiş. Fotoğraf ve video çalışmalarını internet sitesi, flickr profili ve YouTube kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Oscillating air bubbles

Single oscillating air bubble

Gold

Cymatic flower

Cymatic image at 62.4Hz

Cymatic image at 62.4Hz

Cymatic image

Cymatics go square

Simplicity, cymatics up close

Time space dilation

Cymatics, standing sound waves

Görsel: Flickr
Manşet görseli düzenlenmiştir.