Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Büyük Avustralya Körfezi’ni Yok Edecek Petrol Sızıntısına Engel Olabilirsin

Büyük Avustralya Körfezi’ni Yok Edecek Petrol Sızıntısına Engel Olabilirsin

The Last Drops Ekim ayında enerji firması Equinor'ın Büyük Avustralya Körfezi'nde başlatacağı petrol çıkarma projesinin önüne geçerek, okyanusu olası petrol sızıntısından kurtarmayı amaçlıyor.

Neden bu kadar benciliz? Ya da neden bu kadar doyumsuzuz? Neden bugün, yarın yokmuşçasına yaşıyor ve yarının dünyasını yaşanmaz hale getiriyoruz? DDB New York‘un Vahşi Yaşamı Koruma Film Festivali için hazırladığı animasyonda  dünyanın en tehlikeli canlısı olarak gösterilen biz değil miydik? 2015 yılında yayınlanan Global Population Speak Out isimli kitapta çevre kirliliği, nüfus yoğunluğu, aşırı tüketim ve iklim değişikliği ile doğal çevreye verdiğimiz zararlar fotoğraflarla gözler önünen serilmişti ya hani, neyi değiştirdik ondan sonra? Hiç bir soruna dur demeden, hatta yerlerine yenilerini katarak hayatımıza devam etmedik mi? Zalimiz insanoğlu kardeşim. Zalimiz ve bu zalimliğimizin, bizi ve diğer canlıları geri dönülmez şekillerde etkileyecek sonuçlar doğurmasına çok az kaldı. Haberin olsun.

Petrol Sızıntısız Okyanus Suyu Şişesi

2010 yılında Meksika Körfezi‘nde petrol şirketi BP tarafından yaşanan kazada, 11 kişi hayatını kaybetmiş ve milyonlarca varil petrol okyanusa karışmıştı. Bu durum günümüzde bile hala karşımıza çıkan çok ciddi ekolojik problemlere sebebiyet verdi. Mesela, 2 milyon hayvan türünün yaşam alanı olan mercan kayalıkları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Minecraft, bu duruma dikkat çekmek için Coral Crafters projesi ile topluluğunu, Meksika’nın Cozumel sahillerindeki mercanların yeniden büyümesi için yardım etmeye çağırmıştı. Şimdi de Avustralya’nın en fazla biyoçeşitliliğe sahip sahili Büyük Avustralya Körfezi benzer bir tehlike ile karşı karşıya.

The Last Drops Projesi‘nin dikkatleri çekmeye çalıştığı konu Norveçli enerji firması Equinor‘ın Büyük Avustralya Körfezi açıklarına kurmayı planladığı petrol platformu. Meksika’dakine benzer sızıntı ihtimalinin yüksek olduğunu belirten The Last Drops, böyle bir sızıntının sonucunda kirlenen okyanusun tekrar temizlenmesinin yıllar süreceğinin de altını çiziyor. Bu projeyle var olan ekosisteme büyük zarar verecek olan olası bir petrol sızıntısına ve bu durumun önemine dikkat çekilmek isteniyor. Avustralya’nın Victoria, Güney Avustralya ve Tazmanya Eyaletleri’nde bulunan Cactus Plajı, Bells Plajı ve Ship Stern Bluff’tan okyanus suyu örnekleri alan The Last Drop, bu suyu şişelere dolduruyor. Olası bir petrol sızıntısıyla kirlenecek okyanusun, sızıntı öncesinde neye benzediğine dair zaman kapsülü etkisi taşıyan bu şişeler, kaybetmek üzere olduğumuz petrol sızıntısız okyanusun geleceğe taşınan birer örneği. The Last Drops bu kampanyayla, Büyük Avustralya Körfezi’ni, Ekim ayında petrol çıkarma işlemi başlamadan önce Unesco Dünya Mirası Listesi‘ne sokmayı amaçlıyor. Eğer siz de The Last Drops Projesi’ne destek vermek isterseniz, dilekçeyi buradan imzalayabilirsiniz.

Künye:

Yaratıcı Yönetmen: Raffi Martins
Yönetmen: Raffi Martins, Mike Jones
Metin Yazarı: Sam Cable
Seslendirme: Naturallyrp
Müzik: Sebastian Walach
Oyuncu: Lars Wannop
Drone Kullanıcısı: Sandro Grassetti

Görsel: Vimeo