Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Margarita Talep’ten Doğada Kendi Kendine Yok Olan Ambalaj Malzemesi

Margarita Talep’ten Doğada Kendi Kendine Yok Olan Ambalaj Malzemesi

Margarita Talep desintegra.me adlı projesiyle yosunlardan elde ettiği bir materyalle doğada 2 ile 4 ay arasında kaybolan biyoplastik ambalaj üretiyor.

Plastik atıkların biricik dünyamız üzerinde sürekli birikmesi ve bu birikimin her gün geri dönülmesini imkansızlaştıran yapısı sebebiyle çok ciddi çevresel sorunlara maruz kalıyoruz. Doğada kaybolmayan ya da geri dönüştürülmeyen her bir plastik atık adeta felaket tellalı. Bu atıklar bizleri artık gözle görülebilir boyuta gelen sorunlara bir adım daha yaklaştırıyor. Tam da bu noktada atıkların tekrar hayata kazandırılması çok büyük önem taşıyor. HuskeeCup‘ın kahve atıklarından kahve fincanları üretmesi, HyO-Cups‘ın plastik bardaklara alternatif olarak su kabağından bardaklar tasarlaması ya da Peel Saver – Ecological fries packaging adlı projeyle patates atıklarından patates kızartması için ambalaj yapılması, atıkları azaltma ve yeniden değerlendirme anlamında umut vadeden örnekler. Şilili tasarımcı Margarita Talep de desintegra.me adını verdiği projesi ile doğada kaybolma özelliğine sahip olmasıyla plastik atık probleminin önüne geçebilecek projeler arasına girmeyi başarıyor.

Gelelim Yosunun Faydalarına

Margarita Talep desintegra.me adlı projesiyle, tek kullanımlık ve geri dönüşümü olmayan paketlere bir alternatif geliştirmeyi başarıyor. Yosundan elde edilen bu yöntemle üretilen materyal, bakterilerle ayrışabildiği için biyolojik olarak parçalanabilen ve doğada yok olabilen bir yapıya sahip. Bu materyal için, kırmızı algler kaynatılarak elde edilen jöle benzeri polisakkarit maddesi, agar ana bileşen olarak kullanılıyor. Bu temel maddeyi renklendirmek için de yaban mersini, mor lahana, pancar, havuç gibi tamamen doğal meyve ve sebzeler kullanılıyor. Özellikle kuru bakliyatlar için oldukça kullanışlı olan bu biyoplastik ambalajlarda yapışkan yerine ısıtma yöntemi kullanılarak paketleme işlemi yapılıyor. Böylelikle sürecin doğallığı olabildiğince korunuyor. Tasarımcı Margarita Talep, yosun kaynaklı materyal ile karışımdaki katkı maddelerinin oranlarını değiştirerek daha sert veya daha yumuşak olan farklı biyoplastikler üretilebileceğini söylüyor.

Tek kullanımlık veya geri iadesi olmayan paketleme sistemlerinin yerini almak için üretilen bu yosun tabanlı paketleme maddesi, doğada 2 ile 4 ay içinde toprağa karışıyor. Bu süre biyoplastiğin kalınlığına ve sıcaklık derecesine göre değişkenlik gösteriyor. Bu materyal, sıcaklığa bağlı olarak yazları 2 ay içinde doğaya karışırken kışları bu süre 4 aya kadar uzayabiliyor. Talep bu materyalle ilgili görüşlerini ve bu ürünün geleceğini ise şu sözlerle özetliyor: “Bu hammaddelerin çıkarılması ve üretilmesinin tüm süreçleri çevre bilinci ile yapıldığı sürece, biyo-fabrikasyonun ve gelecekteki endüstrilerin önemli bir parçası olacağına inanıyorum. Ancak sadece yeni materyaller üretmek yeterli değil. Büyük çevre sorununa yönelik bu farklı çözümler, diğer eylemlere paralel olarak hareket etmek zorunda. Farklı ülkeler, plastik atık miktarını azaltmak için dönüşümsel ekonomi projeleri uygulayarak plastik atığın çöp alanlarında birikmesinin ya da  denizlere ulaşmasının önüne geçecek dönüşüm sistemini kurmalı.”

    

Görsel: desintegra.me