Nike, bugünlerde cesur çıkışlarıyla dikkat çekiyor. Just Do It sloganının 30. yılı şerefine yaptığı kampanyada spor dünyasının radikal ismi Colin Kaepernick‘e açıkça verdiği destekle okları üzerine çekse de geri adım atmamakta kararlı. Kaepernick tartışması ve tepkileri sürerken Nike; bir başka tartışmalı sporcuya yer verdiği filmle yine gündeme geldi: Caster Semenya.
Caster Semenya ve Testosteron Tartışması
Caster Semenya, Güney Afrikalı bir atlet. Doğuştan hiperandrojenik bir kadın. Yani erkek cinsel hormonları, yani testosteron seviyesi diğer kadınlara, dolayısıyla diğer kadın koşuculara göre çok daha yüksek. Bu da bir nevi doğal doping olarak görülüyor ve atlete koşu pistinde bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle de 800 metrede iki Olimpiyat şampiyonluğu bulunan Semenya, atletizm dünyasında büyük tartışma yaratan bir isim.
Kadınların testosteron seviyelerine ilişkin bir üst sınır olması ve kimin “kadın” sayılacağının buna bağlı olması önemli sorular. Aynı zamanda uzun bacaklı olmak gibi bir genetik avantaj spor dünyasında gayet kabul görürken, doğuştan gelen bir başka avantaj sayılabilecek hiperandrojeninin kabul görmemesi de meselenin can alıcı bir başka noktası. Bunun yanı sıra bu sendroma sahip kadın atletlerin, doğal testosteron düzeylerini yapay yollarla düşürmeye mecbur bırakılması da başka bir kilit konu. Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun aldığı kararla 1 Kasım’dan itibaren testosteron seviyesini düşürmeden 400, 800 ve 1500 metre yarışlarında kadınlarla yarışamayacak olacak olan Caster Semenya da tüm bu konuların odağındaki bir atlet.
Nike ile Semenya’dan Güçlü Duruş
Wieden + Kennedy Amsterdam tarafından yaratılan yeni Nike filminde oynayan atlet; filmde eleştirilere ve tepkilere karşı duruşunu koyuyor. “Bu kadar hızlı olmasam ya da kazanmıyor olsam sizin için daha mı kolay olurdu?” diye soruyor Semenya filmde. “Bu kadar gurur duymasam daha mı rahat hissederdiniz?” Bu soruların ardındansa yanıtını kendi veriyor ve “Sizin için çok kötü ama ben bunu yapmak için doğdum, kimse kusura bakmasın” diyor ve olduğu kişi olduğu için, böyle doğduğu için özür dilemeyeceğini vurguluyor. Nike de filmin sonunda Semenya’nın söylediklerine cuk oturan Just Do It’e bağlayarak filmi bitiriyor zaten. Gerçekten de bu sene 30. yılı kutlanan sloganın gücünü yansıtan ve hatta daha da anlamlandıran bir film olmuş Semenya’nınki.
Film; Güney Afrika televizyon kanallarında ve internet üzerinde yayında. Aynı zamanda Güney Afrika’daki gazete ilanlarıyla da desteklenmekte. Filme dair GIF sosyal medyada #borntodothis ve #justdoit etiketleriyle Semenya tarafından da paylaşılırken Nike yine tartışmaların gündemine oturdu. Ancak bu sefer gelen tepkiler Kaepernick’e göre daha olumlu gibi görünüyor
#justdoit #borntodothis pic.twitter.com/eQmdFKMHzr
— Caster Semenya (@caster800m) September 2, 2018
Künye:
Reklamveren: Nike
Reklam Ajansı: Wieden + Kennedy Amsterdam
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Eric Quennoy, Mark Bernath
Yaratıcı Yönetmen: Evgeny Primachenko, Hannah Smit, Craig Williams
Sanat Yönetmeni: Teresa Montenegro
Reklam Yazarı: Christopher Cryer
Yapım Başkanı: Joe Togneri
Yapımcı: Michael MacMillan, Magda Czyz, Maud Klarenbeek, Kate Barrett, Stacey Prudden
Planlama: Stephane Missier, Hillary Heath
Müşteri İlişkileri: Kathryn Addo, Amber Martin, Cassandre Beck, Molly Rugg
Tasarım: Joe Burrin, Lizzie Murray, Gustav von Platen, Noa Redero
Proje Yöneticisi: Loes Poot
İş İlişkileri: Fiona Fan
Yapım Şirketi: Park Pictures
Yönetmen: AG Rojas
Görüntü Yönetmeni: Rina Yang
Yönetici Yapımcı: Stephen Brierley
Yapımcı: Nick Goldsmith
Kurgu: Trim Editing
Kurgucu: Dominic Leung
Kurgu Asistanı: Dave Davis
Yapımcı: Tatyana Alexandra
Ses Post Prodüksiyon: Wave Studios
Ses Tasarım: Ed Downham, Alex Nicholls-Lee
Müzik: Cam Ballantyne @ Beatworms
Post Prodüksiyon: Glassworks Amsterdam
Görsel Efekt: Kyle Obley
Renklendirme: Scott Harris
Yönetici Yapımcı: Anya Kruzmetra
Yapım Koordinatörü: Salt Ibraeva
Görsel: YouTube