Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıradan Nesnelerle Dokunan Halılar

Sıradan Nesnelerle Dokunan Halılar

Hollandalı sanat üçlüsü We Make Carpets, sıradan nesnelerle halılar dokuyor ve aklınıza gelmeyecek nesneleri birer desenin parçası yapıyor.

Farklı nesneleri kullanarak yine de gündelik hayatımızın vazgeçilmez eşyalarına ulaşabiliriz. Bir aralar çok fazla kişinin oynadığı bir parti oyunu vardı, belki siz de oynamışsınızdır; Dix It. Bu oyunda elinize belli kartlar verilir ve her el, bir kişi ortaya bir kelime atar, geri kalan herkes de, söyleyen dahil, ortaya o kelimenin onda çağrıştırdığı kartı kapalı olarak koyar. Herkes kelimeyi söyleyenin kartını bilmeye çalışır ve kendi kartıyla başkasını kandırmaya çalışır. Bazı sanatlar da böyle. Bir şeylerle çağrışıyorlar ve başka bir şeye dönüşüyorlar. Hollandalı sanat üçlüsü We Make Carpets uzunca bir süredir farklı nesnelerden halılar yapıyor, adları üstünde zaten.

Kalemden Halı Olmaz Demeyin, Olurmuş

We Make CarpetsForest Carpet isimli ilk geçici duvar halılarını toplanmış çam kozalaklarından ve iğnelerden oluşturmuştu. 10 yıla yakındır kolektif yerde ya da duvarda görenleri dönüp kendilerine baktıran halılar yapıyorlar. Genelde sıradan malzemeler kullanıyorlar. Şimdi de sanat üçlüsü, davetli oldukları Victoria Onnes Ulusal Sanat Galerisi’ndeki Hands On isimli bir sergi için çocuk dostu malzemelerden 6 yeni eser yaptılar. Ekip bu sergi için 6 yeni eser ve 5 etkileşimli yerleştirme tasarladı. Halılarda kullanılan malzemeleri ise ziyaretçilerle birlikte seçtiler. Bu arada şunu da belirtmek istiyorum yeni sergilerindeki işlerin 0-99 yaş aralığındaki çocuklar için olduğunu belirtiyor sanat üçlüsü.

We Make Carpets ekibi sıradan nesnelerle sanat üretmenin daha keyifli olduğuna inanıyor. Sitelerinde de yayınladıkları açıklamada üçlü, sıradan eşyaların hata payının daha kolay tolere edildiğini söylüyorlar. Başarısız olma ihtimaline karşın en sonuna kadar gidebilindiğini ve güzel bir şey olana dek denenebileceğini belirtiyorlar. Kafamızdaki görüntülerin bilinen şeylerden daha önemli olduğuna inanıyor We Make Carpets. Gerçek değil, yaratılan sadece bir fantezi onlara göre. Ayrıca nesnelerin yeni düzenlemelerinin modern hayata farklı bir bakış açısı getirmesini de umuyorlar.

Hands On sergisi şimdi de 9 Eylül’den itibaren Singapur Ulusal Galeri’de sergilenecek. Bu sergide badminton topları, kurşun kalemler, sünger gibi birçok sıradan nesne kullandı ekip üretim yaparken. Serginin NGV Melbourne’de yapılmış bir videosu da mevcut. We Make Carpets’in işlerini siteleri ve Instagramlarından inceleyebilirsiniz.

Görsel: We Make Carpets