Reklamcılık Vakfı, reklam ve iletişim sektöründe çalışmak isteyen yaratıcı gençlere yönelik eğitim programı Çaylak Kampı başvurularının açıldığını geçtiğimiz haftalarda duyurmuştu. Program gençlere ulaşmayı, onlara sektörün temellerini ve işleyişini aktararak onları pazarlama-iletişim dünyasına kazandırmayı hedefliyor. Eğitim programı, sektöre atılmadan evvel gençlerin bu dünyayı görmesini sağlıyor.
Çaylak Kampı, bu sene Tadelle sponsorluğunda 25 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Birçok sektör uzmanı, ajans yöneticisi ve yaratıcı ismin yer alacağı etkinlik iki hafta boyunca devam edecek. Salı-Çarşamba-Perşembe olmak üzere haftada 3 gün olacak etkinlikte katılımcılar, etkinliğin sonunda konkur deneyimi de edinecekler.
Reklamcılık Vakfı’nda gerçekleşecek olan kamp süresince yapılacak eğitimlerde; reklamcılık hayatında dijital dönüşümün iç görüleri, marka entegre iletişim teknikleri, ajanslarda çalışmanın dinamikleri, yaratıcı süreç, medya ve dijital ajanslardaki yeni iş alanları ve yeni nesil iç görüler ele alınacak. Bu eğitim ufak bir simülasyon olduğundan sektöre girmeyi hedefleyen gençler için kıymetli tecrübeler içeriyor.
PublicisOne Strateji Direktörü İsmail Seval ve Havas CEO’su Serhat Akkılıç tarafından içeriği hazırlanan kamp; reklam filmi prodüksiyonundan dijital stratejiye, veri analizinden müşteri temsilciliğinin inceliklerine pek çok konu başlığını kapsıyor. Biz de etkinlik özelinde eğitimin içeriklerinin yaratıcılarına aklımıza takılanları sorduk ve etkinlik hakkında daha detaylı bilgi edindik.
Reklamcılık Dünyasında Nasıl Hayatta Kalınır?
Çaylak Kampı’nın başvuru koşulları nelerdir? İletişim okumayan fakat reklama ilgisi olan öğrenciler de başvurabiliyor mu?
Serhat Akkılıç: İletişim ve Reklam alanında kariyer yapmayı kafasına koymuş veya bunu ciddi olarak düşünenleri bekliyoruz, bu eğitim dijital, marka, reklam, medya alanlarına ilgi duyan ve film, ilan, metin gibi çalışmaların yer aldığı bir portfolyoya sahip tüm üniversitelerin 3. veya 4. Sınıf öğrencilerine ve yeni mezunlarına açık.
İsmail Seval: Kumaşında reklamcılık olduğunu düşünen, “ben bu gördüğüm reklamlardan çok daha iyisini yaparım” diyen herkes başvurabilir.
Etkinlikte, katılımcılar, bir kampanyanın başından sonuna her adımını deneyimliyor mu?
S.A: Gerçek bir markanın brief’ini alıp, farklı disiplinlerden gelen sektör uzmanlarıyla geçirdikleri saatlerin ardından baştan sona sektöre bandırılarak geçirdikleri bir tecrübe olmasını hedefledik. Özellikle yeni nesil yaklaşımlarla anlatılacak pek çok konunun, meslekle ilgili kritik bakış açıları vereceğini ümit ediyoruz. Sadece kampanyayı değil, kampanyanın neden ve nasıl şekillendiğini, sektörün ağırlık merkezlerini anlamak için de uygun bir içerik var.
İ.S: Arkadaşlar, sadece kampanyaların oluşum sürecini değil, entegre bir pazarlama iletişimi brief’inin farklı ajans yapılarında nasıl işe dönüştüğünü de görecekler. Bütünselliği kampanya bazında değil, farklı ajans tipleri bağlamında ördük.
Ustaları hangi kriterleri göz önüne alarak seçtiniz?
S.A: Konuyu uzmanından, deneyimi en iyi aktaracak kişilerden dinlemelerine önem verdik. Sektörde uzun yıllar emek vermis ve kavramların içini boşaltmadan, pratik birikimleriyle harmanlayarak aktarabilecek bir kadrosu var bu yıl Çaylak Kampı’nın.
İ.S: Konu başlıklarını belirlerken ustalardan ilham aldık. Bir senaristin bir rolü yazarken aklında spesifik bir aktörün olması gibi bazı başlıklar ustası ile birlikte oluştu.
Çaylaklara verilen brief’te yardım almalarına izin oluyor mu yoksa tamamen kendileri mi kampanya hazırlıyorlar?
S.A: Bu yıl RV bünyesinde ilk kez oluşturulan Next Board doğru dokunuşlarla, minimum yaş farkıyla öğrencilere en etkili akıl hocalığını yapacak.
Konkur günü öğrenciler değerlendirme kriterlerinin minimum kaçına sahip olursa başarılı oluyor?
İ.S: Değerlendirme kriterlerini o gün açıklayacağız. Şimdilik sürprizi bozmayalım.
“Çaylak Kampı her zaman usta avcılar için bir yetenek avlama sahası olmuştur.”
Çaylaklar Kampı’nın gençlere sağladığı faydalar neler?
S.A: Sektörle aklı başında ve ciddi bir tanışma yapmak isteyenler için, kısa ama yoğun, içeriği zengin, tanıştıkları eğitimcilerin her birinden önemli katkılar alabileceklerine inandığımız, tam anlamıyla mesleki bir oryantasyondan geçecekleri bir program bu. Reklamcılığın sadece bugününü değil, yarınını da göz önünde bulundurarak bu sektörde ben de varım demek isteyen gençler için bence şu anda olabilecekleri bundan daha iyi bir yer yok.
İ.S: Saymakla bitmez. En önemlisi ajans görgüsü kazanacak olmaları. Reklam sektörünün teorik kitaplarda yazmayan bir takım kuralları var. Yeniler bunları öğrenene kadar çok sıkıntı çekiyor, çok vakit kaybediyor. Biz arkadaşlara kitaplardan öğrenemeyeceği bir takım usülleri göstererek bu süreci mümkün olduğu kadar sıkıntısız atlatmasına yardımcı olacağız.
“Ustaları yakalamışken bol bol soru sorun.”
Kampa katılmış öğrenciler sektörde staj ve iş açısından nasıl avantajlara sahip oluyorlar?
S.A: Kampı doğrudan bir staj/iş sonucuna bağlamadık, ancak eğitim veren herkes sektörde çok kritik yerlerde görev alıyor. Onlarla tanışık olmak, program süresince beraber bir düşünce sürecinden geçmek, önemli bir ağın içerisinde doğal olarak konumlanmakla eş değer. Pek çok meslektaşımın, ki buna kendimi de dahil edebilirim, doğru ekip arkadaşını seçmek için bu tip eğitimlerde görev aldığını biliyorum.
İ.S: Çaylak Kampı her zaman usta avcılar için bir yetenek avlama sahası olmuştur. Bu sene de farklı olacağını sanmıyorum.
Çaylak Kampı’na başvuracak öğrencilere vereceğiniz tavsiyeler nedir?
S.A: Bu eğitimi sadece sektörü değil, kendilerini de dinlemek için bir fırsat olarak görsünler. Somut pek çok konunun ardından bu meslek bana uygun mu? Kafamda yarattığım reklamcılık dünyası ile gerçekler ne kadar örtüşüyor? Ben bu sektörün neresinde yer almak istiyorum? Bunu ne kadar istiyorum? Hangi yönlerimi geliştirmeliyim? Gibi pek çok soruyu kendilerine de sormalı ve kampı hayatlarının bu önemli yol ayrımında en iyi şekilde değerlendirmeye gayret etmeliler.
İ.S: Ustaları yakalamışken bol bol soru sorun. İşler çok yoğun, bir daha bulmanız zor olabilir.
Kampa başvuru koşulları, içerik detayları ve diğer ayrıntılara Reklamcılık Vakfı’nın internet sitesi üzerinde yer alıyor. Başvuru dijital, marka, reklam, medya alanlarına ilgi duyan, güçlü bir portfolyoya veya iyi bir not ortalamasına sahip üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerine açık. Başvurular arasından sektörde kariyer yapmaya istekli en parlak adaylar seçilecek. Katılım ücreti içinse Reklamcılık Vakfı’na yapılan 75 TL’lik teyit amaçlı bağış yapılıyor.
Görsel: RV