Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
32 Sanatçıdan Alternatif Dünya Kupası 2018 Çıkartma Albümü

32 Sanatçıdan Alternatif Dünya Kupası 2018 Çıkartma Albümü

İsviçreli sanat kolektifi Tschutti Heftl, FIFA Dünya Kupası 2018 için 32 sanatçıyla bir araya gelip futbolcuların portrelerini kendi tarzlarında yorumlattı.

2018 Dünya Kupası heyecanla devam ediyor. Çeyrek finallere gelindi, gruplardan birinciler ve ikinciler belirlendi. Bazı takımlar yine sürpriz bir şekilde çıkış yaptı, kimi favoriler elendi. Bir de tabii ki her kupada biriktirilen çıkartmalar ve albümleri var. Yaşınız kaç olursa olsun bu albümler hobiniz olabilir. Klasik albümler tüm takımları ve futbolcuları içeriyor fakat bahsedeceğim albüm Dünya Kupası 2018’in alternatif çıkartma albümü ve işleri biraz daha sanatsal açıdan ele alıyor.

Futbolcuların En Sanatsal Halleri

İsviçre’de bulunan Tschutti Heftl FIFA Dünya Kupası 2018 için 32 sanatçıyla bir araya gelip futbolcuların portrelerini kendi tarzlarında yorumlamalarını istedi. Tschutti Heftl; sanatı merkezine alan, kar amacı gütmeyen bir ekipten oluşuyor. Ekip 2006’dan 18 sayı dergi çıkardı ve 2008’den beri de Avrupa Kupası ve Dünya Kupası gibi önemli futbol etkinliklerini sanatçılarla yeniden yorumluyor. Bu çıkartma albümü de ekibin yayınladığı altıncı albüm.

Yayınladıkları FIFA Dünya Kupası 2018 albümünde katkı sağlayan her sanatçı, futbolcuların portrelerini kendi tarzlarıyla yeniden ele aldı. Normalde çıkartma albümlerinde futbolcuların fotoğrafları olur. Bu nedenle albüm koleksiyonerler için güzel bir parça. 32 futbol takımı için, sanatçılar takımların 13 futbolcusu ve armalarını içeren, kendi tarzlarında çıkartma setleri oluşturdular.

Sanatçılar kendi tarzlarında yorumladıkları için ortaya çıkan çizimler çok gerçekçi değil. Kimisi daha kübist değerlendiriyor, kimisi daha animasyon tarzında, kimisi de karikatürize ediyor. Ama zaten sanatçılarla birlikte özel bir çıkartma albümü tasarlandığı için de farklı tarzlar görmek mutlu ediyor. Mesela bazı sanatçılar da ülkelere göre konseptler belirlemiş. İngiltere için şövalye ve İspanya için asilzade konsepti belirlenmesi tarihsel göndermeler de içeriyor. Sadece sanatçı portreleri de tasarlamıyorlar; turnuvalara özel posterler, eskiz defterleri de ekibin çıkarttığı ürünler arasında.

Tschutti Heftl bu albümü kar amacı gütmeden yayınladığı için 100-days isimli sitede fon toplayarak hayata geçirdi. Ekip ayrıca kazançlarında, yani satılan her çıkartma paketinden, 10 İsviçre kuruşunu Terre des hommes Switzerland isimli sivil toplum kurumuna da bağışlıyor.

Ekibin işlerini sitesinden satın alabilir, Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Görsel: Tschutti Heftl