Cannes Lions 2018 vesilesiyle pek çok yaratıcı ve yenilikçi çalışmayı izleme fırsatı bulduk. Özellikle kategori bazında Grand Prix ve Gold alan işler; yeni bir şey söylemeyi başaran, bir konuya farklı bakabilen işler olarak öne çıkıyor. Film yapımı konusundaki sanatkarlığı ödüllendiren, bir fikrin uygulamasının ardındaki güce ve teknik beceriye bakan Film Craft kategorisi de film yoluyla dramatik hikaye anlatımı konusunda güçlü çalışmalar içeriyordu. Kategorinin Grand Prix’si International Committee of the Red Cross için yapılan “Hope” isimli filme gitti.
İspanyol reklam ajansı Sra Rushmore tarafından yaratılan 2 dakikalık film; insanın canını acıtacak türden bir hikaye. Bir insanın trajedisini sinemanın gücünü tam anlamıyla hissettirerek anlatmayı başarıyor. Blur Productions yönetmeni James Rouse tarafından çekilen film; dünyanın bir ucundaki bir hikayeyi herkesin anlayabileceği bir acıya dönüştürüyor ve empati kurabilmemizi sağlıyor.
Savaş Bölgesinde Bir Baba-Kız
Beyrut’ta çekilen filmde yaralı kızını otomobiliyle hastaneye yetiştirmeye çalışan bir babayı görüyoruz. Filmin büyük kısmı otomobilde, baba-kız arasındaki yürek burkan diyaloglarla geçiyor. Baba, kızının bilincinin kapanmaması için onu uyanık tutmaya çalışıyor. Onunla konuşuyor, ona sorular soruyor, şarkılar söylüyor. Kızın durumunun kritik olduğu belli, kanaması çok, acısı ve ağrısı şiddetli.
Baba, nihayet hastaneye vardığında acı bir manzara var karşımızda: Hastane bombalanmış, yerinde yeller esiyor. Kızınsa sesi kesilmiş ve kızın sessizliği can acıtıcı. Baba, kızını kucaklayıp otomobilinden iniyor ama yapacak bir şey kalmamış gibi. Film de kızı kucağında, gözleri yaşlı babanın görüntüsü üzerine önemli bir mesaj vererek sonlanıyor: “Doktor yoksa umut yok. Sağlık hizmetleri bir hedef değildir.”
Dünya Çapında Bir Kampanya
“Hope” Kızıl Haç’ın; çatışma alanlarında hastaneler ve sağlık çalışanlarının saldırılarda hedef alınmasına karşı #NotATarget (Hedef Değildir) mesajıyla dünya çapında yürüttüğü bir kampanyanın parçası. Amacı ise bu saldırıların kurbanlarının sadece sağlık personeli değil; çatışmalarda yaralanan veya hastalıkla boğuşan sivil halk olduğu konusunda farkındalık yaratmak. Bu nedenle Kızıl Haç bu sorunu görünür kılarak bunun hakkında bir tartışma başlatmayı umuyor. Bu saldırıların sorumlularını etkileyerek sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların önlenmesini hedefliyor.
Film jüri başkanı Diane McArter, bu kategorinin işlerine bakarken derin bir anlam ve empati kurulmasını sağlayan bir bağlantı aradıklarını söylüyor. Bu filmin de bizleri bambaşka bir dünyaya götürerek başkalarının hayatlarını görebilmemizi sağladığını belirtiyor.
Künye:
Reklamveren: International Committee of the Red Cross
Reklam Ajansı: Sra. Rushmore
Görsel: YouTube