Cannes Lions 1954’ten beri reklam ve yaratıcılık sektöründe çıtayı yükseltiyor ve trendleri en doğru şekilde uygulayan yaratıcı işleri ödüllendiriyor. Seçilen işler yeni yetişen yaratıcılara ilham veriyor. Sektörde çalışanlarınsa kendisine meydan okumasını ve kendini geliştirmesini sağlıyor. Her yıl çok fazla reklam yayınlanıyor fakat her iş Cannes Lions’dan ödül alacak kadar ses getirmiyor.
Bu sene Cannes Lions festivalin 18-22 Hazıran tarihleri arasında 65.si düzenleniyor. Bigumigu olarak yine bu sene festivalden haberler paylaşacak ve sizlere olan biteni aktaracağız. Fakat festival başlamadan evvel son 10 yıla bir göz atmak ve yıllardır değişmeyen bazı önemli kategorilerde reklamların dili, tonu, sanat yönetimi nereden nereye gitmiş inceledik. İlk incelediğimiz kategori Media.
Son 10 Yılda Kimler Grand Prix Aldı?
2007: ASB Bank Money Goes Digital
Müşterinin alışılagelmemiş bir kampanya istiyoruz deyişinden sonra ajans ekibi ulusal para birimini dijitalde pikselleştirerek kullandı.
Reklam ajansı: Whybin\TBWA
Reklamveren: Omd New Zealand
2008: AMF MMS
Bu kampanyada kendi fotoğrafınızı çekip MMS atarsanız size emekliliğinizde nasıl göründüğünüzü cevaben bir MMS’le söyledi.
Reklam ajansı: Forsman & Bodenfors
Reklamveren: AMF
2009: Kit Kat Edible Postcard
Japonca Kit Kat “Kitto Katso” oluyor ve çevrilince “kesinlikle kazanırsın” anlamına geliyor. JWT Japonya’da buradan yola çıkarak 20 bin üniversite sınavına girecek öğrenciye yenebilir Kit Kat mektubu yolladı.
Reklam Ajansı: J. Walter Thompson Tokyo
Reklamveren: Nestle / Kit Kat
2010: Canon Eos Photochains
Canon’un bu kampanyasında her kullanıcı çektiği fotoğrafta bir sonraki fotoğraf çekecek kişiye ilham verecek bir detay olmasına dikkat etti. Bu şekilde arka üzerinden bir fotoğraf zinciri yaratıldı.
Reklam Ajansı: Leo Burnett Sydney
Reklamveren: Canon
2011: Tesco Virtual Store
Metro istasyonuna kurulan sanal dükkanda QR kodla tüketiciler ürünleri telefonundan okuttuklarında alışverişleri direkt olarak evlerine yollandı.
Reklam Ajansı: Cheil
Reklamveren: Tesco
2012: Google Voice Search
Google, İngiltere’de 150’den fazla açık hava ilanı verdi ve bu ilanları konum bazlı metinlerin okunuşlarıyla süsledi.
Reklam Ajansı: Manning Gottlieb OMD
Reklamveren: Google
2013: DELA Why Wait Until It’s Too Late?
Kampanyada insanlar sevdiklerine onların değerini söylemek için daha fazla beklememeyi seçti ve kampanyanın sitesiyle Facebook sayfasında bu mesajlar toplandı.
Reklam Ajansı: Ogilvy & Mather Amsterdam
Reklamveren: DELA
2014: Coca Cola Happy ID
Peru’da yaşayan insanları daha fazla gülümsemeye teşvik etmek isteyen kampanya için ülkenin 30 farklı yerine fotoğraf kabinleri yerleştirildi.
Reklam Ajansı: McCann Lima
Reklamveren: Coca-Cola
2015: Vodafone Between Us
Türkiye’deki şiddet gören kadınların kendi arasında örgütlenmesi için yürütülen kampanyada YouTube’a kadınlara uygulamanın anlatıldığı videolar yüklendi. Bu videolar makyaj gibi kadınların ilgi alanına giren videolar gibi başlıyordu.
Reklam Ajansı: Y&R Team Red
Reklamveren: Vodafone
Grand Prix Kazanan Team Red Ekibiyle Röportaj [Cannes Lions 2015]
2016: Burger King McWhopper
Dünya Barış Günü’nde Burger King gazetede tam sayfa ilan çıktı ve bir günlüğüne ezeli rakibiyle barışmak istediğini belirtip McWhopper isimli bir ürün satacağını duyurdu. Bunun için McDonald’s ve Burger King karışımı bir pop-up mağaza açtı.
Reklam Ajansı: Y&R New Zealand
Reklamveren: Burger King
Burger King’in Dünya Barış Günü İçin Ortak McWhopper Önerisine McDonald’s’tan Ret
2017: Jet.com Innovating Saving
Jet.com Super Bowl’a reklam vermeyerek o sırada kendi Super Bowl’unu yaptı.
Reklam Ajansı: R/GA
Reklamveren: Jet.com
Görsel: Adforum, Bigumigu