Elon Musk’ın inisiyatifiyle doğan Hyperloop, dünyada ulaşım ve taşımacılık konusundaki lojistik engelleri kökten değiştirmeyi amaçlıyor. Havanın bulunmadığı tüplerin içinde yol alacak dev vagonların yüksek hızlı hareketi esasına dayanan Hyperloop teknolojisi, enerji ihtiyacının tamamını sürdürülebilir kaynaklardan karşılayacak. Bu teknolojinin insan hayatında neleri değiştireceğini detaylarıyla aktarmıştık. Dünyanın ilk Hyperloop taşımacılık sisteminin Dubai’de “Virgin Hyperloop One” adı altında hayata geçirilmesi için çalışmalar başladı. Dubai için tasarlanan projede kapsül vagonların iç mekan tasarımını Designworks üstlendi.
Dubai Hyperloop sistemine ait tam ölçekli bir yolcu vagonu prototipi Şubat ayında Dubai’deki City Walk alışveriş merkezinde tanıtılmıştı. Ancak, iç tasarımın resmi görüntüleri ve tasarımcının adı gizli tutulmuştu. Alman otomobil şirketi BMW’nin çatısı altında olan Designworks’un Virgin Hyperloop One ve Dubai’nin Karayolu Taşımacılığı Kurumu (RTA) ile birlikte çalışarak vagonların iç tasarımlarını hazırladığı kesinleşti.
Yeni bir toplu taşıma modeli için yeni bir görsel ifade biçimi
Designworks, geleneksel toplu taşımacılık fikrinin ötesine geçerek daha sofistike ve kullanıcı-merkezli bir mekansal deneyim yaratmayı amaçlamış. Yeni bir toplu taşıma modeli için yeni bir görsel ifade biçimi geliştirmek istemişler. Ayarlanabilir beyaz deri koltuklar ve koltuklara entegre dokunmatik ekranlarla şık ve fütüristik bir estetik gözetilmiş. Fütürist vizyonlarını yerel kültürle harmanlamak için, tasarımda geleneksel Arap desenlerinden ilham almışlar. Designworks ekibinin karşı karşıya kaldığı en büyük zorluk, penceresiz bir ortamda rahat ve çekici bir iç mekânın nasıl oluşturulacağı olmuş. Bu kısıtlamayı avantaja çevirmek, daha kişisel bir alan, eğlenceli ve unutulmaz deneyim yaratmak için çalışmışlar.
90 dakikalık yolculuk Hyperloop ile 12 dakikaya inecek
2020’de başlaması planlanan hızlı ulaşım sistemi, Dubai ile Abu Dabi arasındaki 140 kilometrelik yolculuğun süresini 12 dakikaya indirecek. Bu yol, otomobille yaklaşık 90 dakika sürüyor. 10 kişiyi ağırlayacak şekilde tasarlanan ve her biri 8,7 metre olan kapsül vagonlar, yarı vakumlu bir tüpte elektromanyetik olarak ilerliyor. Kapsüller, saatte 1.080 kilometre hıza çıkabiliyor.
Hyperloop ilk olarak 2013 yılında Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk tarafından tasarlandı, ancak Musk artık teknolojiyi geliştiren herhangi bir şirketle doğrudan bağlantılı değil. Hyperloop, şu anda gönüllülerin katılımı eşliğinde kitle kaynak yöntemiyle faaliyet gösteren en büyük organizasyonlar arasında yer alıyor. BIG (Bjarke Ingels Group) tarafından tasarlanan Virgin Hyperloop One’ın, şu anda dünyanın ilk Hyperloop taşımacılık sistemi olarak Orta Doğu’da inşa edilmesi yolunda ilerleniyor. Ayrıca mimarlar ve tasarımcılar, Hyperloop sistemi için dünya genelinde önemli noktaları birleştirecek bağlantılar öneriyor. Örneğin Orta Avrupa’da, Bratislava, Viyana ve Budapeşte’yi birbirine bağlayacak bir teklif söz konusu. Ayrıca ABD’de de hayli ilerleme kaydedildi. New York’u ve Washington DC’yi bağlayacak Hyperloop inşaatına başlanması için Boring Company gerekli izinleri alabildi.
Görsel: Designworks