Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sivrisineklerin Giyerek Kendi Larvalarını Yok Ettiği Ayakkabılar

Sivrisineklerin Giyerek Kendi Larvalarını Yok Ettiği Ayakkabılar

Sivrisineklerin ayaklarına yapışaran bir larva öldürücü olan Nano Shoes, sivrisinek sorununu çözmek için sivrisineklerin kendilerini kullanıyor.

Sivrisinek sorunu, özellikle sıcak ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sorun. Pek çok bulaşıcı hastalığın yayılmasına sebebiyet vererek, her yıl 2.7 milyon ölüme neden oluyor ve bu nedenle dünyanın en büyük katili olarak tanımlanıyor. BBDO Bangkok, Güneydoğu Asya bölgesinde sivrisineklere odaklı bir farkındalık kampanyası yapmaya davet edilince sorunu teorik olarak ele almak yerine nanoteknolojiyi kullanarak kökten bir çözüm getirmeye karar vermiş.

BBDO Bangkok’un sivrisinek meselesi için geliştirdiği projede posterler veya basın ilanları yok. Bunun yerine akıllıca düşünülmüş gerçek bir çözüm var. Nano Shoes, yani Nano Ayakkabılar ismini taşıyan proje, sivrisinek problemiyle savaşmak için sivrisineklerin kendilerinden faydalanılması fikrine dayanıyor. Böylece, bu meseleyle başa çıkmak konusunda tüm dünyada kullanılabilecek bir alternatif sunuyor.

BBDO Bangkok’un müşterisi olan SCG Chemicals ve Institut Pasteur iş birliğiyle geliştirilen Nano Shoes; sivrisineklerin ayaklarının bir BTI böcek öldürücü ile kaplanmasını esas alıyor. Bu böcek öldürücü; sentetik olmakla birlikte doğal olarak çoğalan ve sivrisinek larvalarını ele geçiren bir bakteri. Yani bu maddeyi ayaklarına giymiş bir sivrisinek, kolonisine gittiğinde türünü yok eden bir askere dönüşüyor.

Larva Öldürücüyü Sivrisineklere Ulaştırmak İçin Nanoteknoloji

BBDO Bangkok’un fikrinin en akıllıca yanı böcek öldürücüyü sivrisineklere ulaştırma sorununu çözmesi. Normalde, bu böcek öldürücü sivrisineklerin yaşadığı yerlere elle tatbik edilerek kullanılabiliyor. Ancak bu uzun ve karmaşık bir süreç zira sivrisineklerin yaşadığı yerlerin%80’i ya erişim dışı ya da bilinmeyen yerler. Dolayısıyla böcek öldürücüyü sivrisineklere götürmeye çalışmak yerine sivrisineklerinin kendilerinin bunu evlerine götürmesi akıllıca bir fikir. Ne de olsa nerede yaşadıklarını en iyi bilenler yine bu can sıkıcı yaratıkların ta kendileri.

Çözüme giden yol bulununca buna ulaşmak için nanoteknoloji devreye girmiş. Nano teknoloji ile yeniden yapılandırılan BTI larva öldürücü, eklenen nano partiküller sayesinde negatif bir yüke dönüştürülmüş. Bu da BTI’ın sineğin bacaklarına bir ayakkabı gibi yapışmasına yol açmış. Sivrisinek ayakkabılarıyla uçup giderek su üzerine konduğunda, böcek öldürücünün suya yayılması sağlanmış. Böylece larvaların büyüyüp erişkin sineklere dönüşmeleri engellenmiş.

sivrisinek_nano shoes_bbdo bangkok_scg chemicals_bangkok_bigumigu_

Ajans ve müşterilerine göreayakkabıları giymiş bir sivrisinek binlerce larvayı durdurabilecek potansiyele sahip. Üstelik bunu yaparken standart böcek öldürücüler gibi insanlara ya da başka böcek veya yaşam formlarına zarar vermiyor. Dolayısıyla çevreyle dost bir sivrisinek çözümü.

Nano Shoes; özellikle az gelişmiş veya hijyenin yeterli olmadığı bölgelerde sivrisineklerin yayılmasını engellemek ve buna bağlı hastalıkların önüne geçmek için önemli bir kullanım alanı sunuyor. Dünyanın her yerinde, tipik sivrisinek tuzakları içerisinde kolaylıkla kullanabilecek Nano Shoes sayesinde dünya çapında sivrisinek sorununa kökten bir çözüm getirilebilir.

Künye:

Reklamveren: SCG Chemicals, Institut Pasteur
Reklam Ajansı: BBDO Bangkok
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Suthisak Sucharittanonta, Anuwat Nitipanont
Yaratıcı Yönetmen: Peter Oh
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Piyakan Sirichankachorn, Sarita Chanthai
Sanat Yönetmeni: Nirun Sommalardpun
Müşteri İlişkileri Grup Yönetmeni: Pattama Jianjaroonsri
Yapımcı: Yada Buachan

Görsel: YouTube