Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul’da Geçen Bir Sanal Gerçeklik Distopyası: ManMade

İstanbul’da Geçen Bir Sanal Gerçeklik Distopyası: ManMade

CBILAB Studios tarafından geliştirilen ManMade, İstanbul'da geçen yapay zekaya dair distopik hikayesiyle 2 Mayıs'ta Kickstarter'da fona açılıyor.

Robotların dünyası nasıl olacak acaba? İnsanlık Jules Verne okuduğundan beri denizler altını ve göklerin üstünü merak ediyordu. Sonrasında bunları teknoloji sayesinde yaşayabildi. Belki tüm insanlar değil ama en azından o iş için kalifiye olanlar denizaltıyla suların altına da indi, astronot olup onun için küçük ama insanlık için büyük bir adımlar attı. Robotların dünyasına da yaklaşıyor gibiyiz ama değil mi? Robotların dünyasından kastım makine öğrenmelerin arttığı ve bizim “acaba robot mu yoksa insan mı” dediğimiz zamanların yaklaşması aslında. Çok çok uzak omayan bir gelecekte belki de insan dışı varlıklara aşık olacağız, dost diyeceğiz kim bilir? ManMade de robotların kontrolünde bir dünyayı hayal ettiriyor bizlere.

Yapay Zekalara Karşı Bir Türk

ManMade, İstanbul’da geçen ve yapay zekanın hakim olduğu 2050’lerin distopik dünya düzenini anlatan, hikaye odaklı bir sanal gerçeklik macera oyunu. Konusuysa ana karakter Kaan’ın hayatı ve yapay zekaya olan fikirlerinin yaşadığı trajik bir olaydan sonra fikirlerinin değişmesini anlatıyor. Değişen fikirler akabinde Kaan yapay zekanın ileri seviyeye ulaşmasına yardım etmiş olsa da ki aslında bir nevi sistemin yaratıcısıdır, artık sistemin bir düşmanı olmuştur.

Kaan’ın dışında dünyada bu değişimden üzerine düşeni almıştır. Kaan’ın yaşadıklarıyla kahramandan kötü adama dönüşmesi ve sisteme karşı intikam duymasıysa icadıyla mucidini karşı karşıya getiriyor. Oyun 2050 yılında İstanbul’da geçiyor. Oyun ayrıca başka insanların yaptığı seçimlerin, kendi hayatımızı nasıl etkilediğini, gelecek kaygısı ve yapay zeka üzerinden deneyimletiyor. Oyunda iki farklı oynanabilir karakter var. Biri bu bahsettiğimiz Kaan hatta tam ismiyle William Kaan Roberts, diğeriyse Anika Gupta. Anita da yine yapay zekanın gelişiminde önemli rol oynamış bir karakter ve farklı etnik kökenlere sahip biri.

Oyun sanal gerçeklik (VR) için yapıldı. Yani takıyorsunuz gözlüğü akıyorsunuz Matrix’le Blade Runner arasında bir gerçekliğe ve iki karakterden biri olarak o evreni deneyimliyorsunuz. VR oyunu için özel bir orijinal oyun müziği de yapmışlar. Oyun Kickstarter’da 2 Mayıs’ta fonlamaya açılacak. Oyun HTC Vive, Oculus Rift, PSVR gibi sanal gerçeklik platformlarının yanı sıra bilgisayar ve PlayStation platformları için de çıkacak.

Oyunu desteklemek istiyorsanız tarihi ajandalarınıza not etmeyi unutmayın.

Görsel: ManMade