Bugün Geneart Medya’nın ev sahipliği yaptığı etkinlik #Twitter4Brands, Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşti ve Twitter’ın global ekibi de 10’dan fazla kişi olmak üzere yine ev sahibi olarak oradaydı. Geçen yılki etkinliğin ardından bu sene farklı olarak tüm gün süren sunumların bitiminde bir de kokteyl alanında çeşitli hoşluklarla marka ekipleri, Twitter global ekibi, Twitter Türkiye ekibi, medya ajansları ve hatta Twitter ve Vine fenomenleri de biraraya gelip sohbet etme imkanı buldu.
Tüm sunumları tek tek aktarmak yerine öne çıkan notları ve verileri paylaşacağım. Konuşmacılar sırasıyla Genart Medya Genel Müdürü Burak Yılmaz, Twitter EMEA Bölgesi Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Jafari, Twitter EMEA Bölgesi Marka Stratejileri Başkanı Josh Grau, Twitter EMEA Bölgesi Araştırma Bölüm Başkanı Jake Steadman ve son olarak Twitter Türkiye’den sorumlu Satış ve Ortaklıklar Müdürü Ömer Keser idi. Coca-Cola Türkiye İnteraktif Pazarlama Müdürü Yüce Zerey de Coca-Cola Company markalarından Fanta’nın pazarlama stratejisi içinde Twitter’ı etkin bir şekilde kullandıkları bir vaka örneğini detaylarıyla aktarmak için sahnedeydi.
Twitter’da yeni trendler!
Trend1: Gerçek zamanlı iletişim üssü:
Gerçek zamanlı pazarlamanın, anlara göre değişen bir akış içindeki öneminden hep bahsediyoruz. Markalar için de kullanıcının her an gündeme göre sonsuz içerik ürettiği bir ortamda, özellikle de spesifik bir etkinlik gününde özel bir üs kurması son iki yılın tercih edilen bir yöntemi oldu. Bunun iyi bir yol olduğundan Bigu’da da birkaç örnekle bahsetmiştik, içlerinden biri
burada.
Oreo’nun Daily Twist kampanyasının detayları
burada, bu kampanya aslında markanın 2013 boyunca nasıl en çok konuşulan olduğunun perde arkasıydı ve marka her durum için anlık içerik yaratabilen bir yaratıcı ekibi olduğunu itiraf etmişti. İşte bunu kanıtlayan fotoğraflardan biri. Bir taslak çizimin Oreo Twitter içeriğine dönüştüğünün kanıtı.
Trend 2: Twitter’da komikli marka atışması:
Twitter’da geçtiğimiz yıl markaların birbirleriyle diyaloga girmesi ve atışması gerçekten de moda oldu. Hatta Honda’nın bunu bir strateji haline getirerek diğer markalarla işbirliği yaptığı projesi
böyle. Mutlaka göz atın. Tıpkı Phallel’in şapkası için markaların espri yapma yarışına girip birbiriyle atıştığında olduğu gibi.
Twitter buna bir isim koymuş: Branter ( banter + brand)
Televizyon ve Twitter
TV ile ilgili ortalıkta konuşulan içeriklerin %95’i Twitter’da gerçekleşiyor.
3 Twitter kullanıcısından 2’si televizyon reklamında gördüğü bir marka ya da ürün için Twitter’ın arama özelliğini kullanıyor.
Bir markanın Twitter’daki duruşu nasıl olmalı?
- Bilgi verici
- Eğlenceli
- Yarar sağlayan
- Günlük (daha önce planlanan, marka stratejisine göre oluşturulan paylaşım planı gibi)
- Kampanya bazında (markanın kampanya, indirimlerinden içerikler yaratması gibi)
- Beklenmedik (toplumu ilgilendiren beklenmedik olaylarda ya da ortaya çıkmakta olan trendleri keşfetme anlarında olduğu gibi)
- Canlı (sokaklardan ya anlık olaylardan beslenen, nabzı tutan paylaşımlar gibi)
Twitter ve Türkiye
Twitter’ın gözünde yalnızca marka deyince aklınıza gelenler değil, influncer/kanaat önderleri, sporcular, sanatçılar da birer marka. Twitter’ın Türkiye kullanıcıları global ekip için çok önemli bir içgörü kaynağı çünkü dünyadaki diğer pazarları değerlendirirken bu içgörülerden öğrendiklerini birebir uyguluyorlar. Bu sistemi diğer ülkelerden edinenlerle uygulamak mümkün değilmiş Ali Jafari’den öğrendiğimize göre. Yalnızca içgörülerin niteliği değil önemli olan, sayılar da aynı şeyi söylüyor.
- Türkiye, Twitter’ın dünyada en çok kullanıldığı 6. ülke.
- Türkiye, Twitter’ın en hızlı büyüdüğü ülke.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %50’den fazlası her gün Twitter’a giriş yapıyor.
- Twitter’ın Türkiye kullanıcılarının %50’den fazlası üniversite ya da üstü seviyesinde eğitimli.
- Twitter’de her 3 Türk kullanıcıdan 2’si 35 yaşın altında.
- Twitter’da her 4 Türk kullanıcıdan 3’ü yeni ürün denemeye açık.
- Twitter’ın Türk kullanıcılarından en az 1 marka takip edenlerin oranı %80.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %62’si gerçek zamanlı paylaşım yapıyor.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %56’sı haberler ve en son olaylar, olan biten gelişmeler için Twitter’ı kullanıyor.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %45’i TV izlerken Twitter kullanıyor.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %62’si eğlence için markaları takip ediyor.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %69’u markanın gelecekte piyasaya süreceği ürünler hakkında bilgi almak için markaları takip ediyor.
- Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcılarının %61’i indirim ve kupon fırsatları için marka hesaplarını takip ediyor.
Türkler ne hakkında tweetliyor?
Twitter ekibi son olarak geçtiğimiz yılki etkinliğe dair haberde bahsettiğimiz gibi ürünlerini tanıttı ve markaların bu ürünleri nasıl yaratıcı şekilde kullanabileceklerini anlattı. Buna dair detaylar için geçmiş haberden
faydalanabilirsiniz.