Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İç Mekan Hava Kirliliğiyle Mücadelede Geleneksel Hint Tasarımları [Redesign Everything Kazananı]

İç Mekan Hava Kirliliğiyle Mücadelede Geleneksel Hint Tasarımları [Redesign Everything Kazananı]

BreathEasy, Delhi evlerinin içindeki iç mekan hava kalitesini artırmak için kaybolmaya yüz tutmuş yerel inşa tekniklerinden yararlanıyor.

“BreatheEasy”, Hindistan’ın en büyük ikinci metropolü olan Delhi’deki hava kirliliğiyle mücadele etmek için rüzgar tutucular ve güneş bacaları gibi uzun zamandır kullanılmayan yerel bina tekniklerinden yararlanıyor.

Şehirdeki düşük gelirli haneler, yemek pişirmek için biyoyakıt kullanımı ve havalandırma eksikliği nedeniyle daha da kötüleşen bileşik bir iç mekan kirliliği krizi yaşıyor. BreatheEasy, iç mekan hava kalitesini iyileştirmenin ve anında konfor sağlamanın uygun maliyetli bir yolunu sunan hafif bir iyileştirme müdahalesi olarak bu soruna çözüm öneriyor.

Proje, kent halkına iç mekanda rahat bir nefes aldırmayı amaçlıyor

Çözümün öncülüğünü, 2021’den bu yana Delhi’deki zehirli havanın üstesinden gelmeye yönelik mimari yöntemleri araştıran bir tasarım laboratuvarı olan Architecture for Dialogue (AfD) yapıyor. Çözüm, Delhi’nin Güney Doğu bölgesinde yer alan Madanpur Khadar’da yürütülen araştırmanın bir sonucu olarak şekillenmiş. Proje şu anda prototip aşamasında. BreatheEasy, Asar ve Cornerstone gibi sosyal etki kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleri ve Godrej and Boyce’nin verdiği tasarım bursu sayesinde yürütülüyor.

Hindistan’da doğan “BreatheEasy”, yakın zamanda Redesign Everything Challenge’ın kazananlarından biri oldu.

Redesign Everything Challenge’ın tüm kazananlarına buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: BreatheEasy