Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [14 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi [14 Haziran]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Apple, uzun zamandır beklenen, geliştiricilere yönelik düzenlediği dev etkinlik WWDC sonrasında aktardığı gelişmeler dışında Apple Music’i de resmen tanıtmasıyla rakiplerinin gözlerini korkuttu. Twitter’a yeni gelen/gelecek bir dizi özellik arasında en ilgi çeken doğrudan mesajlaşmada (DM) 140 karakter sınırının kalkacağı oldu. Dick Costolo’nun CEO’luğu bırakıp koltuğu geçici olarak sosyal ağ kurucularından Jack Dorsey’nin alması da Twitter cephesinden gelen önemli gelişmelerdendi.

YouTube’da 8K çözünürlüklü videonun yayınlanması, Oculus’un ana akım tüketiciye sunacağı başlığıyla ilgili ilk detaylar, ormanda yapılan drone savaşı, Pegasus Havayolları’nın Avengers kahramanlarını ağırladığı fantastik uçuş güvenliği videosu, Homer ve Marge Simpson’ın yeni sezonda ayrılacağı dedikodularının esası haftaya dair ilgi çeken konulardan sadece birkaçı.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; pazarlama ve popüler kültür başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

  • 2002, Glasgow çıkışlı Indie müzik grubu Franz Ferdinand ve 1971, Los Angeles çıkışlı Glam Rock grubu Sparks’ın bir araya gelmesiyle doğan FFS, albümünü 9 Haziran’da yayınladı. İki grubun birleşmesiyle süper gruba dönüşen FFS (Franz Ferdinand and Sparks) 70’lerin glam rock – new wave teması ve indie müziğin beşiği Birleşik Krallık’ın ortaklığıyla deneysel bir albüm çıkmış. Öyle ki albümün 11. parçasının ismi “Collaborations Don’t Work”.
  • Bu hafta yayınlanan bir diğer albüm ise 11 yıllık tarihinde farklı altyapıları kendi müzikal vizyonuyla birleştiren Muse’un Drones albümü. Yedinci stüdyo albümleri, tıpkı The Resistance albümlerindeki gibi keskin dönüşlerle müziğin seyrini gözlemledikleri bir albüm olmuş. Muse, kendilerine belli bir çizgi çizmek yerine esneyen kuralları tercih ediyor.

spotify%3Aalbum%3A2gmPBZbnTks7hb22sG3mka

Sinema

  • Back to the Future serisinin hayranları için Marty McFly’ın geleceğe gelmesi büyük anlam taşıyor. Bir Tumblr kullanıcısı ise Today is the Day Marty McFly Went to the Future blogunda 21 Ekim 2013’ten bugüne kadar, bir günü bile atlamadan o klişe görseli güncelliyor.

Görsel: Today is the Day Marty McFly Went to the Future

  • Video oyunlarının kötü sinema adaptasyonlarını yapmasıyla tanınan Uwe Boll, başarısız kitlesel fonlama kampanyasından sonra Hollywood’a veda ettiğini açıkladı. Yönetmen, veda videosunda Hollywood yıldızlarına ve kitlesel fonlama servislerine ağır sözler sarf etti.
  • FIFA tarafından fonlanan, kurumun 111 yıllık tarihini anlatan “United Passions” filminin Los Angeles’taki gösterimine sadece iki kişi katıldı. Tim Roth, Gérard Depardieu ve Sam Neill’in oynadığı filme katılımın azlığında, birkaç hafta öncesinde kurumun yüksek rütbeli yetkililerinin tutuklanması ve başkan Sepp Blatter’ın istifası gibi gelişmelerin payı olduğu düşünülüyor.
  • Star Wars deneyimini sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile buluşturmak üzere Lucasfilm, Skywalker Sound ve Industrial Light & Magic ile bir araya gelerek ILMxLAB’i kurdu. Bu yıl içinde izleyicilerle buluşması amaçlanan deneyim, temelde filmi doğrudan kontrol etmeyi ve etkileşim kurmayı amaçlıyor.
  • 2005’te Pokémon’un açılış videosuna yaptıkları parodi video ile ünlenen Youtube’un fenomen ikilisi Smosh, Smosh: The Movie ile beyaz perdeye konuk oluyor. Film, kelimenin anlamıyla ikilinin Youtube’un içine girip bir videoyu değiştirme hikayesini anlatıyor.
  • 20 Kasım’da vizyona girecek olan Hunger Games serisinin son filmi The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’nun ilk fragmanı yayınlandı.
  • Bill Murray’in yeni komedi filmi Rock the Kasbah da bu hafta yayınlanan yeni fragmanlar arasında yer alıyor. Tur menajeri olan Murray’in yolunun Afganistan’a düşmesi ve orada dımdızlak kalmasını anlatan film 23 Ekim’de vizyona girecek.
  • Ridley Scott’ın yönettiği ve Matt Damon’ın başrolde yer aldığı The Martian ise haftanın dikkat çeken son fragmanı. Mars’ta kimsesiz kalan ve Dünya ile bağlantı kuramayan bir astronotun hikayesini işleyen film 2 Ekim’de vizyona girecek.

Oyun

  • Uber çıkardığı UBERDRIVE adlı akıllı telefon oyunuyla sürücülerinin şehir bilgisini sınıyor. Aynı zamanda firmanın sürücü alımına katkıda bulan oyun, gerçek San Francisco haritası üzerinden müşterileri alıp gitmek istedikleri yere bırakma senaryosundan oluşuyor.
  • ABD gençlik filmlerinin kült örneklerinden Mean Girls, evreniyle mobil cihazları fethetmeye hazırlanıyor. Yıl içinde çıkması planlanan, bedava erişilebilecek oyunda kullanıcılar kendi maceralarını belirleyecek.
  • Video oyunu dünyasının en büyük etkinliği olan ve yapımcı, yayıncı gözetmeksizin birçok yeni oyunun duyurulduğu E3 2015’e az bir zaman kala ADR1FT isimli oyun dikkatleri üzerine çekti. 2013 yapımı Gravity filmini andıran oyunun fragmanı fuar öncesinde yayınlandı.

Google

  • Google hangi Android telefonunun ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu gösteren Which Phone adlı bir websitesi açtı. Site fotoğraf, sosyal medya, fitness gibi özellikleri içeren bir liste üzerinden kullanıcıların tarzını yansıtan en uygun telefonu açığa çıkartıyor.
  • Google, kötü amaçlı internet kullanıcılarının internet sitelerine saldırılarını (DDoS) engellemek için Project Shield’ı yayınladı. Ücretsiz olarak sunduğu servis, saldırı sırasında proxy sunucularını tersine çevirerek yöneticilerin ağa bağlanmasını sağlıyor.
  • Youtube’da oyuncular için hazırlanan alan Youtube Gaming, E3 2015 öncesinde Google tarafından duyuruldu. Youtube Gaming, Twitch.tv’nin içerik alanına dahil olmak için atılan bir adım olarak algılanıyor.
  • Twitch.tv ise bu gelişmeyi oyuncu jargonuyla sosyal medya trendlerini birleştirerek iğneledi.

Görsel: Twitter, Twitch.tv

  • YouTube’un yorum mekanizmasının oyun içeriği üzerindeki hantallığını gidermek için canlı akışla birlikte çalışan bir yorum API’ı üzerinde çalıştığı açıklandı.
  • Bu hafta YouTube’a yüklenen Ghost Town isimli kısa film 8K (7680×4320 piksel) çözünürlüğüyle dikkat çekti. Normal donanımdaki bilgisayarların oynatırken zorlanacağı 8K videoları, oyuncu bilgisayarları gibi yüksek donanımlarla izlemek mümkün.
  • NASA ise Youtube’a 4K çözünürlüklü 60 fps videolar yüklemeye başladı. ReelNasa hesabı üzerinden paylaşılan ilk video Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilen görüntülerden oluşuyor.

Apple

  • Bu hafta teknoloji dünyasının en önemli gelişmesi Apple Geliştiriciler Konferansı WWDC idi. Mac OS X, iOS ve WatchOS işletim sistemlerinin yeni sürümlerini tanıtan Apple tüm sunumlarından sonra “Bir şey daha var” diyerek müzik akış servisi Apple Music’i tanıttı.
  • Konferansın öne çıkan gelişmelerine Bigumigu’daki derlememizden erişebilirsiniz. Bu gelişmelerin etkileri ise şöyle sıralanıyor;
  • iOS ve Mac OS X alanında duyurduğu tek ekranda iki pencerenin tam ekran kullanılabilmesi, iPad klavyesine iki parmakla dokunulduğunda trackpad’e dönüşebilmesi gibi güncellemeler iki işletim sistemini birbirine yaklaşması şeklinde yorumlandı. Arayüz ve kullanıcı deneyimi olarak benzer tabanı paylaşan sistemler gelecekte tek sistem olarak çalışabilir.
  • Sadece ABD içinde kullanılan Apple Pay’in Avrupa’daki ilk ayağı Birleşik Krallık olacak. Bir yıl içinde tamamen adapte olacak servis birçok perakende ve hazır gıda şirketindeki alışverişlerde kullanılabilecek.
  • Bankacılık ve finans alanında dijital hizmetler veren Square de Apple Pay ile iş birliği yaptı. Böylece Square kullanıcıları Apple Pay’in tüm hizmetlerinden faydalanabilecek.
  • Adblock iOS platformu için reklamları engelleme uygulaması geliştirdiğini duyurmuştu. WWDC’de yapılan açıklamalar da mobil platformda reklam engellemenin mümkün olacağını gösteriyor.
  • Apple Beats By Dre’yi satın aldıktan sonra müzik alanında beklenen adımını WWDC’de attı. Apple Music, sanatçılarla dinleyicileri bir araya getirerek iletişim kurmasını sağlayan bir müzik akış servisi.
  • Aylık ücreti kişi bazında 9.99 dolar, aile üyeliği ise 14.99 dolar olan Apple Music’in farklı bölgelerde farklı fiyat politikası izleyebileceği söyleniyor. Bunun ilk örneği yerel rakiplerle yarışabilmek için Hindistan’daki üyelik ücretini 2 dolar yapması oldu.
  • Servisin duyurulması üzerine Spotify CEO’su Daniel Ek Apple Music’i önce “oh ok” tweetiyle yorumladı. Ardından da tweetini sildi.

Görsel: Billboard

  • Apple Kanye West’in yedinci ve son albümü SWISH’in çıkışını üstlenmek amacıyla sanatçıyla görüşüyor. Teknoloji devi önceden U2’nun son albümü için aracı görevi görmüştü.

Microsoft

  • Microsoft fiziksel nesneler üzerinden kolaylıkla üç boyutlu modellerini oluşturabilen bir yöntemin patentini aldı. Teknolojinin ne şekilde kullanılabileceği ve gerçekten kullanılma ihtimali tartışmalara açıkken, The Next Web HoloLens kullanıcılarının baktıkları nesneleri tarayarak modelleriyle dijital etkileşime girebileceğine dair bir tahminde bulundu.
  • Microsoft, Facebook’un son API’sindeki değişimler üzerine, sosyal ağ içeriğini entegre etme servisi Facebook Connect’i artık outlook.com, Windows 8.1 ve Windows Phone’da desteklemeyeceğini duyurdu. Windows Phone 8.1 ve Windows 10 kullanıcılarıysa sosyal ağa ait bazı içeriklere uygulama entegrasyonuyla erişebilecek.

Sanal Gerçeklik

  • Bir süredir ana akıma ürün çıkartacağını bildiğimiz Oculus, ilgili sanal gerçeklik başlığını E3 2015 öncesinde tanıttı. Çıkışı 2016’nın ilk çeyreğine ertelenen başlık halihazırdaki modellere göre daha hafif olması dışında optik netliği arttırılmış, gözlüklü kullanıcılar tarafından daha kolay kullanılabilen ve kablosuz Xbox One kontrol aygıtı içeren türden.

Görsel: The Next Web

  • Firma sanal gerçeklik içeriğini çeşitlendirmek amacıyla bağımsız oyun geliştiricilerine 10 milyon dolar teklif ediyor.
  • Oculus yeniden tasarladığı logosuyla da gündeme geldi. Eni boyundan uzun, siyah üzerine beyaz bir O ile son derece sade bir temsille markasına yenilik kattı.

Görsel: The Fox Is Black

Drone / Robot

  • Birleşik Krallık’ta yapılan FPV League, drone yarışlarını ormanlık alana taşıdı. Dik bir tepedeki sınırlı alanda gerçekleşen yarışta kişiler belli zaman dilimlerinde bireysel olarak yarıştı.
  • ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı araştırma projeleri geliştiren ajans DARPA bu hafta yarı özerk robot geliştirme yarışmasını gerçekleştirdi. DARPA Robotics Challenge olarak geçen yarışmada birinci gelen 45 dakika içinde sekiz doğal afet vakasını aşabilen robot tasarımıyla Güney Koreli ekip oldu.

Popüler Kültür

  • Kim Kardashian eşi Kanye West’in doğum günü şerefine düzenlediği basketbol temalı parti için Los Angeles’ta bulunan spor sahası Staples Center’ı kiraladı. Kardashian bununla yetinmeyip malikanelerine bir de özel basketbol sahası yaptırıyor.
  • Yeni sezonda Homer ve Marge Simpson’ın ayrılacağına dair çıkan duyumun kaynağı dizinin yapımcısı Al Jean ile yapılan röportajdı; fakat Jean çok geçmeden çiftin ilişkisi üzerine söylediklerinin çarpıtıldığını esprili bir tweetle ifade etti. Buna dizinin, resmi Twitter hesabından paylaşılan, Bart Simpson’ın ebeveynlerinin ayrılmadığını tahtaya defalarca yazdığı görsel de eşlik etti.

Görsel: Twitter

  • Muse yeni albümü “Drones” altında Spotify üzerinden dinlenebilecek bir parça yayınladı. “The Globalist” adlı parçayı platformun sadece premium aboneleri dinleyebiliyor.
  • Oyun videolarını ele aldığı PewDiePie hesabıyla YouTube’un en popüler yıldızları arasında sayılan Felix Kjellberg “This Book Loves You” adlı bir kitap çıkarıyor. Ekim ayında altı ülkede yayınlanacak kitap, kişisel gelişim adına bilinen ilham verici ifadeleri farklı şekilde ele alıyor.
  • LEGO, Star Wars için hazırladığı setini güncelleyerek daha gerçekçi bir çizgiye çekti. Daha büyük Death Star, daha gerçekçi karakter ifadeleri ve Darth Vader maskesi yeni setin önemli değişiklikleri.

Pazarlama

  • Brezilyalı tüketici hakları savunucuların şikayet sitelerinden Reclame Aqui; internet, televizyon, telefon gibi servislerin çağrı merkezlerindeki bitmeyen bekleme sürelerini değiştirmek için graffiti sanatçısı Vermelho ile birlikte bir proje hazırladı. Çağrı merkezinde bekletildiği süre boyunca graffiti yapan Vermelho, hatta beklerken yapılabilecekler konusunda farkındalık yarattı.
  • Zurich Sigorta, Arjantin’de hazırladığı bir açık hava reklam kampanyasında projeksiyon yansıtmayı kullanarak bir binayı ateşe verdi. Alev alev yanıyormuş hissi veren projeyle sokaktan geçenlerin dikkatini çeken Zurich Sigorta kısa bir metinle ürün ve hizmetlerini anlatıyor.
  • Pegasus Havayolları, yeni uçuş güvenliği videosunda Marvel, Avengers dünyasının kahramanlarını konuk etti. Iron Man, Captain America gibi kahramanlarla yeni bir iletişim kanalını kullanıldı.
  • Pepsico yüksek früktozlu mısır şurubu içermeyen dört farklı çeşitteki doğal aromalı gazlı içeceği Stubborn Soda ile sağlıklı yaşam trendine uyum sağladığına işaret etti.
  • Brezilya’nın en büyük cep kitabı yayın evi L&PM, on cep kitabından oluşan koleksiyonuna metro kartı işlevi kazandırdı. Dünya Kitap Günü şerefine yaptıkları kampanya kişilerin metroda geçen zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmesini sağladı.
  • L’Oréal, McCann Meksika ile su geçirmez maskarası için hazırladığı kampanya kapsamında bir sinema salonuna 100 kadını doldurup Titanic filmini gösterdi. Gösterimin öncesi ve sonrasında kadınların makyajında fark olmaması maskaranın gücünü ortaya koydu.
  • Romanya Milli Kütüphanesi “Selfie With Classics” kampanyasıyla Üç Silahşörler, Dracula ve Anna Karenina’yı kullanan selfie illüstrasyonları yarattı. Klasik eserleri dijital ortama aktaran kütüphane kampanyayla yeni neslin dikkatini çekmeyi hedefliyordu.
  • Hellmann’s Kanada gıda erişiminde sıkıntı yaşayan bölgelerin durumuna farkındalık yaratmak amacıyla son derece pahalı sebze meyve fiyatlarının bomboş tezgahlara eşlik ettiği çarpıcı bir reklam kampanyası sundu.
  • Markalaşma ve ambalaj tasarımı departmanı Imagobox lamba, çöp kutusu, bank, park yeri gibi sokak nesnelerine eğlenceli ambalajlar giydirerek ambalajla dikkat çekmenin önemini ortaya koydu.
  • Çin’deki hava kirliliğinden ötürü sokağa rahatça çıkamayan Çinliler, özellikle de çocuklar için, Volkswagen kabin hava filtresiyle vantilatörü birleştirerek basit montajla kurulan hava temizleyicileri geliştirdi ve ilkokullara hediye etti.
  • Fransız organik gıda markası Biocoop, yapım aşamasındaki en küçük detayı bile düşünerek olabilecek en çevreci reklam kampanyasını hazırladı. Bisikletle enerji üreten, iğne deliği kamera kullanan, internet sitesini ASCII kodlarla tasarlayan kampanyanın karbon ayakizi diğer sıradan çalışmalardan üç kat daha az.
  • Pornhub uzayda çekilecek ilk porno filmi için Indiegogo’da 3.4 milyon dolarlık bir kampanya başlattı. Kampanyaya en çok yatırım yapanlar tüm sahneleri yönetme hakkı kazanacakken filmin oyuncuları ise çekimler öncesinde altı aylık sıkı bir eğitime girecek.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook haber akışında gösterdiği paylaşımlara yer verme kriterlerine paylaşımlarda geçirdiğiniz zamanı da eklemeye hazırlanıyor.
  • Facebook satın alma tuşu kapsamında haber akışında yaptığı denemelere büyük çaplı satıcıları da ekledi. Böylece daha geniş çapta satıcının ilgili paylaşımı üzerinden dolaysız şekilde satın alma işlemini deneme fırsatı yakalandı.
  • Facebook, Messenger uygulamasını başlı başına bir mesaj uygulamasına dönüştüğünde rağbetin az olacağı sanılsa da aylık 700 milyon etkin kullanıcıya eriştiklerini açıkladı.
  • Instagram, mobil odaklı bir ağ olarak web arayüzünü de mobile kopyalayan bir tasarım sunuyordu. Optimizasyon eksikliğine ve tasarım hantallığına veda ederek bu hafta yeni web tasarımını yayınladı. Minimalist çizgiye yaklaşırken yeni tasarımıyla içeriğe daha kolay ulaşmayı sağlıyor.
  • Twitter’ın bu hafta getirdikleri yenilikler arasında web üzerinden ortamdaki diyalogları daha iyi takip edebilme, mobil uygulaması üzerinden manzara videosu kaydedebilme, kişilerin blokladıkları hesapları listeleyip başkalarıyla paylaşabilme, reklam verenlerin kullanıcıların telefonunda bulunan diğer uygulama türlerini tespit edip buna göre hedeflerini saptayabilmesi bulunuyordu. En çok sevindiren gelişmeyse belki de Temmuz ayından itibaren doğrudan mesajlaşmada (DM) 140 karakter sınırının kaldırılacağı oldu.
  • Ayrıca bazı kullanıcıların sosyal ağın uygulamasına henüz kazandırılmayan yeni özellikleri denediği Experiments Program’ın iOS sürümü de çıktı.
  • Dick Costolo CEO’luk görevini 1 Temmuz’dan itibaren Twitter kurucularından Jack Dorsey’e bırakıyor. Dorsey’in geçici olarak üstleneceği görevle ilgili gelişme sosyal medyada yankı uyandırırken Snoop Dogg da yeni Twitter CEO’su olmak istediğini belirtti.
  • Mesajlaşma uygulaması LINE Tayland’dan sonra müzik akış servisini Japonya’da çıkardı. Japonların fiziksel kopyaya bağlılığı ve telif haklarıyla ülkedeki akış seçeneğine rağbet azlığını değiştirebileceği düşünülen servis, 1.5 milyondan fazla yerel ve uluslararası seçkiyi kullanıcılara aylık 8 dolar civarı karşılığında buluşturacak.
  • Microsoft Windows tabanlı Skype uygulamasına gerçek zamanlı çeviri özelliğini kazandırmayı planlıyor. 29 Temmuz’da çıkacak Windows 10’da yer alan yeni Skype uygulamasının da gösteriminin ilerleyen haftalarda yapılması bekleniyor.
  • The Wall Street Journal’ın sadık okuyucularına yönelik haberleri kolay tüketilebilir halde sunan bir uygulama çıkartacağı duyuldu. Beta testine Temmuz ayında başlanması beklenen uygulamanın adı What’s News.
  • Dünyada olup biten en önemli haberlere Kim Kardashian poposunun eşlik ettiği The Big Ass News özgün haber sunuşuyla dikkatleri çekti. Önemli haberler için geniş platform sloganıyla site, saygıdeğer kaynakların haberlerine, Kardashian’ın çeşitli popo görsellerini kullanarak, farklı bir şekilde dikkat çekme amacını taşıyor.

Dijital Yaşam

  • Avrupa Komisyonu pazar rekabetini ihlal etme ve müşteri tercihlerini kısıtlama ihtimali nedeniyle Amazon’a antitröst soruşturma başlattı. Soruşturma sebebi yayıncıların e-kitap sektöründe Amazon’dan daha iyi teklifte bulunanları firmaya bildirme koşulu.
  • İranlı kadınların, ülkelerinde hala suç sayıldığı bilinen, saçlarını açma eylemi sosyal medyada hızla yayılan konulardan biriydi. ABD’de yaşayan İranlı gazeteci Masih Alinejad’ın sosyal medyada çarşaflı ve çarşafsız halini paylaşmasıyla diğer İranlı kadınların da benzer paylaşımlarda bulunması 803 binden fazla takipçisi olan My Stealthy Freedom adlı Facebook grubunu doğurdu.
  • Federal Ticaret komisyonu tüketicilere verdikleri vaatleri yerine getirmeyen kitle kaynak kampanyalarını tespit edip şikayet etmeye başladı. Tüketicilerin bir projeye destek olma hevesini kötüye kullanmayı engellemek amacıyla başlatılan politikadan ilk nasibini alan The Doom That Came to Atlantic City oyunu oldu.
  • Reddit, bu hafta “r/fatpeoplehate” subreddit’ini kapattı. Yayınladığı yeni topluluk kurallarıyla aşağılama, taciz, nefret söylemi gibi temaya sahip subreddit’ler üzerinde düzenleme yapmaya başladı. İlk kez bir subreddit’ini kapatan Reddit, bu olayın ardından r/hamplanethatred, r/transfags, r/neofag ve r/shitniggerssay subreddit’lerini de kapattı.
  • Olay Reddit topluluğu üzerinde büyük ayrılığa sebep oldu. Change.org üzerinde imza kampanyası başlatılırken diğer tarafta ifade özgürlüğünün engellendiği yönünde yorumlar yapıldı.
  • Amazon, veri bankalarını ve sunucularını yenilebilir enerjiyle besleyeceğini açıkladı. Virginia eyaletine kurulacak olan 80 megawatt’lık günel enerjisi çiftliğinin Ekim 2016’da tamamlanması planlanıyor.
  • Kaynak ve eser sahibine referans verme koşuluyla özgürce materyal kullanmayı sağlayan Creative Commons, sanat ve üretim alanındaki terazinin iki tarafını da düşünerek herkesin erişebileceği bir mobil uygulama geliştiriyor. The List isimli uygulamayla stok fotoğrafların ücret politikalarını kırarak özgür yazılım vizyonuna insanları yaklaştırmayı hedefliyor.
  • Başkanlık seçimlerine aday olan Hilary Clinton, kişisel Instagram hesabı açtı. Kampanya sürecini bu kanaldan da yürüten Clinton, günlük kıyafetlerini paylaşmasıyla normal kullanıcılardan farklı olmadığını gösterdi.

Görsel: Hilary Clinton

  • Internet dünyasının Doge olarak tanıdığı Shiba Inu cinsi bir köpeğin suya girmeden önceki mimikleri ve pati hareketleri yılın GIF’i olmaya aday. Reddit’te yayınlanan GIF, kısa süre içinde internetin her köşesine yayıldı.

  • El ele tutuşarak çektikleri fotoğraflarla Instagram’ın en ünlü çiftlerinden biri olan Murad Osmann ve Natalia Zakharova bu hafta başı evlendi. Dünya’nın pek çok farklı noktasında Osmann’ın objektifinden Zakharova’nın elini tutarken çektiği fotoğrafların en manidarı düğün fotoğrafları oldu.
  • Konsept ve evlilik hakkında HLN’in Murad Osmann ile yaptığı röportaja buradan ulaşılabilir.

Görsel: Murad Osmann

  • Instagram, zamana direnen bir kimya kitabının yazarına kavuşmasını sağladı. Ece Çelebioğlu, eskiciden aldığı bir sandık eşya arasından 60 yıllık kimya defterini Instagram hesabından ”Haydarpaşa Lisesi, V-A, 404, Ömer Kotan” açıklamasıyla paylaştı. Fotoğrafın yayılmasıyla Ömer Kotan’ın defteri tanıması yıllanmış anıların yeşermesine ve ikilinin buluşmasına ön ayak oldu.

Görsel: Cumhuriyet

  • Kyemah McEntyre, Cicely Tyson School of Performing Arts mezuniyet balosu için hazırladığı el yapımı elbisesiyle internetin en çok konuşulan olaylarından birine imza attı. 18 yaşındaki McEntyre, gelecek dönem Parsons School of Design’da eğitim almaya başlayacak.

Görsel: Kyemah McEntyre

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: The Verge