Leonardo da Vinci gibi yaratıcı kişilerin elinden çıkmışa benzeyen, sanat ve mekaniği buluşturan Plock isimli kinetik yerleştirme, saati her dakika baştan yazıyor.
22 yaşındaki Tohoku Üniversitesi Sanat ve Tasarım bölümü öğrencisi Suzuki Kango tarafından tasarlanan kinetik heykel, 407 adet el yapımı tahta ve hareketli parçadan meydana geliyor.
[会場案内]こちらの作品はもはやこの場で説明する必要があるのでしょうか….一晩で10万RT、あっという間に世界の鈴木になってしまいました。そんな世間の喧騒も介さず、今日もこの時計は時を書き続けるのです…. pic.twitter.com/1T3xH3TaoK
— TUADプロダクト卒展2015 (@tuadpd2015) 10 February 2016
Saat, dijital bir gösterge kullanmıyor ve zamanı ön kısmına yerleştirilen panele yazıyor. Saatin alt kısmına asılan ağırlıklar, tahta parçaların düzgün hareket etmesini sağlarken, 4 adet manyetik sivri uçlu kalem ise manyetik çizim tahtasına 24 saatlik zaman dilimini yazmaya yarıyor.
Projenin tasarım ve uygulama aşaması toplamda altı ayda tamamlandı ve Plock geçtiğimiz hafta Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Bu ilginç tasarımlı saat, her ne kadar dünyanın en pratik saati olmasa da teknoloji konusunda Japonların hala eski zamanlardan esinlendiklerini kanıtlar nitelikte.
Görsel: YouTube, Tohoku Üniversitesi