Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yolsuzluk Bir İnsan Olsaydı Neye Benzerdi?

Yolsuzluk Bir İnsan Olsaydı Neye Benzerdi?

Ogilvy ve Forbes Brazil'in ses getirecek yeni projesi yolsuzlukları sembolize etmek adına hayali bir karakter yarattı, karşınızda Mr. Ric Brazil!

Yolsuzluk her yerde var, ülkemizden de yolsuzluk kavramını çokça duyuyor hatta belki yaşıyoruz. Para varsa yolsuzluk da vardır, suç da vardır zaten. Ama bazı ülkelerde yolsuzluk çok önemli bir problem oluyor. Brezilya da o ülkelerden. Brezilya’da kurumsal görevleri kötüye kullanan birçok kurum bulunuyormuş. Tam miktarı belirlemek zor olsa da Brezilya federal polisi Operaçao Lava Jato (Araba Yıkama Operasyonu) araştırması sonrasında, bu yolsuzlukların yılda yaklaşık 61 milyar dolara denk geldiğini hesaplamış. Fakat elbette, yolsuzluk asla tek bir kaynağa kadar izlenemiyor. Hep dallanıyor budaklanıyor. Peki kim suçlu? Bu tarz yolsuzluklara beyaz yaka suçları deniyor, öyleyse bu beyaz yaka suçları bir insan olsaydı neye benzerdi? Ogilvy Brazil bunu düşündü ve bir suçu insana dönüştürdü. Ogilvy, Forbes Brazil’le birlikte bir günah keçisi yarattı: Mr. Ric Brazil.

Ric Brazil, teknoloji şirketleri Nexo ve Notan’ın yardımıyla yapay zeka kullanılarak oluşturulmuş hayali bir karakter. Yüzü, özellikleri, tüketim alışkanlıkları ve hatta görüşleri, ülkedeki iki ünlü soruşturmadan, Araba Yıkama ve Mensalão Skandalı’nın sayısız beyaz yakalı hükümlüsünden oluşan bir kompozit. Ric Brazil’i oluşturmak için yerel medya raporlarından, ifadelerden, röportajlardan ve kitaplardan edindikleridi verilerden faydalanmışlar. Sekiz ay önce başlatılan projenin küratörlüğünü ise gazeteci ve yazar olan Regiane de Oliveira yürütüyor. Ortaya çıkan sonuç ise hepimizin sektörüden aşina olabileceği bir iş adamı tipi. Takım elbiseli ve kravatlı, gri saçlı beyaz bir adam.

Suç İnsana Dönüşünce Hepimizin Tanıdığı Birilerine Benziyor

Mr. Ric Brazil’in arkasındaki fikirse Brezilya’da yaşanan yolsuzluk figürlerini bir perspektif içine toplamak. Forbes listesi milyarderlerin net değerlerinin anlaşıldığı önemli bir araç. Her yıl bu listelerde dünyanın en zenginleri yani tüm dünyanın patronları değişmeli sıralarla yer alıyor. Bu nedenle Mr. Ric Brazil karakterini yaratıp tüm bu yolsuzluğu onun serveti gibi göstermek ve onun adını Forbes listesine yazmak çok doğru bir yöntem olmuş. Ayrıca Forbes Brazil’in insanı değerleri de finansal değerlerle aynı çizgide tutmasıyla da örtüşüyor bu kampanya. Geçtiğimiz sene dergi Mark Zuckerberg gibi milyar dolarlık kişiler kadın olsaydı ve pembe vergiye maruz kalsalardı milyarder listesinin nasıl olacağını gösteren bir kampanya da yayınlamıştı.

Beyaz yaka suçları 1939’da kriminolog Edwin Sutherland tarafından ortaya atılmış bir terim. Bu terim bireyleri suç işlemeye yönelten biyolojik, psikolojik, sosyolojik etkenlerin yanında mesleki deneyimler gibi çeşitli faktörleri bulunduruyor. Haksız rekabet, kötü iş ortamlarında çalışma, vergi kaçırma gibi suçlar beyaz yaka suçları arasında bulunuyor.

Forbes Brazil, yolsuzluklara karşı durmayı amaçlıyor. Ve buna dikkat çekmek adına çarpıcı işler yapıyor. Dergi sadece yolsuzluk hakkında kamu bilinçlendirmesi yapmak da istemiyor, ayrıca dürüst iş adamlarının da gereken değeri görmesini istiyor. Ogilvy Brazil ve Forbes Brazil’in ortak söylemine göre Mr. Ric Brazil röportajlara hazır ve soruları cevaplayabilir. Derginin 16 Nisan’da yayınlanacak sayısında Mr. Ric Brazil’in yaptıklarını okuyabileceğiz. Tabii gerçek olduğunu var sayarak yaptıkları diyorum.

Künye:

Ajans: Ogilvy Brazil
Proje Adı: Ric Brazil
Reklam veren: Forbes Brazil Magazine
Ogilvy Grup Brezilya Yöneticisi: Fernando Musa
Yetkili Yaratıcı Yönetici: Claudio Lima
ECD: Félix del Valle
Yaratıcı Yönetmen: Eduardo Doss, Guiga Giacomo
Sanat Yönetmeni: Paulo Engler
Reklam Yazarı: Mariana Albuquerque
Planlama: Daniel De Tomazo
Operasyon Yöneticis: Daniel Martins
Proje Yöneticisi: Priscilla Saikai
Proje Yönetimi: Beto Campos
UXD: Flávia Goulart, Caroline Salles, Alexander Schevtschenko
Yapımcı: Patricia Silveira
Medya: Paulo Ferreira
Hesap: Juliana Fernandes
Video Düzenleme: Deydson Rocha
Hareket Tasarım: Thiago Bancaro, Marina Carrijo
Danışman (gazeteci): Regiane de Oliveira
Müşteri Onay: Antonio Camarotti

Prodüksiyon Evi: Trator Filmes
Yönetmen: Vinicius Colé
Kıdemli Yönetici: Gabriela Lemos e Armando Ruivo
Görüntü: Vinicius Colé
Yapımcı: Eduardo Saraiva
Ses Yapımcısı: Evil Twin
Müzik: Andre Faria, Murilo Faria, Andre Faria, Murilo Faria e Yuri Chix
Teknologi: Nexo
Takım: Luiz Carvalho, Diego Figueredo, Ariane Camilla, Juliana Marques
Post Prodüksiyon: Stratostorm
3B: Alan Prado
Hareket Tasarımcısı: Kaio Cruz
Dizgici: Igor Sacilotto
Görsel: Estúdio Notan
CGI: Marcos Sampaio

Görsel: YouTube