Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yetenekli Evsiz Bireyleri Figüran Olarak İş Hayatına Kazandıran Proje

Yetenekli Evsiz Bireyleri Figüran Olarak İş Hayatına Kazandıran Proje

São Paulo Eyaleti Ses ve Görüntü Endüstrisi Birliği ve Aliança da Misericórdia (Merhamet İttifakı) ortak projesi ‘Homeless Extras’ evsizleri figüranlık ile hayata yeniden entegre ediyor.

Brezilya’nın São Paulo eyaletinde başlayan “Homeless Extras” (Evsiz Figüranlar) projesi, Brezilya’da evsizlik istatistiklerinin korkutucu boyutlara ulaştığına dikkat çekerken aynı zamanda evsiz bireylerin hayata yeniden katılmasının toplumsal yapı üzerindeki etkisinin önemini bir kez daha anımsatan yaratıcı bir proje. Yine São Paulo eyaletinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Aliança da Misericórdia (Merhamet İttifakı)’nin destekleriyle sürdürülen bu projede, çeşitli yetenekleri ve ilgi alanları olan evsizler televizyon ve sinema işlerinin yanı sıra reklam filmlerinde figüran olarak yer alabilecekleri bir yapıya dahil ediliyorlar.

Sokaklar Set Olacaksa, Evsizler de Figüran Olmalı

Kampanyanın fikir sahibi olan yaratıcı lider Aricio Fortes’e göre projenin çıkış noktası tam da bu önerme. Çünkü hali hazırda büyük film platoları kullanılıyor olsa da, film endüstrisi halen gerçek insanların yaşadığı ve her gün arşınladığı sokakları da filmlerde mekan olarak kullanıyor. Yani Homeless Extras projesi ekibi bir diğer deyişle, eğer sokaklar set olarak kullanılacaksa, sokaklarda yaşayan evsizlere de bu sette bir görev verilmeli diyor.

Proje kapsamında Brezilya’da faaliyet gösteren 40’tan fazla prodüksiyon şirketi, projenin oluşturduğu ve her gün büyümesi için çalıştığı yetenek havuzundan figüran istihdam ediyor. Ve önümüzdeki dönemde istihdam edilen evsiz sayısının daha da artması bekleniyor.

Hatta Leonardo DiCaprio’nun başrolde olduğu, Sacramento’da çekilen BC Project ve önümüzdeki haftalarda gösterime girmesi beklenen ve Miami’de çekilen “Bad Boys 4″i gibi yüksek profilli prodüksiyonlarda da evsizler figüran olarak yer alıyor. Bu gibi gelişmeler de projenin daha çok ilgi görmesine ve yaygınlaşmasına olanak tanıyor.

Kampanya kapsamında yayınlanan 3 filmde evsizlerin hikayelerinden küçük kesitlerin yanı sıra “Görünmez olanları görünür yapmak” şeklinde, insanı evsizlik olgusunu bir kez daha düşünmeye iten son derece güçlü bir ifade kullanılıyor.

 

Görsel: Vimeo