Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Rakı: Bi’ Büyük Sihir [Kristal Elma 2014]

Yeni Rakı: Bi’ Büyük Sihir [Kristal Elma 2014]

Yeni Rakı oturumu "bi' büyük duygu dalgası" oldu

Önemli Not: 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 6487 Sayılı Kanun’un “Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz.” hükmü gereğince bu haberde oturumda paylaşılan reklamlara yer verilememiştir.

Hani deniz kenarında en öndeki şezlongda olabilmek için erken saatte kalkıp havlu atılır ya… Özellikle Yeni Rakı: Bi’ Büyük Sihir oturumu için ben de benzer taktiği uyguladım. Teşekkürler Bigumigu dostu
Oğuzcan! 🙂

Mey/Diageo’nun Pazarlama Müdürü Levent Kömür, bugün yaptıklarının 40-50 sene öncesinin sonuçları olduğunu söyleyerek başladı.

Rakı bi’ arzu nesnesi.

Dikkat nesnesi.

Dominant ürün.

Neden? Çünkü şunları belirliyor:

“Zeki Müren’le başlamasaydım babam bana çok kızardı” diyen Kömür, Zeki Müren, Müslüm Gürses gibi isimlerin şarkılarını çalmaya başlıyor ve ekliyor:

“Bi’ müziği var bu işin.”


Birkaç siyah-beyaz fotoğrafa baktıktan sonra (ki sunum sonunda bu fotoğraflardan birisinin babasına ait olduğunu öğreniyoruz), rakı şiirlerini sıralıyor. Orhan Veli Kanık, Turgut Uyar, Edip Cansever’in satırlarından alıntılar yapıyor.

Yeni Rakı’nın “bi’ duruşu” olduğunu ilanından, reklam filmine, sosyal medyasına çok net anlaşılıyor. Bugüne kadar karşılarına çıkmış olan engelleri çok zeki çözümlerle aşıyor. “Denizde yaşayan solungaçlı canlı”, “Gözüm ondan başkasını görmüyor” diyeyim, siz anlarsınız.


Levent Kömür’ün “Bu zamana kadarki çalışmaları ödül için yapmadık. Mirasa saygıdan yaptık” sözleri belki de bu oturumun en taşı gediğine koyan cümlesiydi.


Olaylara, durumlara karşı attıkları tweet örneklerinden sonra Yeni Rakı’nın marka amacının “mirası gelecek nesillere bırakmak” olduğunu söylüyor.


“Hep Yeni Kal filmi”

(Salonda dev alkışlar!!!)


Sanırım tam olarak bu film sonrasında boğazım düğümlendi, tüylerim diken diken oldu. Evvelki alkış da benimle aynı duyguları hissedenlerin varlığına işaret olsa gerek.


Yeni Rakı’nın bi’ anlayışı var.

Yeni Rakı’nın bi’ reklam dili var. Benzer reklamların da var olmasına karşılık “önemli olan amacın gerçekleşip gerçekleşmemesi” diyor Levent Kömür.

Duyguları yüksek bir insan olduğumu belirtmem lazım sanırım. Yoksa bu sunumda gözlerimin dolduğunu ve çıkışta hakikaten birkaç damla akıttığımı başka türlü açıklayamam. Fakat biliyorum, yalnız değilim. Arkamda oturan birkaç kişiden “Ben fena oldum, fırk!” sesleri geliyordu.

Belki de bi’ büyük sihirdir?

Kim bilir?

Görseller: Bigumigu