Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yemek Sipariş Servisi Foodpanda’nın Farklı Ülkelere Açılma Macerası [RISE 2016]

Yemek Sipariş Servisi Foodpanda’nın Farklı Ülkelere Açılma Macerası [RISE 2016]

Dünya çapında mobil yemek sipariş teslimatı yapan Foodpanda'nın kurucusu Benjamin Bauer, kısa sürede elde ettikleri başarının sırrını Harbour Times’dan Andrew Work’e anlattı.

2012 yılında Alman girişimci Benjamin Bauer tarafından kurulan ve 5 kıtada hizmet veren küresel mobil yemek teslimatı grup şirketi Foodpanda; aralarında Hindistan, Rusya, Bangladeş, Singapur ve Hong Kong’un bulunduğu 24 ülkede faaliyet gösteriyor. Foodpanda ile müşteriler, şirkete ait internet sitesi ya da mobil uygulamayla yerel restoranlardan yemek siparişi verebiliyor. Foodpanda’nın dünya çapında 38.000’in üstünde restoranla iş ortaklığı ve 3.700’ün üzerinde çalışanı bulunuyor. Foodpanda, alınan siparişleri direkt olarak birlikte çalıştığı yerel restoranlara gönderiyor ve siparişlerin tam zamanında müşteriye ulaşmasını sağlıyor.

RISE 2016’da Harbour Times’ın genel yayın yönetmeni Andrew Work’e konuk olan Bauer, kısa sürede küresel anlamda başarı yakalayan şirketin bugünlere nasıl geldiği ve gelecekteki planları hakkında açıklamalar yaptı.

Kısa sürede gelen başarıyı dünyadaki bütün işletmelerde aynı stratejiyi uygulayarak elde ettiklerini söyleyen Foodpanda kurucusu, kaliteli bir yönetim ilkesi benimsediklerini ve yönetici belirleme ve personel alımlarında bunlara dikkat ettiklerini, her restoranda aynı bilgi teknolojilerini (IT’yi) kullandıklarını belirtti. Bir yıldan kısa bir sürede dünyanın çeşitli yerlerindeki 30 şehirde hizmet vermeye başlayan şirket, genelden özele inebildiği, yani yerel olmayı başarabildiği için kısa sürede büyüme göstermiş.

Foodpanda, hizmet verdiği her ülke için farklı teslimat stratejileri geliştirmiş. Örneğin, Hong Kong’da bisikletle sipariş teslimatı yapan şirket, Moskova’da trafiğin yoğunluğunu ve motosikletle teslimatın yasak oluşunu göz önünde bulundurarak metro ile teslimat yöntemine yönelmiş. Singapur’da ise şirkete bünyesindeki restoranlar elektrikli bisikletlerle teslimat yapıyor.

Pazarlama araçları konusunda ise Suudi Arabistan’da Snapchat’i tercih eden ve büyük başarı yakalayan şirket, farklı kültürlere adapte olabilmenin, insanların ihtiyaçlarını belirlemenin önem taşıdığını düşünüyor. Nijerya gibi ülkelerde ise halen Android 2.1 sürümünü kullanan insanlar olduğundan pazarlama aracı olarak Facebook tercih ediliyor. Foodpanda, farklı ülkelerde farklı arama motorları kullanıyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinde insanlara ulaşmak için Google’ı kulanan şirket, Japonya’da Yahoo’yu, Rusya’da ise Yandex’i tercih ediyor.

Şirketin masaüstü ve mobil reklam çalışmaları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Asya ve Orta Doğu’daki müşterilere yemek saatlerinde mobil cihazlardan ulaşılırken, çalışma saatlerinde masaüstü reklamları gösteriliyor. Singapur’da mobil reklam konusunda sıkıntı yaşamayan şirket, söz konusu Avrupa olduğunda ise reklam engelleme politikaları nedeniyle bazı sorunlar yaşanabiliyor.

Son olarak drone‘la teslimat konusuna değinen Bauer, test uçuşları yaptıklarını belirtiyor. Ancak, hükümetlerin drone konusundaki katı tutumu değişmediği sürece drone’larla sipariş tesliminin en az otonom araçların kullanımı kadar uzakta olduğunu düşünüyor.

Görsel: Bigumigu, RISE