New York merkezli mühendislik girişimi Esper Bionics, Esper Hand’in hareketlerini tetiklemek için beyin aktivite bilgisini toplayan bir tür bilgisayar tabanlı sistem kullanıyor. Bu sistem, elektromiyografi tabanlı bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI). Bu sayede yapılmak istenen hareketi sezgisel olarak sıradan protezlere kıyasla daha hızlı tahmin edebiliyor. Protez, kendi kendine öğrenme teknolojisi sayesinde, kullanıcının alışkanlıklarına ve deneyimlerine göre sürekli kendini güncelliyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Beyin-bilgisayar arayüzü kullanan Esper Hand, diğer robotik protezlere göre 3 kat daha hızlı
Kullanıcı eli kontrol etmek istediğinde, beyni onları harekete geçirmek için belirli kaslara uyarılar gönderiyor. Protez yuvası ile kullanıcının cildi arasında konumlanan 30’dan fazla non-invaziv sensör, bu kas aktivitesini veya “elektriksel ipuçlarını” alıyor ve bu bilgileri eldeki hareketi tetiklemek için kullanıyor.
Beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) genellikle felç olan hastaların makineleri sadece düşünceleriyle kontrol edebilmesi için kullanılıyor. Esper Bionics’in kurucu ortağı Dima Gazda, bu arayüz sayesinde protez kolun şu anda piyasada bulunan birçok protezden üç kat daha hızlı olduğunu iddiasında. İnsan eline yakın becerilere sahip, hafif, dayanıklı ve zamanla öğrenen bir el yaratmayı hedeflemişler.
Zihinle kontrol edilebilen ve sürekli kendini güncelleyen protez, şık tasarımı ve hafifliğiyle de benzerlerinden ayrılıyor
Kullanıcı Esper Hand ile araba kullanma, mutfak gereçleri kullanma ve dokunmatik ekranları kontrol etme gibi günlük işleri rahatça gerçekleştirebiliyor. 380 gramlık kol, polioksimetilen plastik, floroplastikler, naylon, alüminyum, çelik, titan, bronz ve üç tip farklı silikon kombinasyonundan yapılmış. Dört farklı boyut ve beş renk seçeneğiyle sunulmuş. Esper Bionics, elin gerekli tüm işlevleri yerine getirebilmesi için elektrik ve makine mühendisliğini birleştiren bir mühendislik alanı olan elektromekaniği kullanmış. Elin 3B bask versiyonları üzerinde dayanıklılık testleri yapmışlar ve şeklini ve boyutunu da bu versiyonlarla ayarlamışlar. Mühendislik ve tasarım hatalarını ortadan kaldırmak ve ürünün son versiyonu için doğru malzemeleri seçmek için de bolca test yapmışlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Protezdeki modüler parmaklar; esneme, birleşme, kaşık gibi yan yana gelme ve yumruk yapma gibi zorlu hareketleri yerine getirebiliyor. Esper Bionics ayrıca zaman içinde performansını iyileştirmeye yardımcı olmak için kola bağlanabilen bulut tabanlı bir platform da oluşturmuş. Esper Platform olarak adlandırılan bu platform, kullanıcının akıllı telefonuna veya dizüstü bilgisayarına bağlanabiliyor. Kullanıcının hareketleri hakkında veri topluyor ve depoluyor, Böylece öğrenmeye devam ederek kendini güncelliyor. Bu da kullanıcının bir sonraki hareketini daha hızlı tahmin edebilir hale gelmesini sağlıyor.
Görsel: Esper Bionics