MIT’de araştırmacı ve fizikçi olarak çalışmalarını sürdüren ve Future of Life Institute başkanı Max Tegmark, Web Summit’teki konuşmasında yapay zekanın tıpkı biyoloji ve kimya gibi bir alan olduğunu ve kötüye kullanılmaması için atılması gereken adımları açıklayan bir sunum yaptı. Oturumun başında 16 Temmuz 1969’da gerçekleşen Apollo 11’in fırlatılışını kimlerin canlı izlediğini sordu. 48 yıl önce gerçekleşen bu tarihi olay sadece başarı değil bir ilhamdı aynı zamanda. Teknolojiyi bilge bir şekilde kullanırsak neler başarabileceğimizi gösterdi.
Füze biliminden yapay zekaya
Max Tegmark, arkadaşı ve Skype’ın kurucu ortaklarından Jaan Tallinn’in sıkça kullandığı bir örnekle de füze bilimiyle teknolojinin tamamı arasındaki ortak noktayı açıkladı. “Bir roketin uzaya gitmesi için sadece çok güçlü ateşleyicileri olması ve çok hızlı gitmesi yetmez. Fırlattıktan sonra nasıl ilerleyeceği, nasıl kontrol edileceği, nasıl istenilen yere gideceği gibi konularda da uzmanlık gerektiriyor.” dedi. Günümüzde de yapay zeka tam olarak bu sorulara yanıt arıyor.
Evren tarihini tek bir grafikte incelediğinde Max Tegmark, daha galaksilerin bile oluşmadığı, karanlık çağların da öncesinden günümüze gelen yolculukta teknolojiyle birlikte galaksiler, gezegenler ve yaşam doğdu. Dünya’da ise Tegmark bu basamakları üç parçaya ayırıyor. Yaşam 1.0, hayatta kalmayı ve soyunu devam ettirmeyi başarıyor. Yaşam 2.0 buna ek olarak kendini geliştirebiliyor; öğrenebiliyor. Örneğin İsveç doğumlu Tegmark, dünyanın geri kalanıyla iletişim kurabilmek için İngilizce öğrenmiş. Bir anlamda kendi zihnindeki yazılımı güncellemiş. Şu anda henüz varolmayan Yaşam 3.0 ise insanın kendi yazılımına ek olarak donanımını da değiştirebilir hale gelmesi olarak açıklanıyor.
Yapay zeka, Yaşam 3.0’a geçişte kilit role sahip olacak. Çünkü kendi kendine öğrenen bir mekanizmanın gelişmesiyle insanlık da daha iyi ve hayal edilemeyen şeyler yapmaya başlayacak. Bu noktada Tegmark, Google DeepMind‘ın yapay zekanın kendi kendini eğitmesi konusundaki çalışmaları örnekledi. Pong oynamayı öğrenen yazılım, çöpten adamların koşma denemeleri ve AlphaGo‘nun en iyi Go oyuncusunu yenmesiniyle örnekledi.
Yapay zekayı daha yararlı kullanmak
Ateşten bu yana insanlık olarak gerçekleştirdiğimiz tüm teknolojik sıçramaların ilk adımlarında tökezledik ve hata yaptık. Ateşi bulduğumuzda başta çevreyi yaktık, kontrol edemedik. Ancak sonradan ne yapmamız gerektiğini öğrendik. Ateş gibi teknolojiler hata payı olan teknolojiler. Ancak nükleer silah, sentetik biyoloji, yapay zekalı askeri silahlar ve süperzeki yazılımları ise hata payı bulunmayan teknolojiler. Çünkü tek bir hata bile insanlık için çok kötü sonuçlara gebe. Süperzeki yapay zeka hakkındaki mitler ve gerçekleri ise Minutes Physics’in hazırladığı videodan kesitlerle açıkladı.
Max Tegmark’ın başkanlığında bir araya gelen Future of Life Institute, büyük teknoloji şirketlerinden üst düzey yöneticileri bir araya getirdiği kurulda yapay zekayı nasıl daha güçlü olacağı yerine nasıl daha yararlı olacağı sorusu üzerinden bir çalışma yapılıyor. Belirlenen 23 maddelik prensiplerle de yapay zekanın faydasını yükseltmeye çalışıyorlar. Yapay zekanın daha yararlaması için insanlığın yapması gereken 4 basit örnekle de konuşmasını tamamladı. Bunlar;
- Ölümcül otonom silahların yasaklanması.
- Yapay zekanın yarattığı katma değer ve refahtan herkesin faydalandığından emin olmak.
- Yapay zeka güvenliği araştırmaların yatırım yapmak.
- Nasıl bir gelecek istediğimiz üzerine düşünmek.
Görsel: Bigumigu, Future of Life Institute