Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yalan yok! – Flash TV

Yalan yok! – Flash TV

Yalan Yok (Flash TV)

Bugün tesadüfen kanallar arasında yine sıkkın sıkkın gezerken denk geldim bu programa. Program yine bir “Flash klasiği” olmaya aday. Sunumu ile, arada bir alttan alttan verilen “garip” gerilim müziği ile, sanki “poliklinik” ya da “acil servis” ortamıymış orası gibi arada çalınan ambulans sireni ile tam bir “uçuk ötesi” program ( yapımcıları kusura bakmasın ama bir kez dışarıdan baksınlar ne yaptıklarına ).

Neyse konumuz bu kısmı değil. Gelelim işin “özüne”.

Efendim, bu program belirtildiğine göre, programa konuk olan ve sıkıntılarını, dertlerini anlatan konukların ne kadar doğru ne kadar yalan söylediğinin tespit edildiği bir yapımmış. İzlemeye başladığınızda da görecekleriniz sırası ile şu şekilde :

1) Önce konuk geliyor. Durumundan bahsediyor.

2) Sonra “varsa” olayın karşı tarafı telefonla bağlanıyor ya da yine stüdyo içerisinden katılıyor ve o da durumunu anlatıyor.

3) Karşılıklı konuşmalar bittikten sonra iddia sahibi bir koltuğa alınıyor ve test için stüdyodaki cihaza bağlanıyor, bazı sorular yöneltiliyor konu ile ilgili ve test tamamlanıyor.

4) Son olarak test sonrası, programda yer alan Haydar Dümen, hem cihaz sonuçlarını inceliyor hem de gözlemlerini bir araya getiriyor ve iddia sahibinin doğru ya da yalan söylediğini beyan ediyor.

Program bu şekilde. Şimdi gelelim, bugün programın sunucusunun programda “kulaklarımla duyduğum” beyanına :

“Cihazı Amerikadan özel olarak getirdik. Aynı cihazı FBI ve bilimum gizli servisler kullanıyor. Cihaz, kişinin sorulara cevap verdiği andaki heyecanını, nabzını vb. bilgileri ölçüyor”.

Güldünüz değil mi “Amerikadan özel olarak getirttik” sözüne ? 🙂 Programda yer alan cihazın tipini görseniz eminim daha da güleceksiniz. Çünkü cihaz denilen şeyde bizim görebildiğimiz bir TFT-LCD monitör, klavye ve cihaz önünde oturan beyaz giyimli ( tabi orası hastahane ya 🙂 )bir bayan. Cihazın üst kısmında iki adet havalandırma ızgarası da mevcut 🙂 Artık cihaz nasıl ısınıyorsa 🙂

Benim bildiğim bu “yalan makinası” denilen şey, hepimizin hayatında bir kez bağlandığı EKG’den ( ya da benzer tıbbi cihazdan ) farksız değil. Çünkü yine bildiğim kadarı ile “yalan makinası” kişinin koordine sorular sırasında nabzına ve terlemesine ilişkin değerlerin bir uzman tarafından ( elbette bu konuda defalarca çalışmış bir tıbbi uzmandan bahsediyorum ) yorumlanması ve değerlendirilmesi. Kısaca, kişinin yalan söyleyip söylemediğinin tespit edilmesi tamamen EKG’nin ( yad da benzer tıbbi cihazın ) sonuçlarına bağlı.

Yani, bu iş için gerekli “özel” bir cihaz mevcut değil hatta taaa Amerikalardan getirtmeye de gerek yok. Gitsinler Memorial’a ( ya da başka bir hastahaneye. illa Memorial şart değil ) bir ya da birkaç tıbbi cihaz ( birkaç diyorum, hani olayı abartma peşindelerse 🙂 ) alsınlar gelsinler 🙂

Bu program hakkında daha ne kadar yorum yazılır, neler söylenir malum. Ama benim söylemek istediğim, bu işin bu kadar “ayyuka” çıkarılmaması bir de “ulu orta vatandaşın aptal yerine konulmaması”. Tabi bir de eğer elimizdeyse, Flash’ın programın içerisinde abidik gubidik seslere yer vermemesi ve insanları 70 milyonun önünde yalan testine sokmaması…

Saygı ve sevgilerle
BeauReve