Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yahoo CEO’su Marissa Mayer’ın Sunumu [Cannes Lions 2014]

Yahoo CEO’su Marissa Mayer’ın Sunumu [Cannes Lions 2014]

Marissa Mayer sunumunda Yahoo'nun reklam olanaklarına fazla odaklanınca sosyal medyada tepki aldı.

Yahoo’nun Cannes sunumunu izleme motivasyonumun Marissa Mayer’i yakından görmek olduğunu itiraf etmeliyim. Teknoloji dünyasında en üst basamağa çıkabilen kadın yöneticilere büyük bir saygım var ve Marissa’nın Yahoo’daki hamlelerini de birçok kişi gibi ben de yakından takip ediyorum.


Fotoğraf: Getty Images

Marissa’nın sunumu şık görsellerle tasarlanmıştı ve Yahoo’nun tüm yaklaşımı sanat benzetmeleriyle ifade edilmeye çalışıldı. Ne yazık ki bu tutum biraz abartıya da kaçtı, Marissa Mayer’in “Reklam sanattır, sanat da reklam.” cümlesini oldukça yüzeysel buldum.

Yahoo’nun varolma amacını “dünyanın günlük alışkanlıklarını eğlenceli ve ilham verici hale getirmek” olarak özetleyerek girdi sunuma Marissa. Yahoo’nun en önemli asetlerini de arama, iletişim, dijital dergiler ve video olarak açıkladı. Burada internette yaptığı habercilik ve yayıncılık faaliyetlerini dijital dergiler olarak tanımlamaları dikkatimi çekti. Yahoo kaliteli içerik üretmeye çok önem veriyor ve bu içerikleri bir araya getirdiği kategorileri artık dergi gibi görüyor. Örnek olarak Yahoo Foods‘a bir göz atabilirsiniz. Bu dijital dergilerin tüm içeriklerini Yahoo kendisi oluşturuyor. Yani dijital reklam yayıncısı büyük platformlar olan Google ve Facebook’tan bu özelliğiyle ayrışıyor Yahoo.

Reklam konusunda da 4 önemli kategoriye topluyor Yahoo ürünlerini: Mobil, yerleşik (native), sosyal ve video. Yerel ya da yerleşik reklam diyebileceğimiz native reklamlar için Yahoo’nun en önemli ürünü elbette Tumblr. Yahoo Tumblr reklamlarını Tumblr dışına da yayınlamaya başlıyor. Marissa’nın Tumblr üzerinden verdiği markalı içerik ve reklam projelerini bu yazıya eklemiyorum. Zira dün katıldığım Tumblr çalıştayı sonrası bu konuyu ayrı bir yazıda ele alma kararı aldım.

Yerleşik reklamlarla ilgili Marissa’nın açıkladığı rakamlar şöyle:
– Yerleşik reklamlara maruz kalanlar, standart banner reklamlara maruz kalanlara göre 3,6 kat daha fazla markalı arama yapıyor.
– Yerleşik reklam görenler 6 kat daha fazla ilgili arama yapıyor.
– Markalı içeriği farkeden millenialların %46’sı o içeriği tükettiklerini belirtiyor.
– Bu millenialların 3’te 1’i markalı içerik paylaşımında bulunmuş.

Mobilde Yahoo’nun odak noktalarıysa: basitlik, modern padarigmalar ve kontekst. Bu yaklaşımlarını geliştirdikleri mobil uygulamalarda ve pazarladıkları mobil reklam alanlarında uygulamaya çalışıyorlar.

Yahoo’yu, özellikle Tumblr için geliştirdği ürünleri ve özellikleri izlemeye devam edeceğim.