Web Summit 2019’un ilk günü, Wikimedia Foundation CEO’su Katherina Maher’in oturumuyla sonlandı. Dünyanın en çok tıklanan ve popüler 10 web sitesinden biri olan Wikipedia hakkında konuşan Maher; günümüz sosyal medyasında sıkça karşılaştığımız bilgi kirliliği ve bilgi krizi kavramlarından söz ederek başlarken, bu olguların temelinde güven krizinin yattığını, küresel toplumun getirdiği izolasyonun, partizanlığın, kutuplaşmanın bu güvensizliği beslediğini dile getirdi.
Bilginin Sonsuzluğu
Bilgi kirliliğinin kolektif çabayı ve etkin işleyişi olumsuz etkilediğini belirten Katherina Maher, çözüm olarak yasaklar ve kuralların yerine, insanlığın ortak değerlerinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Bilişim ve iletişim teknolojileri konusunda uzun yıllardır projeler yöneten Maher, insan hakları ve uluslararası kalkınmayı güçlendirmenin amaçlanması gerektiğine vurgu yaptı. Zirve boyunca konuşmacıların sıklıkla söz ettiği ”Dünyayı değiştirmeye küçük adımlarla başla” felsefesine uygun biçimde, Katherine Maher de Wikimedia Vakfı’nın tüm dünyanın özgürce ve sağlıklı bilgi alışverişi yapabildiği bir platform olarak kalmasına gayret ettiklerini söyledi.
Online bir ansiklopediden daha fazlası olmayı hedefleyen Wikipedia ,internet çağının en sık ziyaret edilen adreslerinden biri ve 301 dilde olmak üzere ayda 17 milyar kez tıklanıyor. Konuşması boyunca doğru ve gerçek bilginin önemini vurgulayan Maher, Wikipedia’ya bilgi eklenmesinin herkese açık olması konusundaysa, bilginin sonsuz bir süreç olduğunu ve yenilendikçe sonsuzlaştığına inandıklarını belirtti. Wikipedia ansiklopedisine katkıda bulunan gönüllü editörlere, neden bu işi sürdürdüklerini sorduklarında, neredeyse hepsinin bilgiye erişimin, dünyayı daha iyi bir hale getirdiğini düşündüklerini anlatan Maher, insanlık ve ortak değerler vurgusuyla yaptığı konuşmasını alkışlar eşliğinde tamamladı.
Görsel: Web Summit