Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Wastespresso, Kahve Posalarını Sürdürülebilir Ürünlere ve Biyo-Hammaddelere Dönüştürüyor

Wastespresso, Kahve Posalarını Sürdürülebilir Ürünlere ve Biyo-Hammaddelere Dönüştürüyor

Her gün 2.5 milyar fincan kahvenin üzerinde tüketim söz konusu iken, dünyada bu tüketimden artakalan atıkların sadece %1.2’si geri dönüştürülüyor. Kahve posalarını ileri dönüştürerek sürdürülebilir ürünler ve biyo-hammaddeler üreten yerli girişim Wastespresso ülkemizde bu ileri dönüşüm alanındaki boşluğu doldurmayı hedefleyen yerli bir girişim. Kahve posası oluşturan şirketlerin “bean to green” adlı hizmeti ile birlikte düzenli olarak kahve posalarını yönetiyorlar ve ay sonunda karbon ölçümü yaparak firmalar özelinde etki raporlaması sağlıyorlar.

Wastespresso, geliştirdiği çevreci teknolojiyle kahve posalarını ileri dönüştürerek; ambalaj, otomotiv FMCG, ev aletleri vb. gibi birçok farklı sektör için biyo hammaddeler ve özellikle de HORECA sektörleri için ise tek/çok kullanımlık bardaklar, pipetler, yemek setleri gibi çeşitli çevreye saygılı ürünler üretiyor.  Ayrıca, birçok farklı sektör için de özelleştirilmiş ürün parçaları sağlayabiliyor.

Wastespresso hangi iş kollarına hizmet veriyor?

Şirket, aktif olarak üç farklı iş koluna hizmet veriyor:

1)  Bean to green: Haftalık kahve posa toplama operasyonu; genel merkezler, ofisler ve otellerden düzenli olarak kahve posalarını toplayarak başlıyor. Haftalık olarak toplanan kahve posalarına karşın kurtardıkları ve harcadıkları karbon emisyonlarını ISO standartlarına uygun aylık karbon emisyonu raporlaması ile firmalarla paylaşıyorlar. Bu sayede hem firmalar atıklarını azaltmış hem ölçülebilir çevresel değer yaratmış hem de ürüne dönüştüğüne şahitlik etmiş oluyor.

2)  Espresso Granul: Haftalık olarak toplanan kahve posaları, çeşitli biyoplastik hammaddelerine dönüşerek şampuan kapağından, beyaz eşya sektörüne kadar birçok farklı endüstri için hammaddesine dönüşüyor. 

3)  Upcycled Products:: Kullanılmış kahve posaları, biyobozunur ve yeniden kullanılabilir ürünlere dönüştürülerek kahve fincanları, pipetler ve çatal-bıçak setleri gibi günlük kullanım için uygun, çevre dostu alternatifler sunuyor. Bu ürünlerle şirket, tek kullanımlık plastiklere sürdürülebilir bir alternatif oluşturuyor. 

Workup Programı

Wastespresso, Workup Agri programına kabul edildikten sonra içerideki hem diğer girişimciler hem de İş Bankası’nın network ağına erişerek birçok iş birliği geliştirmiş ve startup’ı hızlı bir şekilde ölçeklemiş. ardından şirket olarak aldıkları eğitimlerle hem daha etkili sunum hem de yatırım tarafında bilgi birikimi edinmişler. Workup mezuniyetleriyle eş zamanlı olan İş Bankası etki fonu olan Founder One ile yatırım alarak büyüme hızlarına hız katmışlar. Workup programını; yatırım, müşteri, satış ve sunum vb. gibi birçok farklı alanda deneyim kazanmak isteyen girişimcilerin bir hub’ı olarak nitelendiriyorlar. 

İletişim için [email protected]

Görsel: Wastespresso