Teknoloji bir yandan görme engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek için çalışırken diğer yandan da 3B baskı biyonik göz gibi projelerle bu engeli ortadan kaldırmaya odaklanıyor. Avisi Technologies tarafından geliştirilen nano ölçekli göz implantı VisiPlate, glokom (göz tansiyonu) tedavisi ve görme kaybının önüne geçme sürecinde pek çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor.
Glokom, körlük nedeni olarak ikinci sırada
Glokom (göz tansiyonu), göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle meydana geliyor ve görme kaybına neden oluyor. Bu hastalık dünyada körlüğe neden olan hastalıklar arasında ikinci sırada. Ne yazık ki çok sinsi ilerliyor ve pek çok hasta tarafından uzun süre fark edilemiyor. Erken fark edilirse tedavi edilip görme kaybı önlenebiliyor. Ancak geç fark edilirse çoktan ileri düzeyde görme kaybına yol açmış olabiliyor. Bu hastalık ilerlediğinde tamamen görme engelli bir birey haline gelebiliyorsunuz ve ne yazık ki görme duyunuzu geri getirecek bir tedavi yöntemi de henüz bulunmuyor. Örneğin benim ailemde bu rahatsızlığı yaşayanlar olduğundan, ciddi olarak risk altındayım. Bu nedenle rutin olarak göz tansiyonu ölçümü yaptırmam gerekiyor. Genetik yatkınlık elbette riski artırıyor ancak aslında herkesin, özellikle de 40 yaş üstündekilerin düzenli olarak kontrollerini yaptırması tavsiye ediliyor. Peki VisiPlate bu hastalığı bir kabus olmaktan çıkarabilecek mi?
Nanoteknoloji ile körlüğün üstesinden gelmek
Avisi Technology, Pennsylvania Üniversitesi’nden Rui Jing Jiang ve Brandon Kao tarafından kurulmuş. Ekip nano ölçekli implant VisiPlate ile orta ve geç dönem glokomu tedavi etmeyi amaçlıyor. Göz doktorları Richard Stone ve Eydie Miller’ın yardımıyla VisiPlate’i geliştirmişler. Bu hastalığa çözüm arama nedenleri ise yakın çevrelerinde bu hastalıktan muzdarip insanlar olması. Nanoteknolojiyi kullanarak onlara yardım etmeyi ve onların hayatlarını değiştirmeyi istemişler. 2017 yılında VisiPlate ile Y-Prize ödülü, 2018’de ise President’s Innovation Prize ödülü almışlar. Ayrıca VisiPlate şu anda SXSW Interactive Innovation Awards’da Health, Med, & BioTech kategorisi altında finale kaldı. Ödüllerle birlikte fon desteği de alan ekip, klinik öncesi test ve prototipleme üzerinde çalışmaya başlamış. Halen de Visiplate’i geliştirmeyi sürdürüyorlar.
VisiPlate mevcut drenaj implantlarına göre 1.000 kat daha ince
Açık açılı glokomda, gözdeki sulu sıvı birikerek optik sinire zarar veren bir basınç uyguluyor. Göz damlası ve bu sıvı birikimi önlemek için ameliyatla yapılan müdahaleler ise başarısız olma olasılığı taşıyor. Mevcut drenaj implantları büyük ve bu nedenle gözün arkasına yerleştiriliyor. Ancak bu, hasarlı bölgenin daha da aşınmasına neden oluyor. Nano ölçekli plaka Visiplate ise çok ince olduğundan, gözün ön tarafındaki yüzeyin hemen altına yerleştirilebiliyor. VisiPlate, ileri evrede kullanılan mevcut drenaj implantlarına göre 1.000 kat daha ince. Ayrıca VisiPlate’in yerleştirme prosedürü cerrahi operasyonun süresini kısaltıyor operasyon sonrası hastanın bakımını da kolaylaştırıyor. Plakalar sıvının yolunu değiştirerek geniş bir alana yayılmasını ve sıvının yönetilebilir bir şekilde yeniden emilmesini sağlıyor. VisiPlate, kalça protezlerinde uzun süredir kullanılan bir implant materyali olan alüminadan yapılmış. Bu malzeme de implantın uzun ömürlü olmasını sağlıyor.
Görsel: Avisi Technology