COVID-19’un hayatımıza girmesiyle birlikte pek çok farklı maske tasarımı gördük. Sterilize edilip yeniden kullanılabile şeffaf maske LEAF ve yine aynı şekilde ağız çevresini gösteren şeffaf cerrahi maske HelloMasks, yüz ifadelerinin daha kolay anlaşılmasına imkan tanıyordu. Kullanıcıyı hem virüslerden koruyan hem aldığı havayı temizleyen hem de gizliliği tehdit eden yüz tanıma sistemlerinden koruyan Blanc ise stil sahibi bir maskeydi. Danielle Baskin tarafından tasarlanan faceidmasks de kullanıcıların maskelerini çıkarmadan yüz tanıma sistemiyle telefonların kilidini açmasına imkan tanıyordu.
Tasarımı ve özellikleriyle fütüristik bir maske
Bilgisayar oyuncuları için ekipmanlar ve donanımlar üreten Razer, “dünyanın en akıllı maskesi” olarak tanıttığı Project Hazel ile maske kavramına farklı bir boyut getiriyor. CES 2021’de tanıtılan konsept ürün bir maskede olabilecek birçok teknolojik yenilik içeriyor.
Teknolojik özelliklere geçmeden önce işin sağlık boyutuna bakalım. Silikon kenarlar maskenin kullanımını rahatlatırken kulak halkaları bölümünden yüze göre ayarlama yapılabiliyor. Maskede yüksek filtreleme verimliliğine sahip iki dairesel bölge bulunuyor. Buradan hava alışverişi gerçekleştiriliyor. Bu alanlar aynı zamanda maskeye fütüristik bir hava katıyor.
Şirket, COVID-19 virüsü ve diğer yaygın patojenler de dahil olmak üzere havadaki partiküllerin yüzde 95’ini filtrelemek için sertifika alacağını ekliyor. Project Hazel, solunmuş ısınan havayı dışarı atarken daha serin havanın girişine imkan veriyor. Maskeyi bu yönden LG’nin PuriCare Wearable Air Purifier isimli maskesine benzetebiliriz. PuriCare Wearable Air Purifier de solunum sensörleriyle daha rahat nefes almaya imkan tanıyordu.
Razer maske takılıyken iletişim kurma problemi üzerine yoğunlaşıyor
Maskelerde bugüne kadar yaşanan can sıkıcı sorunlara odaklanan Razer, şeffaf tasarımlı maskesi ve maskeye yerleştirilen mikrofonuyla iletişim problemlerini tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Vantilatör çevresine yerleştirilen mikrofonlar sesin dışarıya daha sağlıklı iletilmesini sağlıyor. Şirket hoparlörden çıkan sesin ne kadar yüksek olması konusunda bir denge bulabilmek için THX ses mühendisleriyle çalışıyor.
Razer bununla birlikte karanlık ortamlar için de bir fikir düşünmüş. Maskenin içinde yer alan LED sistemi sayesinde düşük ışıklı ortamda kullanıcının ağız çevresini görmek kolaylaşıyor. Maske takılmadığı zamanlarda şarj ve sterilize olması için bir şarj kutusuna sahip. Kutunun içerisindeki UV-C ışığı maskeyi dezenfekte ediyor.
Razer, Project Hazel’ı cerrahi bir N95 maskesi olarak tanımlıyor. Ancak henüz gerekli onay ve sertifikalar alınmamış. Dolayısıyla konsept ürünün çıkış tarihi ve fiyatı henüz belli değil.
Görsel: Razer