Teknolojik yeniliklerle birlikte geliştirilen dijital uygulamalar, hayatın farklı odaklarına nüfuz ettikçe yapmak istediklerimizi daha kolay ve etkin bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Küresel anlamda birçok sektörün kullandığı dijital uygulamalar, son yıllarda turizmde de tanıtım amaçlı etkisini göstermekte.
Monmounthpedia, Galler'in güneyindeki Monmouth şehri tanıtımı için hayata geçilen bir proje. İnternete Wi-Fi bağlantısı ile her noktadan kolayca ulaşabilen turistler, tarih kokan kentin farklı mekanlarında yer alan tabelalardaki QR kodu okuttuklarında, o yer hakkındaki tarihi bilgiyi Vikipedi üzerinden farklı dillerde okuyup öğrenebiliyorlar. 1000 farklı QR kod kullanılan projede Monmouth, dünyanın ilk vikipedi şehri olarak tanıtıldı.
Diğer uygulama ise Göteborg'tan. Şehrin en yaygın kullanılan seyahat aracı tramvayı oldukça iyi bir fikirle değerlendiren Forsman & Bodenfors, 'Tram Sightseeing' adında turistler için bir rehber uygulama geliştirildi. Uygulamayı yükleyenler GPS sayesinde tramvay'da giderken hangi tarihi yapının önünden geçiyorlarsa eş zamanlı olarak o yapı hakkında İsveççe veya İngilizce olarak sesli bilgi alıyorlar. Uygulama üzerinden seyahat bileti almak da pekala mümkün.
Bu haberi yazarken Türkiye'de neden böyle uygulamalar yapılmıyor diye söylenip durdum. Buradan yetkililere sesleniyorum; dijital tüm hayatımızı sarmalıyor, kaçış mümkün değil!