Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tüketim Değerlerindeki Sapmalar Nedeniyle Hyundai ve Kia’nın Başı Dertte

Tüketim Değerlerindeki Sapmalar Nedeniyle Hyundai ve Kia’nın Başı Dertte

Interbrand Top 100 listesine 2005‘te 84‘üncü sıradan giren ve istikrarlı bir yükselişle 2012 listesinde 53‘üncü sırada yer alan ve üst üste 2 yıl en hızlı büyüyen otomotiv markası ünvanını alan Hyundai ve Interbrand Top 100 listesine bu yıl 87‘inci sıradan giriş yapan Kia’nın son dönemde yakıt tüketimi değerleri ile başı dertte. 

Türkiye’de litre/100 km birimiyle ifade edilen yakıt tüketimi değerleri İngiltere ve ABD gibi bazı pazarlarda MPG-Miles Per Gallon (Galon başına mil) olarak ifade ediliyor. ABD’de tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda yapılan incelemeler sonucunda ise Hyundai ve Kia markalarının yakıt tüketim verimliliği değerlerinin gerçekle örtüşmediği görüldü ve değerler güncellendi. 2011-2013 arası satılan modellerin %35’i bu güncellemeden etkilenecek ve bunların büyük kısmında yeni verimlilik değerleri 1 MPG daha düşük olacak. Yapılan güncellemeler Accent ve Elantra gibi modellerde 3-4 MPG’a kadar çıkabiliyor.

Ancak sadece güncelleme ile kurtulamayan firmalar hem açılan davalarla uğraşmak hem de kullanıcılara değelerin revizyonu sonucunda doğan maliyet farkını ödemek zorunda kaldı. Bu noktada yapılan hesaplamalarla yılda 15.000 mil yapan bir araçta değer güncellemesi 1 MPG olduğu durumda 88 dolarlık bir tazminat ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı. Yapılan bu telafi hamlesinin Hyundai ABD departmanına satılmış olan araçlar ömürlerini tamamlayana kadar yıllık 100 milyon dolar civarında bir maliyet doğurabileceği öngörülüyor.

(Görsel Kaynağı: Autoblog)

California merkezli Edmunds’un yaptığı araştırmanın sonuçlarını analiz eden Reuters ise ABD’deki tüketicilerin Hyundai ve Kia modellerini tercih etme eğilimlerinin azaldığını belirtiyor. Pek çok mekanik yapının ortak olduğu her iki markanın da yakıt tüketim verimliliğine ilişkin değerleri olduğundan yüksek göstermesi bu durumun sebebi olarak gösteriliyor. Edmunds’un yaptığı araştırma sonuçlarına göre Kia Soul, potansiyel tüketicilerinin satın alma eğilimi %1,9 düşerek en çok kayba uğrayaran model olmuş. %0,4‘lük satın alma eğilimi kaybına uğrayan Hyundai Elantra ile birlikte Hyundai Accent, Hyundai Veloster ve Kia Rio da satın alma eğilimi kaybına uğrayan modeller arasında.