Silikon dudaklara gizlenmiş hareket sensörleri aracılığıyla toplanan öpücük verilerini kullanıcının partnerine ileten cihaz, bu sırada ses çıkarıyor ve hafifçe ısınıyor. Ses ve ısınma sayesinde daha gerçekçi bir deneyim sunmak hedeflenmiş. Cihaz, öpülen partnerden alınan verileri de aynı şekilde diğer kullanıcıya iletiyor. MUA, ismini öpüşürken çıkan sesten alıyor.
Kullanıcılar, cihaza eşlik eden bir uygulama aracılığıyla diğer kullanıcılar tarafından gönderilen öpüşme verilerini de indirebiliyor. Cihazın ilham kaynağı, pandemi zamanı yaşanan uzun kapanma dönemleri. Çin’deki izolasyon kuralları çok sıkıydı ve kapanmalar da dünyanın geri kalanına göre çok uzun sürdü.
MUA’nın yaratıcısı Zhao Jianbo’nun o dönemde bir ilişkisi varmış. Ancak kapanmalar nedeniyle sevgilisiyle buluşamamış. Jianbo daha sonra Pekin Film Akademisi’nde bir öğrenci olarak, yüksek lisans projesini görüntülü görüşmelerde fiziksel yakınlığın olmaması üzerine odaklamış. Bunun ardından da Pekin’de Siweifushe’yi kurmuş ve 22 Ocak’ta ilk ürünü olan MUA’yı piyasaya sürmüş. Cihazın fiyatı 38 dolar (260 yuan). Ürünü piyasaya sürdükten sonraki iki hafta içinde, 3.000’den fazla öpüşme makinesi satmış ve yaklaşık 20.000 sipariş almış.
MUA’nın görünümü biraz absürt. Kabartma silikon dudaklara sahip bir akıllı telefon aparatı gibi görünüyor. Farklı renk ve uniseks dudak seçenekleriyle sunulmuş. Kullanmak isteyenlerin, akıllı telefonlarına bir uygulama indirmeleri ve MUA’larını eşleştirmeleri gerekiyor.
Kullanıcı yorumlarının bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz
Kullanıcıların yaptığı değerlendirmeler de kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz. Bir kullanıcı, deneyimi “sıcak bir emzik” emmeye benzetmiş. Çinli çevrim içi alışveriş platformu Taobao’daki bir yorumda ise şu yorum yapılmış: “Çok rahatsız edici, gerçek bir öpücük gibi hissettirmiyor”. Bazı kullanıcı yorumlarında ise cihazın uzun mesafeli ilişkiyi sürdürmeye yardımcı olduğundan bahsedilmiş. Bir başka kullanıcı ise bunun ilişkisi olmayanlar için bile eğlenceli biri ürün olduğunu yazmış.
Bu arada MUA ilk uzaktan öpüşme cihazı değil. Bir başka Çinli mucit Jiang Zhongli’nin yaptığı çok benzer bir uzaktan öpüşme cihazı da geçtiğimiz ay viral olmuştu.
Onun öncesinde Tokyo Elektro-İletişim Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 2011’de bir “öpücük iletim makinesi” icat etmişti ve Malezya’daki Imagineering Enstitüsü, 2016’da “Kissinger” adlı benzer bir cihaz yaptı.
Görsel: Tingshu Wang/Reuters