İçerik oluşturucular çevrim içi olarak milyonları etkiliyor. Yakın zamanda yapılan bir UNESCO araştırması, dijital içerik üreticilerin artık milyonlarca kişi için önemli bir haber ve bilgi kaynağı haline gelmesine rağmen, bunların yarısından fazlasının içeriklerinin gerçekliğini rutin olarak doğrulamadığını gösteriyor.
Yine de ufukta umut var: Aynı araşatırma/anket, bu içerik üreticilerin %73’ünün bunun nasıl doğru şekilde yapılacağını öğrenmeye istekli olduğunu ortaya koyuyor. Bu ihtiyaca yanıt vermeyi hedefleyen UNESCO, doğruluk kontrolü konusunda ilk küresel kursu başlatıyor ve 160 ülkeden binlerce katılımcı şimdiden kaydoldu.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, çevrim içi ortamda yanlış bilgi ve nefret söylemiyle mücadelede içerik yaratıcılarını desteklemenin önemine dikkat çekiyor. Azoulay’a göre dijital içerik üreticileri, milyonlarca insanı kültürel, sosyal veya politik haberlerle buluşturarak bilgi ekosisteminde önemli bir yer edindi. Ancak bu içerik oluşturucuların, dezenformasyon söz konusu olduğunda kendilerini giderek daha sallantılı bir zeminde bulduklarını ve bu durumun eğitim ihtiyacını daha acil hale getirdi. Bu yeni kurs, yanlış bilgilerle mücadele etmek ve paylaştıkları bilgilerin doğruluğunu artırmak için gerekli becerileri geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Bilgi eksikliği, influencer’ların hem yasal risk altında kalmalarına hem de nefret söylemine maruz kalmalarına yol açıyor
Bulgular, dijital içerik oluşturucuların karşılaştığı motivasyonları, uygulamaları ve zorlukları inceleyen ilk küresel analiz olan UNESCO’nun “Ekranların Arkası” anketinden geliyor. Bowling Green Eyalet Üniversitesi araştırma ekibinin yardımıyla gerçekleştirilen ankete 45 ülkeden 500 influencer katılmış Sonuçta da bazı endişe verici alışkanlıklar gün yüzüne çıkmış. Ankete katılanların %42’si ne yazık ki bir paylaşımın güvenilirliğinin ana göstergesi olarak o paylaşımın aldığı beğeni ve paylaşım sayısına bakıyor. Ayrıca %21’lik bir kesim, eğer arkadaşlar tarafından paylaşılıyorsa içeriğe güveniyor ve %19’u orijinal kaynağın itibarına güveniyor.
Ayrıca araştırma, birçok içerik oluşturucunun dijital iletişimle ilgili düzenleyici çerçeveler ve uluslararası standartlar konusunda farkındalık sahibi olmadığını ortaya çıkarmış. Sadece %59’u bu tür çerçeveleri duymuş ve bilenlerin %14’ünden azı ilgili eğitim programlarına katılmış. Bu bilgi eksikliği, içerik oluşturucuları yalnızca yasal risk altına sokmakla kalmıyor, aynı zamanda nefret söylemiyle mücadele gibi çevrim içi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarında kendilerini etkili bir şekilde savunmalarını da engelliyor. Yüzde 32’si nefret söyleminin hedefi olduğunu bildirse de yalnızca beşte biri bunu sosyal medya platformlarına bildirmek için gerekli adımları atmış.
Eğitim: İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Portekizce olarak sunuluyor
Bu boşluğu doldurmak için UNESCO, dijital içerik yaratıcılarını güçlendirmeyi amaçlayan bir ay sürecek bir eğitim kursu oluşturmak üzere Amerika Kıtası’ndaki Knight Gazetecilik Merkezi ile ortaklık kurmuş. Bu ay başlayan program; İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Portekizce dillerinde sunuluyor. Farklı kaynaklardan bilgi almak, güvenilirliği doğrulamak, yanlış bilgileri çürütmek ve gerçeğe dayalı haberciliği güçlendirmek için gazetecilerle iş birliği yapmak gibi temel becerileri kapsıyor. Şu anda 160 ülkeden 9.000’den fazla katılımcı programa kayıt olmuş durumda.
Kursa kayıt yaptırmak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
UNESCO, kursun sonunda mezunların yalnızca becerilerini geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda küresel ölçekte bilgi bütünlüğünü korumaya kararlı, büyüyen bir topluluğun parçası olacaklarını umuyor.
Konuyu daha fazla araştırmak isteyenler için Knight Center, Dr. Summer Harlow tarafından düzenlenen “Content Creators and Journalists: Redefining News and Credibility in the Digital Age” başlıklı ücretsiz bir e-kitap yayınlamış. Bu e-kitap Dylan Page, Kassy Cho ve Hugo Travers gibi dijital yaratıcılardan ve gazetecilerden bilgiler içeriyor. Yine İngilizce, İspanyolca ve Portekizce olarak sunulan bu kitabı buradan indirebilirsiniz.
Influencer’lar için “Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı” Başlıyor
Görsel: YouTube