Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Üçüncü Başparmak İnsanın Motor Becerilerini Artırma Konusunda İddialı

Üçüncü Başparmak İnsanın Motor Becerilerini Artırma Konusunda İddialı

Farklı yaş, cinsiyet ve etnik kökenden yüzlerce kişi tarafından test edilen robotik başparmak "Third Thumb", testleri başarıyla geçti.

Dani Clode’un Third Thumb adlı projesi, birkaç yıl önce duyurulduğunda oldukça ses getirmişti. O zamanlar deneysel bir proje olarak gündeme gelen bu giyilebilir cihazın, kullanıcıya ne tür faydalar sağlayabileceği ve hangi alanlarda kullanılabileceği tartışılıyordu. Bu süreçte Third Thumb geliştirilmeye devam etti ve son hali birkaç gün önce Royal Society Summer Science Exhibition’da yaklaşık 600 kişi tarafından test edildi. Bu serginin ardından protez, yeniden adından söz ettirmeye başladı. Science dergisinin bildirdiğine göre, katılımcılar hızlı bir şekilde cihazın kullanımını çözebildi ve onu çeşitli nesneleri almak için kullanabildi.

Kullanıcıya fazladan bir başparmak kazandıran bu robotik protez, “motor augmentation” alanının en ilginç yeniliklerinden

Yaşları 3 ila 96 arasında değişen, farklı cinsiyet ve etnik kökene sahip kişilerin yanı sıra engelli bireyleri de içeren yaklaşık 600 kişiden yalnızca dördü bu Third Thumb’ı kullanamamış. En çok küçük çocuklar zorlanmış. Ayrıca yaşlı yetişkinler de biraz zorluk yaşamış. Ancak genel olarak teste katılanların çoğu, cihaza adapte olmayı başarmış. Onu bir alet panosundaki çivileri hareket ettirmek veya nesneleri alıp bir sepete yerleştirmek gibi görevleri gerçekleştirmek için kullanabilmişler. Özetle, katılımcıların yaklaşık %98’i Third Thumb’ı yaklaşık bir dakika kullandıktan sonra nesneleri hareket ettirebilmeye başlamış. Bu sonuçlar, araştırmacıların Third Thumb’ı daha fazla insanın kullanabileceği bir ürün olarak daha iyi uyarlamalarına yardımcı olacak. Third Thumb’ı geliştiren Cambridge araştırmacısı Dani Clode , “Vücut çeşitliliği göz önüne alındığında, giyilebilir teknolojinin tasarım aşamasının mümkün olduğunca kapsayıcı olması çok önemli” diyor.

Third Thumb, yeni ortaya çıkmış bir teknoloji alanı olan motor augmentation (motor güçlendirme/artırma) kulvarına ait bir yenilik. Motor augmentation, insanın motor yeteneklerini mevcut sınırlarının ötesine yükseltmek için ekstra robotik vücut parçaları gibi giyilebilir cihazların kullanıldığı bir alan.

Third Thumb, Plasticity Lab çatısı altında sinir bilimci Tamar Makin’in de içinde olduğu bir ekip tarafından geliştiriliyor. Makin proje hakkında şu açıklamaları yapmış:, “Teknoloji, makinelerin giderek günlük hayatımızın, hatta zihinlerimizin ve bedenlerimizin bir parçası haline gelmesiyle, insan olmanın ne anlama geldiğine dair tanımımızı değiştiriyor.” Third Thumb, kişinin motor becerilerini geliştirmek, daha iyi kavrama sağlamak ve elindeki şeyleri taşıma yeteneğini artırmak için tasarlanmış. Serçe parmağın hemen altına konumlandırılıyor ve bir bilek kayışıyla yerine sabitleniyor. Kişinin ayağının altına yerleştirilen basınç sensörleri ile çalıştırılıyor. Bu sensörler ayakkabıların içine takılıyor. Sağ ayak parmağı, kavrama hareketi için başparmağı elin üzerine doğru çekiyor, sol ayak parmağı ise bunun tersine bir hareket sağlıyor.

Makin, testin özellikle cihazın gelişiminin bu erken aşamasında önemli bir adım olduğunu söylüyor. “Bu teknolojiler topluma fayda sağlayabilecek heyecan verici yeni fırsatlar yaratıyor, ancak bunların tüm insanlara, özellikle de inovasyon araştırma ve geliştirmesinden sıklıkla dışlanan marjinalleştirilmiş topluluklara nasıl eşit şekilde yardımcı olabileceklerini düşünmemiz hayati önem taşıyor” diyor.

Üçüncü Başparmağa Sahip Bir İnsan Ne Tür Yetenekler Geliştirebilir?

Görsel: Plasticity Lab