İstanbul’da ve dünyadaki 462 şehirde hizmet veren uluslararası ulaşım ağı şirketi Uber, 2009’da kuruldu. Lüks gözüyle bakılan şehir taşımacılığını uygun maliyetle birleştiren Uber’le müşteriler, şirketin internet sitesinden sisteme üye olduktan ve kendilerine uygun ödeme şeklini belirledikten sonra şirket tarafından geliştirilen akıllı telefon uygulamasından kendilerine en yakın konumdaki araçla yolculuk edebiliyor.
RISE 2016’da Uber’ın Çin’e açılma macerası hakkında bilgiler veren Asya Operasyonları Başkanı Allen Penn, The New York Times muhabiri Paul Mozur’un sorularını yanıtladı. Çin gibi gelişmekte olan pazarlardaki çalışma hayatına güven getirdiklerini ve 2013 yılında bu ülkeye açıldıklarını söyledi. Yabancı şirketlerin Asya’da büyümek için bir hayli zorlandığı bir dönemde onların gittiği yoldan farklı bir yol izleyen Uber, Çin’de büyümeyi yakaladı ve başarılı oldu. 2014-2015 yılları arasında Çin’deki yetenekli sürücüleri işe alan şirket, doğru insanları geliştirdikleri teknolojiyle buluşturdu. Kişiden kişiye taşımacılığa önem veren Uber Çin’in dinamiklerini iyi analiz etti ve zaten milyonlarca insanın arabayla yollarda olduğu 4 şehirdeki Çin halkının yarattığı ekosisteme dahil olup; güvenilir, düşük maliyetli ulaşım fırsatı sunan ve insanlara iş olanakları yaratan sistemini oturtmayı başardı.
https://www.youtube.com/watch?v=G8VjcZeuvmo
İnsanların yol parasını ortaklaşa ödeyebildikleri taksi yolculukları hazırlandı ve bu uygulama internet üzerinden de müşteriler ve potansiyel müşterilerle paylaşıldı. Uygulama büyük ilgi gördü. Sisteme daha fazla sürücünün yer alması, Uber kullanıcılarının bulundukları yerin yakınlarında kolay ve uygun fiyatlı ulaşıma erişmeleri için fazla fırsat yaratıp aynı ölçüde yatırımı artırmak anlamına geliyordu. Penn, Çin gibi bir ülkede her şeyin ucuz olmasını beklememek gerektiğini, ancak, Uber’ın konforlu şehir içi ulaşımını %70 – 80 oranında ucuzlattığını söylüyor.
Çin’i dünyanın en geniş fırsatlarıyla dolu bir laboratuvara benzeten Penn, şehirlerdeki problemleri hükümetle birlikte hareket ederek çözmeye çalıştıklarını, bu şehirlerdeki işsizlik oranını birlikte düşürmek için çalışmalar yaptıklarını aktardı. Uber’ın aynı anda aynı yöne gitmek isteyen insanları buluşturan uygulaması ile hem fiyatın düşmüş hem de yolcuların ihtiyaçları, Uber teknolojisiyle karşılanmış. Çin’de başlatılan denemeler, başarıya ulaştıktan sonra araç paylaşım uygulaması şirketin dünya çapındaki operasyonlarına da yayılmış.
Apple’ın ardından Amerika merkezli en başarılı 2. girişim ve teknoloji şirketi olarak kabul edilen Uber, Çin’de şehirden şehire değişiklik gösteren ihtiyaçları göz önünde bulundurarak ucuz ulaşım ve insanlara kullanabilecekleri en etkili teknolojiyle birlikte iş imkanı yaratarak güçlü bir pozisyona yükselmiş ve “pool trip” adı verilen ortak yolculuğu ayda 30 milyon değerine ulaştırmış.
https://www.youtube.com/watch?v=3SouyO_ebd0
Görsel: Bigumigu; RISE