Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’nin Antik Kent Haritaları

Türkiye’nin Antik Kent Haritaları

Türkiye'nin antik kentlerini ve bu kentler hakkındaki bilgileri bir araya toplayan çevrim içi haritaları derledik.

Anadolu toprakları, tarih boyunca birçok antik kente ev sahipliği yaptı ve bugün de geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyan önemli bir mirası barındırıyor. Bu mirası keşfetmek isteyen gezginler içinse Türkiye’nin antik kent haritaları, en önemli kaynaklardan biri. Bu haritalar; antik kentlerin konumlarını, önemli yapılarını ve tarihi bilgilerini görsel olarak sunarak ziyaretçilere rehberlik edebiliyor. Dahası, varlığından haberdar olmadığınız antik kentleri de bu haritalar sayesinde keşfedebiliyorsunuz. Günümüzde, basılı haritaların yanı sıra internet üzerinde bu antik kentlerin tamamını bir arada görebileceğimiz ve hakkında bilgiler edinebileceğiniz etkileşimli haritalar mevcut. Bu çevrim içi haritalar sayesinde istediğiniz antik kentin konumunu tıklayıp anında bu nokta hakkındaki fotoğraflara, videolara ve hap bilgilere erişebiliyorsunuz. Yeni keşfedilen antik kalıntıların da bu haritalara hızla eklenebilmesi ve bu sayede kültür mirasının en güncel haliyle insanlara ulaşması adına bu çevrim içi haritalar önemli bir misyona sahip.

Bu mirasın daha fazla kişiye ulaşması adına biz de popüler çevrim içi haritaları içeren kısa bir derleme hazırladık. Şimdiden mutlu keşifler diliyoruz!

Türkiye’nin Antik Kentler Haritası (Cem Ünalan)

Cem Ünalan’ın birkaç sene önce kullanıma sunduğu ve sonrasında da yeni noktalar ekleyip geliştirmeye devam ettiği bu harita, bu alandaki en popüler haritalardan biri. Hâlâ sosyal medya kullanıcıları tarafından övgü dolu paylaşımlarla sık sık gündeme geliyor.

Cem Ünalan bu harita hakkında, şöyle bir açıklamada bulunmıuş. “Google’dan veya başka şirketlerin altyapısından bağımsız dijital bir harita. İnsanların keşfetmesi kolay olsun diye faydalı linklerle birlikte.”

2017’de Cem Ünalan’la yapılan bir röportaj, bu haritayı ne kadar emek vererek hazırladığını ortaya koyuyor.

Türkiye’nin Antik Kentleri Haritası (Ansiklopedika Topluluğu)

Bu harita, Ansiklopedika Topluluğu tarafından Google’ın Haritalarım (My Maps) uygulaması üzerinde yaratılmış. Topluluk haritayı şu açıklamayla birlikte paylaşmış: “Bu harita Türkiye’de yer alan antik kentlerin konumlarını görebilmeniz, hakkında bilgi edinebilmeniz, fotoğraf ve video gibi içeriklere ulaşabilmeniz adına Ansiklopedika Topluluğu tarafından oluşturuldu. Harita üzerinde düzenleme yapma fırsatınız yok, ancak bizlere [email protected] e-posta adresi üzerinden ulaşarak düzenleme veya ekleme önerebilirsiniz.”

Türkiye’nin Antik Kentleri ve Ören Yerleri / Ancient Cities in Turkey

Google Haritalarım (My Maps) uygulaması üzerinde yaratılan bir başka popüler harita da “Türkiye’nin Antik Kentleri ve Ören Yerleri / Ancient Cities in Turkey” Bu harita şimdiye kadar 1 milyonu aşkın görüntüleme almış ve çok sayıda tarihi konum bu haritanın kapsamına girmiş. Ancak bu konumları tıkladığınızda detaylı açıklama kısımlarının genellikle boş olduğunu görüyorsunuz.

Türkiye’nin Antik Kent ve Ören Yer Haritası (Türkiye’nin Gezginleri)

Türkiye’nin Gezginleri isimli topluluk tarafından oluşturulan bu harita da Google alt yapısı üzerine kurulu popüler haritalardan biri.

Görsel: Türkiye’nin Antik Kentler Haritası (Cem Ünalan)