Dünyanın her yerinde yaşamak zor. Depresif bir açıdan bakarasak, yaşamak başlı başına zor. Ancak Türkiye’de yaşamak dünyanın başka bir yerine göre bambaşka engellerle dolu. Siyasi, sosyokültürel ve ekonomik tarihiyle de birleştiği zaman “Türkiye’de yaşamak” kalıbı, durumların ve olayların en zoruna katlanabilmek direnci kazandırıyor insana. Özge Samancı da bu çarklar içinde yetişmiş, Özal’la beraber serbest piyasa ekonomisine geçen Türkiye’nin ilk nesillerinden biri olarak tüm değişime aşamalarıyla maruz kalmış bir birey.
Eğitim sistemi, toplumun bireylere dayattığı iktidar olma arzusu ve bireyin birey olma savaşı ekseninde 1980’lerden günümüze yaşadıklarını Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey isimli otobiyografik çizgi romanına aktarıyor Özge Samancı. Farrar Straus Giroux yayın evi tarafından 17 Kasım’da yayınlanan ve Amazon üzerinden sipariş edilebilen kitap henüz Türkçe’ye çevrilmedi.
Northwestern Üniversitesi’nin Radyo Televizyon Film Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Özge Samancı, T24’e verdiği röportajda kitabını, “Aileyi, öğretmenleri, eşi dostu memnun edelim derken, yıllar süren anadolu lisesi, fen lisesi, üniversite sınavı milli mütarekelerinde, ders okul aile üçgeninde, kim olduğumuzu ve ne istediğimizi nasıl unuttuğumuzun hikayesi. Ve nasıl olup da hatırlayabileceğimizin hikayesi.” sözleriyle tanımlıyor.
Kitabı, fikir aşamasından bugüne getirene kadar 5 yıl geçmiş ve bu süreçte Ordinary Things isimli webcomic projesine hayat vermiş. Bu seriden kazandığı motivasyon da Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey’in yaşam bulmasında büyük rol oynamış. Türkiye’de yaşamanın, büyük ithal girdi ile değişen toplum yapısının ve günümüzdeki toplum, eğitim ve statü dinamiklerinin kökenine inen bu kitap için Özge Samancı’ya çok teşekkür!
Kitabın ilk 10 sayfasını Amazon üzerinden okuyabilir ve sipariş verebilirsiniz.
Kitap içi görseller, Paste Magazine
Özge Samancı; T24
Manşet Görseli;