Kablosuz yüksek kaliteli müzik sistemi üreticisi Sonos görsel kimliğini uzun zamandır Bruce Mau Design‘a emanet ediyordu. İki yıl önce markaya farklı şekillerdeki yuvarlak figürlerin ön planda olduğu bir tasarım kazandırmışken, yeni tasarımla ses sistemi markası olmanın hakkını bir parça daha verdiriyor.
Çeşitliliğin egemen olduğu modern müzik deneyimini temsil eden bir kimlik yaratma amacıyla ortaya çıkan görsele bakarken, ekranı hareket ettirdiğinizde titreşen ses dalgası etkisi veriyor.
Hareket algımızı ustalıkla yönlendiren tasarımda bu tür bir optik yanılgının kullanılması bir tesadüf eseri mi yoksa amacın ta kendisi mi, bu kısım yorumlara açık.
Böyle bir yanılgı nasıl mümkün olabiliyor, sorusuna gelince; bilişsel psikoloji alanının vesilesiyle belli açıklamalarda bulunabiliyoruz. Optik yanılgıları birçok farklı başlıkta toplayan alana baktığımızda bu tür bir yanılgıyı, sabit bir görselin çeşitli nedenlerle hareketliymiş gibi algılanmasına neden olan durumlarla açıklayabiliriz.
Yanıltıcı hareket (“illusory motion”) olgusu altında bulunan kategorilere aşina olmayıp öğrenmek isteyenlere özet geçersek; bu anlamda en öne çıkan kategorilerden belirgin hareket (“apparent motion”) sokaktaki hareketli tabelalarda bir dizi ışığın yanıp sönmesiyle oluşan etkiyi, stroboskopik hareket “stroboscopic motion” ise film ve televizyonların temelinde olan peş peşe görsel dizisinin yarattığı etkiyi temsil ediyor. “Motion aftereffect” şeklinde adlandırdığımız durum, hareketli bir uyarıcıya odaklandıktan sonra karşılaştığımız sabit uyarıcıda da aksi yönde bir hareketlilik görmemizi temsil ediyor. “Induced motion”, teşvik edilmiş hareket şeklinde çevirebileceğimiz durum, ise etrafında hareketli nesneler olan sabit nesnelerde de hareketlilik görme hali.
Söz konusu görseldeki yanıltıcı hareketlilik nesnelerin konumlandırılmasına bağlı olarak büyük nesneleri durağan, küçük nesneleriyse hareketli algılamaya meyilli olmamızla açıklanabilir belki. Dikkat ederseniz, ekranı hareket ettirdiğimizde birbirine daha yakın olan çizgiler arasında esas hareketliliği görüyoruz. En kenarda kalan daha geniş aralıklara sahip çizgiler ise durağan kalıyor. Yalnız bu örnekte hareket yanıltmasının temelinde kişinin sayfayı hareket etmesi yatıyor, ki üstteki durumlara göre en büyük farklılık da bu detayda saklı.