Benim için oturumun özeti kazanımım olmuş bir cümle oldu: ‘Topluluk: Birbirini yapması gerekenden daha fazla önemseyen insanlar.’
Hearts On Fire organizasyonunun kurucusu ve kitabının yazarı Jill Iscol’un konuşmacılarından biri olduğu oturum organizasyonu tanıtan video ile başladı.
Kar amacı gütmeyen organizasyonlar için teknolojinin öneminin konu olduğu oturumda diğer konuşmacılar Medic Mobile’ın kurucusu Josh Nesbit ve Samasource’un kurucusu Leila Janah idi. Yoksulluk, sağlık sorunları, iklim değişikliği gibi problemlerin gelecek nesillere daha kötü bir dünya bırakmasını engelleyip büyük sosyal değişikliğe neden olmak isteyen insanlar ve organizasyonlar yıllardır sıkı çalışıyor ama teknolojinin onların işini nasıl kolaylaştırdığı bu oturumda. Kitle-kaynak yönteminden teknoloji vasıtasıyla yararlanan girişimlere örnekler aynı zamanda.
Iscol’un vizyonu için TED videosuna göz atabilirsiniz:
Samasource Projesi
Leila Janah Samasource’un genç kurucusu ve bu iş konusunda ne kadar tutkulu olduğunu işini anlatırken hissettiriyor. Samasource özetle internetin ve teknolojinin gücünü kullanarak gelir seviyesi yoksulluk sınırının altında olanlara iş imkanı yaratıyor. Samasource’un derdi internet sitesine bir buton koyup bağış toplamak değil. Janah bundan 5 yıl önce kurulan Samasource’un fikrini 17 yaşındaki Afrika seyahatinden aldığı ilhamla buluyor. Bursla gönüllü olarak çalıştığı Afrika’da elektriğin, suyun olmadığını görüp yeteneğin eşit dağıtılırken imkanların aynı dağıtılmadığını fark ediyor. Temel insan hakları kimilerine yetişemiyor. 4 milyar insan günde 3 dolardan az kazanıyor.
Peki Samasource ne yapıyor?Google, Linkedin, Microsoft, Ebay gibi dev şirketlerin de birlikte çalıştığı Samasource’un birçok alt projesi var. Kendi geliştirdiği modelin ismi Microwork. Dev şirketlerin uzaktan da yapılabilecek ve kontrol edilebilecek veri işleme benzeri işlerini yoksul kadın ve gençlere bilgisayar ile uzaktan eğitim vererek buluşturan Samasource’un Microwork modelini bu video ile daha detaylı anlayabilirsiniz:
Samasource altında o kadar çok proje var ki Samahope gibi alt projeleri ve Samasource’un neden diğer kitle-kaynak platformlarından markalar için daha iyi bir seçenek olduğunu derinlemesine incelemek için internet sitesini ziyaret etmenizi öneririm.
Janah’ın vizyonu için TED videosuna göz atabilirsiniz:
Medic Mobile ProjesiMedic Mobile Stanford mezunu girişimci Josh Nesbit’in kurduğu, kar amacı gütmeyen San Francisco merkezli bir teknoloji şirketi. Medic Mobile sağlık alanında teknolojiyi kullanarak gelişmekte olan ülkelerde yaşayıp ihtiyacı olanlara yardım götürüyor. Yaptığı şey temel olarak sağlıkçılarla tedaviye ihtiyaçı olanları buluşturmak. FrontlineSMS yazılımı ve birkaç teknolojik modül kullanarak sağlıkçıların cep telefonları vasıtasıyla sağlık verileri toplamalarını ve gerekli yardımı gerekli zamanda ihtiyaç sahiplerine gönderebilmelerini sağlıyor. Şu an 20’den fazla ülkede hizmet veren organizasyonun eski cep telefonlarını toplayarak başlattığı ilginç bir projenin detayları bu videoda:
Nesbit’in vizyonu hakkında bir şeyler kapmak için TED videosu burada:
Sosyal projeler ve gelir modelleriSosyal organizasyonların gelir elde etmek gibi bir derdi olmaması gerektiğine dair bir algı olduğu inkar edilemez. Elbette senelerdir bu kadar başarılı bir şekilde varlığını sürdüren ve uluslarası arenada kurucusuna sayısız ödül kazandıran bu girişimlerin sponsorları ve destekleyenleri var. Fakat Janah yatırımcılarının, projenin önceliklerinin ne olduğunu çok iyi bildiklerini ve projeyi bütüyecek, başka yerlere taşıyacak sponsorlukların onlar için kıymetli olduğunu söylüyor.