Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tasarımda ve Üretimde Devrimi Hedefleyen Kendin Yap Platformu: DIYR

Tasarımda ve Üretimde Devrimi Hedefleyen Kendin Yap Platformu: DIYR

Elektronik ürün, üretim teknolojileri, tasarım, yapım ve onarım talimatları içeren DIYR; sürdürülebilir bir gelecek için tasarımı ve elektroniği demokratikleştirmeyi amaçlıyor.

Dünyada çevresel, pandemik, ekonomik ve diplomatik krizlerin üst üste geldiği böylesi bir dönemde; malzemeler, ürünler ve üretim sistemleri için sürdürülebilir çözümler benimsemek acil ve önemli bir gereksinim olmaya başladı. Teknoloji ve bilim dünyasının yenilikler konusunda eskisinden daha hızlı olması, nüfusla birlikte artan tüketici talebi, elektronik ürünlerin sürekli artan üretimini teşvik ediyor. Bu da geniş ve çok katmanlı bir sorun yelpazesine yol açıyor.

Elektronik ürün sektörü, sürdürülebilir olmayan üretim modellerini takip ederken, diğer kutupta tam teknolojinin demokratikleşmesi, gücü tekrar tüketiciye kaydırabilecek zıt paradigmalar ve üretim yollarının ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Design Friction Lab tarafından yürütülen araştırma projesi DIYR da bu anlamda oldukça dikkat çekici bir proje.

Şeffaflık ve açıklık ilkelerinden yola çıkan DIYR (Do-It-Yourself Revolution / Kendin Yap Devrimi) projesi, daha sürdürülebilir bir ürün dünyasını ve çevre bilincine sahip üretimi hedefliyor. Ürünlerin değerini ve bakım olanağını artırıyor. Aynı zamanda ürünleri, geleneksel endüstriyel paradigmanın doğasında bulunan yaygın kısıtlamalardan kurtarılmasını sağlayarak yeni bir çağdaş görsel dil formüle ediyor.

Tüketicinin “üretici-tüketiciye” dönüşümü

DIYR, kullanıcıların proDusers’a (üretici-kullanıcılar) dönüşmeye motive edildiği, yerelleştirilmiş üretim odaklı yeni ürünler ve ürün ekosistemleri yaratmayı amaçlıyor. Bu dönüşüm; eğitim, ek bilgi edinimi ve yapım, zanaat ve tasarım dünyalarına dalarak becerilerin geliştirilmesi yoluyla kolaylaştırılıyor.

Proje, günümüz tüketim ve üretim kapsamlarının ötesine geçmeyi ve artık “kara kutular” değil, açık, erişilebilir ve şeffaf sistemler olan elektronik ürünler hakkında sürekli bir farkındalık artışına katkıda bulunmayı misyon ediniyor. Mevcut kullanıcılarla etkileşimi artırmanın yanı sıra yeni kullanıcı gruplarına da ulaşmak için Fab Labs ile işbirliği yaparak onlara “tarifler/kılavuzlar” sağlamaya çalışıyor. DIYR; tasarım, üretim, kendin yap ve sürdürülebilirlik alanlarını dağıtılmış üretim ve yaygın mikro fabrikalarla bir araya getiren bir inovasyon arayüzü görevi görüyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

DIYR (@diyr.dev)’in paylaştığı bir gönderi

DIYR, varoluşumuzu kuşatan nesneler üzerine eleştirel bakış açısına davet ediyor

DIYR, endüstriyel üretimin mevcut kurallarını sorgulayan ve kullanıcı katılımını kullanıcının aktif bir katılımcı haline geldiği daha ileri bir düzeye taşıyan, uygulamaya dayalı bir eylem araştırma projesi olarak tanımlanıyor. Daha sürdürülebilir bir üretim biçimi için bir itici güç olarak nitelendiriliyor. Bu; proDusers’ı güçlendiren, alternatif üretim yöntemleri sunan ve genel olarak elektronik cihazlar ve ürünlerin mevcut algı ve kullanım kalıplarına meydan okuyan bir biçim.

Proje, sembolik düzeyde Enzo Mari’nin sözlerine atıfta bulunuyor ve bizi “günlük varoluşumuzu dolduran nesneler üzerinde eleştirel bir şekilde düşünmeye” davet ediyor. Değerli bir bilgi aktarımını teşvik ediyor ve maddi dünyamıza ve çevreye karşı daha bilinçli, sorumlu ve proaktif bir tutum için önemli eğitici değerler sunuyor.

“Planlı eskimeye karşı koymanızı ve e-atıkları azaltmanızı sağlıyoruz”

İnternet sitesinde projeyle ilgili şu açıklamalar yer alıyor: “DIYR; bağımsızlık, yaratıcılık ve beceriklilik ruhunu kutlar. DIYR kısaltması, ‘Kendin Yap Devrimi’ anlamına gelir ve sadelik ve uzun ömürlülüğü, etik ve estetiği bir araya getirerek yansımayı ve yeni üretim biçimlerini teşvik eder.”

Açıklamalar şöyle devam ediyor: “İnşa etmeniz, hack’lemeniz, kişiselleştirmeniz, paylaşmanız, düzeltmeniz ve sonsuza dek saklamanız için yenilikçi, eğlenceli, suçluluk hissettirmeyen ve son derece işlevsel sosyal elektroniklerden oluşan büyüyen ekosistemler tasarlıyoruz.”

“Yapmak, bilmektir”

“Bir nesnenin yapısı hakkında kendi kendine edinilen bilginin, herhangi bir ürüne farklı bir duygusal değer kazandırdığına, duyguları işlev ve amaçla birleştirdiğine inanıyoruz. “Doer”larımızın (yapanlarımızın) bilgi ve becerilerini, elektronik ve üretim teknolojilerinden tasarıma, yapım veya onarıma kadar birçok yönde genişletiyoruz.. Duygusal değeri ekonomik değerini aşan bilinçli olarak inşa edilmiş şeylerin üretimini sağlayarak, DIYR montajı kolay, kullanımı pratik ve sürekli yeniden icat etmeyi teşvik eden kendi kendine yapılmış nesnelerin gerçekleştirilmesini teşvik ediyoruz.”

“Tam burada, kullanışlı ve güzel nesnelerin bir proDuser’ı olmanız için gerekli talimatları kullanıma sunuyoruz. Ayrıca, kullanılacak araçlar ve malzemeler ve yol boyunca kaynak sağlamanın, geri dönüştürmenin, birleştirmenin ve onarmanın en iyi yolları hakkında size akıllıca tavsiyelerde bulunuyoruz. Yapmak, bilmektir.”

DIYR’a bu adresten erişebilirsiniz.

Görsel: DIYR