Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tabanı İple Sabitlenen Ayakkabı: Loper

Tabanı İple Sabitlenen Ayakkabı: Loper

Çevreye ve insan sağlığına duyarlı, az masraflı Loper ayakkabı, Kickstarter kampanyasıyla destek arıyor.

Tasarımcı Roderick Pieters, sıra dışı tasarım ürünleriyle bilinen Japon marka Proef’le bir araya geldi ve ayakkabı üretiminde çalışan işçilerin sağlık sorunlarını ve ayakkabılardan oluşan atığı azaltmak için bir araya geldi ve Loper’ı tasarladı.

Ayakkabı tasarımı ve üretimi konusunda eğitim almasının ardından, hem ayakkabı sektöründe sağlığa zarar veren çalışma şartlarını ve çöp haline gelen ayakkabıların oluşturduğu yığınları azaltmayı göz önünde bulundurarak, hem de ayaklarımızın rahat etmesini sağlamak için Loper’ı yarattı.

Tutkalla yapıştırılan ayakkabı tabanı üretimi, bu sektörde çalışan işçilerin yüksek miktarda kimyasal içeren zararlı duman solumalarına sebep oluyor. Bu durum, zehirlenmelere ve uzun vadede ise işçilerin ölümüne sebep olabiliyor. Tutkalla birleştirilen tabanlar, aynı zamanda ayakkabıların geri dönüştürülmesini ve tamir edilmesini zorlaştırıyor ve atılan ayakkabılar, çöp yığınlarının artmasına sebep oluyor.

Loper, geleneksel pençeleme (ayakkabıya taban yerleştirme) yöntemine iple bağlandığı için modern bir bakış açısı getiriyor ve lastik pabuçların gündelik giyimde tercih edilen konfora eşlik etmesini amaçlıyor. Pençeleme, daha geleneksel ve daha şık görünümlü ayakkabılar için daha geniş kullanılan bir seçenek olabilir fakat genç ayakkabı tutkunları arasında tutkalla sabitlenen tabanlara giderek daha az rastlanıyor.

35-45 numara arası üniseks ve 2 farklı tasarımdaki Loper’ın üst kısmını oluşturan deri, ayakkabı tabanından eskidiğinde ya da farklı renklerle birlikte kullanılmak istendiğinde bağlı bulunduğu bağcıklardan kolayca çözülebiliyor. Farklı renklerdeki tabanlar, siparişle Proef’ten temin edilebiliyor. Eğer isterse ayakkabı sahibi de tabanı boyayıp rengini değiştirebiliyor. Bağcıkların geçirildiği tabandaki delikler ve ayakkabının kenarlardaki delikler ise ayakların hava almasını sağlıyor.

Loper, sandaleti andıran tarzı, basit malzeme kullanımı ve minimalist tasarımıyla geleneksel yöntemlerle üretilen ayakkabılara kıyasla, son dönemde var olan trendler arasında kendine bir yer edinebilir.

Ayakkabı masrafını düşüren, üretici sağlığına ve çevreye duyarlı tasarım ayakkabı Loper, Kicstarter’da beklediği ilgiyi yakalamış görünüyor. 3 gün sonra sona erecek kampanyayla 25.000 avro hedefleyen Loper, 17.679 avroya ulaşmış durumda.

Görsel: Kickstarter