Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW Interactive 2011

SXSW Interactive 2011

SXSW bu blogu okuyan herkesin bildiği gibi ABD'de yapılan bir etkinlikler zinciri. Her sene mart ayında 3 ayaktan oluşan etkinlikler zinciri, Interactive, Film ve Music başlıklarına ayrılıyor. SXSW'nun bir diğer özelliği ise bütün dijital iletişim işinde olanların ağzına sakız olan "Yeni büyük şey nedir?" sorusuna cevap bulunabilen yerlerden birisi olmasıdır. Geçen sene Foursquare önceki senelerde ise Twitter bu etkinliğin baş rol oyuncusuydu. Bu senenin servis olarak büyük şeyi olmasa da iPad 2 bu senenin büyük olayıydı. Çok fazla söz ettirdi kendinden fakat ben burada söz etmeyip diğer servisler hakkında bir şeyler yazacağım.
 
Bu sene herkes yine "yeni büyük şey nedir?" sorusuna cevap aramak için Interactive ayağında olan etkinlikleri takip etti. Açıkçası bir çok kişinin bu soruya cevap alamadığına eminim çünkü Interactive etkinlikleri Foursquare ve iPad 2 dominasyonunda geçti ve bir çok kişi sadece iPad 2, Foursquare ve Foursquare yenilikleri hakkında konuştu. Servis olarak "Yeni büyük şey" beklentilerimizde suya düştü. Biraz sponsor olmalarının verdiği ittirmeler biraz da zaten önceden başarılı tanıtım yapmaları ile bu senenin yeni olmasa da çok büyük olmayan büyük şeyi "Group Texting" oldu. Group Me'nin adının zikretmeden SXSW yazısı yazmadı kimse.(Bu yazıyı yazarken Group Me'nin MTV, Bon Jovi, Oxygen gibi büyük isimler ile anlaşma imzaladığını öğrendim(RWW)
 
SXSW Interactive en beklenen bölümlerinden birisi de Accelerator ayağı idi. Burada Startuplar kendilerini tanıtırlar ve "yeni büyük şey" olmak için yarışırlar. Finalistlerin tamamı için SXSW Accelerator sayfasına bakınız. Ben sadece kazananları aşağıda yazacağım. Burada da beş başlık var.
 
News Related Technologies: Storify
Innovative Web Technologies: Hipmunk
Entertainment Technologies: Tango
Social Media & Social Networking Technologies: PopVox
Music Related Technologies : Roqbot
 
Yukarıda yazdıklarımdan özellikle Storify ve Hipmunk geçen sene adını çok fazla duyurdu, bu sene de çok kez duyacağız zaten. Örneğin Bigumigu'da da haber olan Al Jeezera'nın The Stream adlı programı Storify'nin becerileri kullanılarak yapılacak bir program olacak. Storify sosyal medya kaynaklarınızdan aynı konuda olan içerikleri toplayıp sosyal medya hikayeleri yaratmanızı sağlayan yararlı bir araç. Özellikle benim gibi sosyal medya ağırlıklı/kaynaklı blog yazarlarının oldukça işine yarayacak. Hipmunk ise bir uçuş arama motor en kısa haliyle böyle anlatılabilir.
 
SXSW Interactive'in bir diğer göz kamaştırıcı ayağı ise Interactive Awards. Burada benim ilgimi çeken 4 dal şunlar oldu. Diğer dalları ve kazanları yine verdiğim linkte bulabilirsiniz. Bu arada dallar her sene değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden geçen senelerin kazanlarını yanına not etmeyeceğim.
 
People's Choice : Groupon
Breakout Digital Trend : GroupMe
Digital Campaign of the Year : Old Spice: Smell Like a Man, Man
 
GroupMe burada da karşımıza çıkarak bu senenin en önemli servislerinden birisi olacağını tekrar tekrar gözümüze soktu. Groupon öyle bir iş yaptı ki sadece kendisini değil klonlarını bile zengin etti amiyane tabir ile. Old Spice ve Team Coco hakkında bir şey yazmamıza da gerek yok zaten. Her yerde o kadar çok konuşuldular ki ekstra bir şey yazmak hakaret olur adeta. 
 
SXSW Interactive böyle geçti, ana hatlarıyla. Gözden kaçırdığım bir çok şey olduğunu biliyorum. Böylesine büyük etkinlikte elbette gözden bir şeyler kaçacak değil mi? Sizi Get Satisfaction ekibinin hazırladığı eğlenceli video ile baş başa bırakıyorum. Video zaten etkinliğin bir özeti gibi.

 
Saygılar.