Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: CEO ve Ürün Direktörünün Gözünden Airbnb’nin Vizyonu

SXSW 2013: CEO ve Ürün Direktörünün Gözünden Airbnb’nin Vizyonu

Airbnb ürün direktörü joe Zadeh ve CEO'su Brian Chesky'yi SXSW'te iki ayrı oturumda dinledik.

Konuşmacı Airbnb ürün direktörü Joe Zadeh. Oturum kaç kişinin SXSW için Austin’de Airbnb’den ev kiraladı parmak kaldırsın oyunuyla başlıyor, elbette bir hayli fazla, Bigumigu ekibi de bu gruba dahil.

Onun için mesele Airbnb’nin nasıl uluslarası bir gişirim olduğu ve nasıl uluslarası büyüdükleri. Airbnb 2009’da yalnızca Amerika şehirlerinde hizmet veriyordu, 2010’da ise ne kadar yayıldıklarını 2009’la kendini kıyaslayan iki harita görseli ile gösterdi, aradaki fark çok ciddi.
Airbnb şimdiye dek 4 milyon kişi tarafından kullanıldı, 192 ülkede 24 dilin konuşulduğu ve toplamda 42 ayrı para birimininin geçerli olduğu 34.000’den fazla şehirde hizmet veriyor.
Zadeh’a göre Airbnb sizin daha önce bulunmadığınız her yerde olmak zorunda. Seyahat tabiatı gereği uluslarası bir kavram diyor ve ekliyor “Her yerde olduğumuz için başarılı değiliz, başarılı olmak için her yerdeyiz.”
Hem yerel hem uluslarası olmak
Airbnb’nin önündeki en önemli konu hem yerel hem küresel düşünebilmek. Örneğin Airbnb, SXSW sırasında Austin için şehir rehberi hazırlamış, kategorilere ayırıp her semtin kişiliğini anlamaya ve aktarmaya çalışmış. Austin şehir merkezini böyle bir etkinlik ve konferans serisi için ideal yapan şeyi araştırdıklarını söyleyen Zadeh, bunu Rus ya da İtalyan bir okuyucuya birebir çeviri ile aktarmanın imkansız olduğunu söylüyor. Onlar için zor olan ve üstesinden gelmeye çalıştıkları şey en üst derecede yerel yazabilecek editörlerle çalışmak; yalnızca metin kullanmamak ve insanların okuduğunu kavrayabilmesini gözetmek fark edilmese de büyük iş yükü veren sorumluluklarından biri.
Zadeh’e göre en temel zorluklardan diğeri de amerikalı gibi düşünmeyi bırakıp, bir alman ya da fransız gibi düşünebilmek. Özetle dünya insanı gibi düşünmek.
Airbinb tasarımlarda metinler kadar grafiklere de önem gösteriyor. Aşağıdaki örnek yerel düşünme ve işleri her dile apdate etme çabalarını en iyi anlatan şey olabilir. İlk iki görseldeki dili bildiğini ve çevirisinin ne olacağını kestirebildiğini söylerken marifetin o kültürün kendisinde mesaji vermenin doğru yolunu bulmak.
Türkiye için yapılan tasarımda bizdeki bir kalıba “Tren gelir hoş gelir“e çevrilmiş mesela gördüğünüz gibi sol altta.
Ödeme sistemi nasıl değişti?
Airbnb’nin ilk yıllarında kullanıcılar ev sahibine elden çek veriyorlarmış. Bizim de başımıza geldiği gibi uçağınız şehre geç saatte iniyorsa ve gece yarısı kiraladığınız eve girmeniz gerekiyorsa ev sahibinden bunun için ricada bulunmanız gerekiyor. Bu Airbnb’nin yarattığı kültürün samimi ve güzel yanlarından biri ama ödeme işin içine girdiğinde o günlerde şimdi mi ödeyeyim, sabah mı verelim gibi konular ortaya çıkıyordu diyerek gülüyor Zadeh.
Misafir ödeme desteği uygulamaları kapsamında önce Amerikan kredi kartları işleme girmiş, daha sonra Paypal ile ödemeyi de sisteme katmışlar, şimdi ise dünyanın her yerinden tüm kredi kartları sistemde geçerli durumda.
Ödeme sisteminde devrim olarak adlandırdıkları olay ise Sandy kasırgası zamanında yaşanmış. Sistem minimum limit olarak 10 dolarlık harcamayı şart koşuyor, ne yapabiliriz ve 0 dolar/lira ödemeyi mümkün kılabiliriz diye düşünüp Sandy sırasında 0 lira ödemeyi kabul etmişler, bu sayede 1.400 kişi Sandy mağdurlarına evini açmış.
Airbnb Kullanımı Sonrası Facebook Bağlantıları
Hiç bilmediğiniz bir yerde otelde kaldığınız zaman tüm oteller şehir merkezlerinde olduğundan şehirlerin hep aynı yerlerini görüyosunuz, Airbnb ise Zadeh’in vurguladığı gibi şehrin her bir köşesine insan gönderiyor. Bu sayede Airbnb’nin ekonomiye ne kadar katkıda bulunduğunu anlatıyor Zadeh. Ardından da ülkeler arası arkadaşlık oranının Airbnb kullanımının sonrasında ne kadar arttığını grafikle gösteriyor Facebook arkadaşlıkları üzerinden. Yani Airbnb dünyayı biraraya getiriyor.
Airbnb CEO’su Brian Chesky ile söyleşi
1 gün sonra gerçekleşen “Airbnb’s Brian Chesky Talks with Fortune” oturumunda ise Airbnb’nin CEO’su Brian Chesky’nin konusmasindan öne çıkan başlıklar:
Chesky 2010 yılından bu yana yalnızca Airbnb evlerinde yaşıyor.
Chesky esasında sanat okulu mezunu ve ona göre bu internet girişimi işleri çok da kişinin eğitimiyle alakalı değil, içinden gelen bir durum.
Airbnb CEO’sundan bizlere tüyo: “İnsanlara yalnızca istedikleri şeyi üretmeyin, ihtiyaçları da olan şeyi üretin.”
“Girişiminizi/markanızı/sizi gerçekten seven 100 kişi, beğenin 1 milyon kişiden değerlidir.”
Airbnb başta da belirttiğimiz gibi paylaşılabilir ekonomi hareketinin öncü girişimlerinden. Chesky “Paylaşılabilir ekonomi insan gücüyle çalışan ekonomi demektir.” diyor. O’na göre insanlar artık içerik değil, sektör yaratıyor.
“En iyi pazarlama yönetmi tüketinizie yatırım yapmaktır, onlar sizin işinizi kendiliğinden pazarlar zaten.”
“Eğer çalışanlarınızın sevdiği bir iş kurarsız, bunun devamında tüketicileriniz de sizi sever, tüketicileriniz sizi sevince yatırımcılar da sizi sever. Öncelik her zaman çalışanlarınızın mutluluğu.”
Chesky, Airbnb’nin hükümet ve güvenlik konuları ile ilgili problemlerine değinen soruları geçiştirdi. Önemli olan güven, insanlar da bize güveniyor sözleriyle bağladı.
Airbnb’nin iş modelinin temelinde anlamlı deneyim ve hatıralar yaratmak var. Chesky “Biz bir seyahat şirketi değiliz, deneyim yaratma şirketiyiz” diyor.
Airbnb’nin yeni projesi DogBnb. Bu arada hamsterbnb.com adresine tıklayın ve nereye gittiğinizi görün 🙂
Buradan dinleyebilirsiniz: